TK | Kamervragen Van Raak (SP) over KPMG schikking inzake onderzoek Cymbal-Troya-Turquoise

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) | Foto Nico van der Ven

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Justitie en Veiligheid, de minister van Financiën en de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties over een schikking met KPMG.

1 Kunt u uitleggen waarom KPMG Accountancy Services BV op Curaçao is weggekomen met een boete van zo’n 38.000 euro, voor betrokkenheid bij het witwassen van ongeveer 322 miljoen dollar? (1

2 Waarom is niet gewacht met deze boete of schikking totdat de strafrechtelijke onderzoeken ‘Cymbal’ en ‘Troja’, waar KPMG bij is betrokken, zijn afgerond?

3 Deelt u mijn opvatting dat in dit onderzoek een rol is weggelegd voor het OM van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, maar ook van het OM in Nederland?

4 Is er overleg geweest tussen het OM van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba en het OM in Nederland? Wanneer was u op de hoogte van deze mini-boete? Wat is hiervan uw waardering?

5 Kent u de kritiek op de schikking met ING, die leidde tot verontwaardiging in de Nederlandse samenleving en boosheid in het Nederlandse parlement? Waarom is toch opnieuw gekozen voor een mini-boete?

6 Betekent deze boete dat verder geen onderzoek wordt gedaan naar de rol van KPMG Accountancy Services BV in het ‘dollarwassen’ door Venezolanen?

7 Deelt u de opvatting dat accountant KPMG haar ‘poortwachtersfunctie’ ernstig heeft verwaarloosd? Deelt u de opvatting dat KPMG criminele activiteiten mede mogelijk heeft gemaakt?

8 Klopt het dat de Caribische tak van KPMG per 1 januari is opgeheven, maar veel activiteiten ondertussen zijn overgenomen door concurrent Ernst & Young (EY)?

9 Is bij deze overname onderzoek gedaan naar het gebrekkig functioneren van de ‘poortwachtersfunctie’ door KPMG bij andere klanten? Zo nee, hoe kunt u verzekeren dat dit soort praktijken daadwerkelijk is gestopt?

10 Klopt het dat telecombedrijf UTS (of haar opvolger) volledig is gestopt met het faciliteren van (illegale) online goksites, of geldt dit alleen voor de speciale economische zones (e-zones)?

(1 https://koninkrijksrelaties.nu/2019/01/22/om-curacao-treft-schikking-met-kpmg/

Bron: Tweede Kamer

Een Reactie op “TK | Kamervragen Van Raak (SP) over KPMG schikking inzake onderzoek Cymbal-Troya-Turquoise

  1. Felix Pinedo

    Onze mensen hier zijn aan het tumbafeesten terwijl de Nederlandse Kamerleden het werk doen dat onze politici alhier moeten doen. ‘Blijf maar feesten’, zoals gezongen wordt in het lied van zanger Oswin (Chin) Behilia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *