Totaal 340 ton drugs onderschept door FOL

Totaal 340 ton drugs onderschept door FOL

Totaal 340 ton drugs onderschept door Forward Operating Locations (FOL)

WILLEMSTAD — Amerikaanse vliegtuigen die conform het FOL-verdrag onder meer drugstransporten opsporen, hebben van 1 oktober 2012 tot eind september 2013, in totaal 339.707 kilogram drugs onderschept. Dit blijkt uit het evaluatierapport van de uitvoering van het verdrag inzake Forward Operating Locations (FOL) op Curaçao en Aruba, dat afgelopen woensdag door het ministerie van Algemene Zaken aan de Staten is aangeboden.

Uit het rapport blijkt ook dat verschillende kleine (onderhoudsprojecten) hebben plaatsgevonden op Hato.

In de bovengenoemde periode werden 436 vluchten uitgevoerd vanaf vliegveld Hato die 3293 vlieguren bedragen. Vanaf het Arubaanse vliegveld Reina Beatrix werden geen vluchten uitgevoerd. Deze vluchten hebben bijgedragen aan de onderschepping van 321.000 kilo cocaïne, 18.703 kilo marihuana en 4 kilo heroïne.

 

Meer dan vorige periode

Dat is veel meer dat wat er in de periode van oktober 2011 tot september 2012 is onderschept. In die periode spoorden de Amerikaanse vliegtuigen in totaal 162.137 kilo drugs op, bestaande uit 152.389 kilo cocaïne, 9747 kilo marihuana en 1 kilo heroïne. Dat is gelukt ook met minder vluchten. In de voorgaande jaar werden 524 vluchten uitgevoerd, die 4370 vlieguren bedraagt.

Tevens werden in totaal 151 missies (van de 436) uitgevoerd, waarbij de zogenoemde ‘Host Nation Riders’ (HNR’s) nodig waren. Deze waarnemers moeten meevliegen op vluchten die de grenzen met derde landen overschrijden. Zij vertegenwoordigen hun regering gedurende het overvliegen van het soevereine gebied van een derde land en verschaffen expertise over het gebied waarboven wordt gevlogen.

Het aantal missies boven Colombiaans grondgebied bedroeg 59 en het aantal missies boven Colombiaanse territoriale wateren en internationale wateren was 92. De HNR’s hadden allen de Colombiaanse nationaliteit.

De FOL-commandant staat in direct contact met Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en de consul-generaal van de Verenigde Staten. Het bestaande nauwe samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marine, de lokale autoriteiten, de FOL-leiding en het consulaat van de VS is ook gedurende deze rapportageperiode voortgezet. Deze samenwerking wordt door allen als zeer constructief ervaren.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Totaal 340 ton drugs onderschept door FOL

  1. Ikke begrijp waarom er politieke partijen/leiders zijn die de leden verkeerde informatie geven de FOL van Curacao af willen hebben. Een leugentje meer voor het grootte geld maakt toch niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *