TPO | De Oranjes en de belastingen; het blijft een drama

Prinses Amalia krijgt straks 170 keer zoveel als haar leeftijdgenoten
| Column Ronald van Raak

Prinses Amalia krijgt straks 170 keer zoveel als haar leeftijdgenoten |  Ronald van Raak

Nederland is een belastingparadijs, in ieder geval voor de leden van het Koninklijk Huis. De meeste rijke families in ons land moeten allerlei dubieuze constructies bedenken om de belastingen te ontduiken, maar de familie van Oranje hoeft dat niet, voor hen is het gewoon legaal. Het is zelfs opgenomen in de Grondwet, waarin staat dat deze burgers geen ‘persoonlijke belastingen’ hoeven te betalen.

Koning Willem-Alexander krijgt 902.000 euro inkomen, waarover hij geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Zijn vrouw Koningin Maxima krijgt nog eens 358.000 euro. Prinses Beatrix krijgt ook nog 510.000 euro. Allemaal belastingvrij. Naast deze 1,77 miljoen aan inkomen krijgen deze drie leden van het Koninklijk Huis ook nog eens 6,38 miljoen aan vergoeding voor hun personeel en andere uitgaven van de familie, ook allemaal belastingvrij.

Op het moment dat prinses Amalia 18 jaar wordt krijgt zij 268.000 aan inkomen en 1,25 miljoen voor haar huishouding. Belastingvrij. Dat is 170 zoveel als een leeftijdgenootje dat werkt voor het minimumloon, zo’n 9.000 per jaar. In totaal kost onze monarchie 60 miljoen.

Het is wel ongemakkelijk

Daarbij betalen de leden van het Koninklijk Huis ook geen belasting over erfenissen en schenkingen. Dat kan ook grote voordelen opleveren, die andere burgers niet hebben. Begin november heeft prinses Beatrix het landgoed De Horsten in Wassenaar aan Willem-Alexander geschonken, een grondbezit van ruim 400 hectare (zo’n 800 voetbalvelden). Alleen al de grond is ruim 25 miljoen waard, nog los van de villa’s en andere gebouwen die erop staan. Waaronder villa Eikenhorst, waar Willem-Alexander zelf woont. Over dit soort transacties met grond en huizen hoeven de leden van het Koninklijk Huis ook geen belasting te betalen. Maar we zijn wel belastinggeld kwijt aan het onderhoud van de paleizen die de Oranjes gebruiken. Zoals Huis ten Bosch, dat nu wordt verbouwd. Dat zou 35 miljoen kosten, maar liep op tot 59 miljoen en – zo kregen we onlangs te horen – zelfs tot 63 miljoen. Het is wel ongemakkelijk, dat de bevolking opdraait voor de kosten van het Koninklijk Huis, maar de leden van dat huis zelf geen bijdrage hoeven te leveren.

De rekening staat nog open

In de kantine waren Kamerleden het al jaren eens, dat de leden van het Koninklijk Huis gewoon belasting zouden moeten betalen. Maar in de Kamer stemde een meerderheid toch steeds tegen. Tot 2015, toen de Kamer wel steun gaf aan mijn motie, die mede werd ondertekend door D66-leider Alexander Pechtold. Premier Rutte heeft tot op heden echter de wens van de Kamer genegeerd, hij weigert met voorstellen te komen om de belastingvrijstelling ongedaan te maken.

Binnenkort spreken we opnieuw met de minister-president over de begroting van de Koning, dan hoop ik dat Pechtold mij zal blijven steunen en we Rutte alsnog kunnen dwingen om voorstellen te doen. Vorig jaar berichtte RTL Nieuws over een belastingdeal die in de jaren zeventig zou zijn gemaakt met prins Bernhard. Premier Rutte heb ik toen om opheldering gevraagd, maar die kregen we niet. Wel beloofde de minister-president een groot historisch onderzoek te laten doen naar deze kwestie, dat vrijdag openbaar zal worden. Want ook deze rekening met de premier staat nog open.

Bron: ThePostOnline

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

3 Reacties op “TPO | De Oranjes en de belastingen; het blijft een drama

  1. Sorry, die = doen.

  2. Breng me niet aan de gang over die con-tricksters. Mensen die me kennen die dat voor vermaak, om me het schuim om de mondhoeken te zien krijgen.

  3. joop savaneta

    Ik ben nog altijd koningsgezind maar dit soort priveleges passen niet meer in deze tijd en zij horen belasting te betalen zoals een ieder ander. Ook die abnormaal hoge toelage voor de kroonprinses gaat veel te ver omdat de familie zelf genoeg kapitaal heeft voor haar levensonderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *