TPO | Geheime documenten – Hoe de gokmaffia op Curaçao een geheime dienst kocht en AIVD/CIA-informatie ontvreemd werd

Teruglezen: van 18 februari 2015 | Column door Ronald van Raak

Ronald van Raak (SP)

Ronald van Raak (SP)

Deze week kreeg ik documenten in handen uit de geheime dienst van Curaçao VDC. Deze interne documenten geven een ontluisterend beeld hoe de gokmafia erin slaagde om deze geheime dienst te kopen.

Uit SMS-berichten die op 18 januari 2010 zijn onderschept blijkt ‘dat L. Pietersz geld aan Jamaloodin vraagt om een schuld voor hem te betalen en dat Jamaloodin ook bereid is hem geld te lenen. Zelfs meer dan wat hij gevraagd heeft. Deze handeling druist direct tegen zijn functie als een ambtenaar van de veiligheidsdienst in en maakt hem gevoelig om omgekocht te worden.’

Lawrence Pietersz was destijds hoofd van de afdeling interne en externe beveiliging van de geheime dienst van Curaçao. George Jamaloodin, die nauw is verbonden met de gokindustrie, zou in oktober 2010 minister van Financiën worden. Deze informatie is afkomstig uit een aangifte door een betrokkene uit de VDC.

Kwestie VDC Veiligheidsdienst Curacao Lawrence Pietersz – George Jamaloodin

De ‘nauwe banden’ met ‘dubieuze figuren’
Deze Jamaloodin had natuurlijk nooit minister mogen worden. Eind oktober 2010 lekte een screening uit van de geheime dienst van Curaçao, waarin opmerkelijk genoeg de naam van Jamaloodin ontbreekt. Wel meldt het VDC-onderzoek dat Abdul Nasser El Hakim (minister van Economische Zaken) ‘nauwe banden’ heeft met ‘dubieuze figuren op Sint Maarten zoals Francesco Corallo (Italiaanse maffia)’ en ‘actief lid’ is van een organisatie die samenwerkt met de Libanese Hezbollah.

Minister-president Schotte heeft ‘heimelijke afspraken met diverse geldschieters zowel lokaal als in het buitenland die nauwe banden hebben met figuren zoals Francesco Corallo op Sint Maarten’. Dit interne memo van de VDC (PDF) vermeldt – naast enkele dubieuze financiële praktijken van Schotte – ook dat de premier heeft geprobeerd een veiligheidsonderzoek ‘te obstrueren.’

MFK-leider Gerrit Schotte | foto: Anneke Polak

MFK-leider Gerrit Schotte | foto: Anneke Polak

Hoe de geheime dienst werd leeggeroofd
In het weekeinde van 29 en 30 oktober 2011 vond naar mijn weten de grootste diefstal plaats ooit bij een geheime dienst. Alle informatie van de Curaçaose VDC (opgericht in 1963) werd gekopieerd, vernietigd of meegenomen. Daaronder ook informatie van de AIVD en de CIA. De roof vond plaats middels Colombianen, in opdracht van Gerrit Schotte, samen met een aantal ‘Nederlandse mannen’ van een particulier bureau, zo verklaarde een klokkenluider (PDF) binnen de VDC:

“Alle informatie van de server van de veiligheidsdienst werd gekopieerd (-) Er is nu een exacte kopie van alle gegevens van de veiligheidsdienst sinds de oprichting van de dienst en ook gegevens van andere veiligheidsdiensten in de wereld zijn nu in handen van particulieren.”

Directe aanleiding voor de massale informatieroof was volgens hem het negatieve screeningsrapport van de VDC over een aantal ministers.

Een geheime ontmoeting op Sint Maarten

Een geheime ontmoeting op Sint Maarten

Een geheime ontmoeting op Sint Maarten

Lawrence Pietersz, verantwoordelijk voor de beveiliging van de VDC, bleek in ruil voor geld allerlei diensten te verlenen aan Jamaloodin. Daarbij maakte Pietersz tevens gebruik van de contacten die hij had bij de politie en bij de douane. Op 15 september 2010 werd Pietersz door Jamaloodin uitgenodigd om af te reizen naar Sint Maarten, waar zij een onderhoud hadden met Schotte, met Corallo en met Theo Heyliger, de leider van de Verenigde Volkspartij (UP-party) – in het partijgebouw van de UP. (Heyliger is de grootste verdachte in een zaak van omkoping tijdens de verkiezingscampagne die toen gaande was.)

Kort daarop werd Pietersz door het toenmalige hoofd van de VDC ontslagen. Nadat Schotte in oktober 2010 aan de macht kwam werd Pietersz door de premier weer in dienst genomen en diens leidinggevende vervangen door een marionet.

De regering in Nederland blijft wegkijken
Sinds de massale roof bij de VDC heb ik voortdurend opheldering gevraagd aan de Nederlandse regering, omdat waarschijnlijk ook informatie van de AIVD in handen is gekomen van de maffia. De laatste keer was op 4 februari 2015, nadat het hoofd van de VDC die door Schotte was ontslagen door de rechter op Curaçao alsnog in het gelijk was gesteld. Het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op mijn vragen was echter ontluisterend, de Nederlandse regering blijft wegkijken.

Middels dit bericht wil ik zoveel mogelijk informatie ook in Nederland bekendmaken – allemaal documenten die eerder elders op websites zijn verschenen. En ik wil nu snel een debat met minister Plasterk over de banden tussen bovenwereld en onderwereld op Curaçao en Sint Maarten. Onze regering heeft hier een verantwoordelijkheid. Omdat waarschijnlijk informatie van de AIVD in verkeerde handen is gekomen. Maar ook omdat we de mensen op dit eiland niet kunnen uitleveren aan de maffia.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: The Post Online

14 Reacties op “TPO | Geheime documenten – Hoe de gokmaffia op Curaçao een geheime dienst kocht en AIVD/CIA-informatie ontvreemd werd

 1. van raak irriteerd je omdat hij de vnger op de zere plek weet te leggen.

 2. En dat allemaal door de echtscheiding van Hendrik Schotte waardoor gekke Gerritje helemaal van het padje is geraakt.

  Echtscheidingen zouden verboden moeten worden.

  En wat zou Curacao beter af zijn geweest als Hendrik 42 jaar geleden niet zonder condooms had gezeten. Dat was een wip die ons miljarden gekost heeft en een onherstelbaar imagoverlies in de wereld.

 3. is de USA niet benieuwd waar deze gegevens zijn gebleven en wie je ze heeft.
  de leverancier en opdrachtgever mag wel oppassen , want met drug en mafia vrienden weten de wel weg mee, de RICO act een wet van de USA kan deze personen vervolgen indien amerikaanse belangen worden geschaad.
  Aangezien onze inlichtingen diensten nauw samenwerken kan ik me voorstellen dat deze personen eventueel worden vervolgd.

 4. Stanley Held

  In het verleden heeft Rosemuller, voormlige Groenlinks een onderzoek gedaan. Er lag een rapport bij de regeringen. Die was vrij duidelijk. Ik meen dat toen, de Nederlandse regering niet wilde handelen. Het stond vrij duidelijk in de Nederlandse kranten. Er hand toen gehandeld kunnen worden door dbeide (regeringen ) niveaus. Men koos om het met de mantel der liefde het af te dekken. Ik zie geen verschil van de corruptie tussen beide landen. Teeven is oogestapt als staatssecretaris maar was de volgende dag in de kamer. Onlangs bleek dat het niet pluis was met het probleem. Nu wil hij burgemeester van Haarlem worden. In alle lagen en landen gebeurt dit. Feiten moeten boven tafel komen. In Nederland en Curaçao. Het heeft geen zin om als leek een zondebok aan te wijzen. Het over en weer aanwijzingen doen, afkomst etc.. is niet op zijn plaats. Laat het recht zijn beloop gaan. Voor degene die het niet weten, is dat de laatste stop de Cassatie in Nederland is. Waar maken wij ons druk om. Dit probleem wist een ieder. Alleen heeft men te lang gewacht.

 5. “…en vele Politieke figuren worden elke keer weer weggestuurd door…”
  En hier blijven ze gewoon zitten.

 6. Stichting dierenkeed

  en maak jij je hondenhok eens schoon,viezerik . Dit gaat ten koste van je hond !

 7. van Raak is echt zo’n zielig studentje die omhoog is gevallen omdat hij alles wat maar Antillen is vies en vuil maakt tot leedvermaak van de Kaaskoppen-vergetend dat het oa de Antillen zijn geweest die vele fortuinen voor Nederland heeft gemaakt-Kijk eens goed in eigen achtertuin-Het Koningshuis is even vies als mijn hondenhok-en vele Politieke figuren worden elke keer weer weggestuurd door wanbeleid.van Raak kereltje -maak eerst orde op zaken in eigen huis.

 8. caribbeancynic

  Ik heb een mededeling voor je Uny en ik wens dat je me naar me luistert.
  Zeggen: ‘ja maar hij doet het ook’ is iets voor kleine kinderen, dat zeggen volwassenen niet (behalve hier op Curaçao).

 9. Dom dom dom. Een voetbalcommentator kan niet voetballen, maar wel commentaar geven en ook zeggen welke fouten er gemaakt worden. Maar van jou zou dat niet mogen?
  Er wordt ook nergens gezegd dat er in Nederland geen corrupte politici zijn, want die zijn er wél. Corruptie moet bestreden worden, overal en door iedereen. En nergens staat dat jouw eigen straatje eerst schoon moet zijn voor je opmerkingen hebt over een ander.
  Ach ja, Curaçao…het krijgt de leiders die het verdient…..

 10. toen de prins met Mabel trouwde kon hij geen troonopvolger meer zijn.
  dus er wordt in NL wel actie onder nomen.
  hier niet en nooit niet…
  crimineel? geen probleem je kunt gewoon de politiek in.
  Teeven is ook uit zijn functie gestapt.
  dus ja, in NL zijn er ook corrupte figuren, en als deze betrapt worden of in opspraak zijn, da wordt er actie ondernomen.
  dus jouw domme reactie slaat kant nog wal.

 11. ik heb een vraag van raak ik wens dat je me antwoord
  Mevrouw Mabel je weet wie ik bedoeld Mabel die getrouw is geweest met de Prins van Nederland dat nu in vrede rust.
  een tijdje was Mabel ook in de band met Maffia toch of niet?
  denk effen na en kijk eerst Nederland en zijn minister en kamer leden dan kan je og mag je over de zee. Oepsssssss de deal van Tevens Oepssssss het was niets hoor Oepssssssss de betrokkenheid van Prins Claus die in vrede rust Oepsssss ooooooooo de betrokken van Mabel samen met de lange ik denk je ben echt heel snel om te zeggen curaçao of St.-Maarten allemaal curupt maar Nederland niet en het word niet besproken omdat het mag niet
  kom now van Raak

 12. De staten horen de regering te controleren. De staten van curacao zijn echter een totale farce, een stelletje omhooggevallen domme lieden die onder een hoedje spelen en samen met hun criminele vriendjes mooie sier maken met het geld van het volk. En nog steeds durft niemand ze weg te jagen.

 13. was allemaal al bekend.
  hoe heeft het zo kunnen zijn dat NL, dit heeft laten gebeuren?
  angst om voor koloniaal gezien te worden?
  ik kan het niet begrijpen.

 14. Er zal wel weer een advocaat gaan lopen gillen dat deze informatie onrechtmatig verkregen is. De uitverkoop van Curacao had natuurlijk nooit aan het licht mogen komen. En de Staten?? De Staten hebben zo goed als niets gedaan na het Gumbs debacle en hebben het maar zo gelaten ondanks dat enkelen riepen dat dit een forse staart zou moeten krijgen. Curacao is bang en kijkt liever lijdzaam toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *