TPO | Hoe de gokmaffia op Curaçao een geheime dienst kocht

Geheime documenten en hoe AIVD/CIA-informatie ontvreemd werd.
Door Ronald van Raak

Gerrit-Schotte

Hoe de gokmaffia op Curaçao een geheime dienst kocht

Deze week kreeg ik documenten in handen uit de geheime dienst van Curaçao VDC. Deze interne documenten geven een ontluisterend beeld hoe de gokmaffia erin slaagde om deze geheime dienst te kopen.

Uit SMS-berichten die op 18 januari 2010 zijn onderschept blijkt ‘dat L. Pietersz geld aan Jamaloodin vraagt om een schuld voor hem te betalen en dat Jamaloodin ook bereid is hem geld te lenen. Zelfs meer dan wat hij gevraagd heeft.

Deze handeling druist direct tegen zijn functie als een ambtenaar van de veiligheidsdienst in en maakt hem gevoelig om omgekocht te worden.’ Lawrence Pietersz was destijds hoofd van de afdeling interne en externe beveiliging van de geheime dienst van Curaçao.

George Jamaloodin, die nauw is verbonden met de gokindustrie, zou in oktober 2010 minister van Financiën worden. Deze informatie is afkomstig uit een aangifte door een betrokkene uit de VDC.

Kwestie VDC Veiligheidsdienst Curacao Lawrence Pietersz – George Jamaloodin by Nardy

De ‘nauwe banden’ met ‘dubieuze figuren’

Deze Jamaloodin had natuurlijk nooit minister mogen worden. Eind oktober 2010 lekte een screening uit van de geheime dienst van Curaçao, waarin opmerkelijk genoeg de naam van Jamaloodin ontbreekt. Wel meldt het VDC-onderzoek dat Abdul Nasser El Hakim (minister van Economische Zaken) ‘nauwe banden’ heeft met ‘dubieuze figuren op Sint Maarten zoals Francesco Corallo (Italiaanse maffia)’ en ‘actief lid’ is van een organisatie die samenwerkt met de Libanese Hezbollah. Minister-president Schotte heeft ‘heimelijke afspraken met diverse geldschieters zowel lokaal als in het buitenland die nauwe banden hebben met figuren zoals Francesco Corallo op Sint Maarten’. Dit interne memo van de VDC (PDF) vermeldt – naast enkele dubieuze financiële praktijken van Schotte – ook dat de premier heeft geprobeerd een veiligheidsonderzoek ‘te obstrueren.’

Hoe de geheime dienst werd leeggeroofd

In het weekeinde van 29 en 30 oktober 2011 vond naar mijn weten de grootste diefstal plaats ooit bij een geheime dienst. Alle informatie van de Curaçaose VDC (opgericht in 1963) werd gekopieerd, vernietigd of meegenomen. Daaronder ook informatie van de AIVD en de CIA. De roof vond plaats middels Colombianen, in opdracht van Gerrit Schotte, samen met een aantal ‘Nederlandse mannen’ van een particulier bureau, zo verklaarde een klokkenluider (PDF) binnen de VDC:

“Alle informatie van de server van de veiligheidsdienst werd gekopieerd (-) Er is nu een exacte kopie van alle gegevens van de veiligheidsdienst sinds de oprichting van de dienst en ook gegevens van andere veiligheidsdiensten in de wereld zijn nu in handen van particulieren.”

Directe aanleiding voor de massale informatieroof was volgens hem het negatieve screeningsrapport  van de VDC over een aantal ministers.

Een geheime ontmoeting op Sint Maarten

Lawrence Pietersz, verantwoordelijk voor de beveiliging van de VDC, bleek in ruil voor geld allerlei diensten te verlenen aan Jamaloodin. Daarbij maakte Pietersz tevens gebruik van de contacten die hij had bij de politie en bij de douane. Op 15 september 2010 werd Pietersz door Jamaloodin uitgenodigd om af te reizen naar Sint Maarten, waar zij een onderhoud hadden met Schotte, met Corallo en met Theo Heyliger, de leider van de Verenigde Volkspartij (UP-party) – in het partijgebouw van de UP. (Heyliger is de grootste verdachte in een zaak van omkoping tijdens de verkiezingscampagne die toen gaande was.) Kort daarop werd Pietersz door het toenmalige hoofd van de VDC ontslagen. Nadat Schotte in oktober 2010 aan de macht kwam werd Pietersz door de premier weer in dienst genomen en diens leidinggevende vervangen door een marionet.

De regering in Nederland blijft wegkijken

Sinds de massale roof bij de VDC heb ik voortdurend opheldering gevraagd aan de Nederlandse regering, omdat waarschijnlijk ook informatie van de AIVD in handen is gekomen van de maffia. De laatste keer was op 4 februari 2015, nadat het hoofd van de VDC die door Schotte was ontslagen door de rechter op Curaçao alsnog in het gelijk was gesteld. Het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op mijn vragen was echter ontluisterend, de Nederlandse regering blijft wegkijken. Middels dit bericht wil ik zoveel mogelijk informatie ook in Nederland bekend maken – allemaal documenten die eerder elders op websites zijn verschenen. En ik wil nu snel een debat met minister Plasterk over de banden tussen bovenwereld en onderwereld op Curaçao en Sint Maarten. Onze regering heeft hier een verantwoordelijkheid. Omdat waarschijnlijk informatie van de AIVD in verkeerde handen is gekomen. Maar ook omdat we de mensen op dit eiland niet kunnen uitleveren aan de maffia.

Over de auteur: Ronald van Raak

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en schrijft voor ThePostOnline onder meer over politiek, filosofie en religie.

Bron: ThePostOnline
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

4 Reacties op “TPO | Hoe de gokmaffia op Curaçao een geheime dienst kocht

 1. Ketubai riba Schotte, hahahahaha

  telkens wanneer de elite bezig is met iets ergs, gaan ze gerrit schotte zoeken om over hem te praten to decoy the citizens of curacao.

  its a shame

 2. De mafia moet weg idd, maar het volk moet ook stoppen met altijd maar alles te tolereren van stinkede politici.

 3. Abraham Mossel

  Je houd het toch voor onmogelijk dat zo een heerschap als Gerrit de Raaf, nog normaal rond loopt op dit eiland, nu begrijp ik dat hij 5 bewakers om hem heen heeft lopen, ik denk dat er echt wel een paar mensen rond lopen op dit eiland met snode planen

 4. het stinkt naar een rottend lijk.
  Ik ben benieuwd welke mensen er allemaal door deze gegevens gechanteerd worden.
  Ik heb geen vertrouwen in de rechters en het OM.
  Daar zijn waarschijnlijk mensen werkzaam die bedreigd of gechanteerd worden door de Maffia.
  hierdoor zullen er nooit mensen uit deze groep veroordeeld kunnen worden.
  Ik hoop daty NL een peleton juristen kan sturen om daar eens schoonschip te maken.
  De maffia moet weg van dit eiland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *