TPO | Is KPMG opnieuw betrokken bij fraude op de Antillen?

Een Iraanse-Amerikaan trekt de grootste verzekeraar leeg | Column door Ronald van Raak

KPMG Nederland

Ennia wordt gecontroleerd door KPMG DC. KPMG NL blijft oorverdovend stil en verwijst naar Curacao. Maar het is allemaal KPMG, binnen hetzelfde Koninkrijk.

De Iraans-Amerikaanse olie-miljardair Hushang Ansary heeft een flinke greep gedaan uit de kas van de grootste verzekeraar op de Antillen. Via allerlei dubieuze constructies heeft hij 570 miljoen dollar weggehaald uit verzekeraar ENNIA, waardoor mensen op de eilanden moeten vrezen voor hun schade- of zorgverzekering, of voor hun pensioen.

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten had toezicht moeten houden, maar keek weg, zo blijkt uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad. De krant is geschrokken van het financiële toezicht op de eilanden en typeert dit als een ‘operette voorstelling‘. Niet alleen de centrale bank, maar ook de accountant had deze fraude moeten voorkomen. De accountant van ENNIA is KPMG, dat opnieuw een dubieuze rol lijkt te spelen bij fraude.

‘Het droop eraf dat het niet goed zat’

Hushang Ansary is een oud-minister van Financiën van Iran, die na de revolutie in 1979 naar Amerika vluchtte en hier olie-miljardair werd – mede door zijn goede connecties met de familie-Bush, voor wie hij een belangrijke donateur werd. ENNIA was ooit een grote verzekeraar in Nederland, totdat het bedrijf in 1983 onderdeel werd van Aegon. Op de Antillen bleef ENNIA bestaan en werd het in 2007 opgekocht door Ansary. Rob Henriquez, toenmalig president van de Centrale Bank van Aruba, verklaarde dit weekeinde dat hij destijds heeft gewaarschuwd voor Ansary, maar dat die kritiek niet serieus werd genomen. Volgens Henriquez omdat deze Amerikaan ‘hele goede banden’ had met politici op Curaçao: “Voor mij droop het eraf dat het niet goed zat.”

Zwichten voor financiële criminelen

In 2010 werden Curaçao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk en kregen deze landen een gezamenlijke Centrale Bank. Die toezichthouder werd van begin af aan onderwerp van politieke inmenging. Een voorbeeld is de poging van premier Gerrit Schotte van Curaçao om in 2011 de financiële rechterhand van gokbaas Francesco Corallo te benoemen tot hoofd van de Centrale Bank, wat mede door ingrijpen vanuit Nederland is voorkomen. Oud-premier Schotte is onlangs veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij zich liet omkopen door Corallo – die op zijn beurt is verbonden met de Italiaanse maffia. De financiële strooptocht die Ansary op de Antillen kon uitvoeren doet vermoeden dat de Centrale Bank wel vaker zwicht voor de druk van financiële criminelen.

KPMG kan niet blijven zwijgen

Op het moment dat de toezichthouder zo opzichtig faalt, moet de accountant extra op zijn hoede zijn. Maar KPMG heeft niet opgetreden toen Ansary het geld op de Antillen liet ‘verdwijnen’ – mogelijk heeft het de oliemiljardair zelfs geadviseerd hoe hij dit het beste kon doen. Het is niet de eerste keer dat ik aandacht moet vragen voor de rol van KPMG, eerder vroeg ik opheldering over de rol van de accountant in het illegale online gokken vanuit Curaçao, waar heel veel crimineel geld wordt witgewassen. KPMG doet al jaren de boeken van overheidsbedrijven, van gokondernemers en van financiële instellingen op de Antillen. Als daar zulke grootschalige fraude wordt gepleegd, heeft KPMG dat in het beste geval verzwegen – of dat wellicht zelfs mogelijk gemaakt.

KPMG Nederland is oorverdovend stil en verwijst al mijn vragen door naar KPMG op de Antillen (KPMG Dutch Caribbean). Maar het is allemaal KPMG, binnen hetzelfde Koninkrijk. Ik ben benieuwd of KPMG onderdeel wil zijn van het probleem, of van de oplossing. De accountant kan niet blijven zwijgen.

Ronald van Raak Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef 'Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen'.

Ronald van Raak
Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: ThePostOnline

Naschrift KKC

Zie Ennia jaarrekeningen 2013 en 2014 met KPMG goedkeuring.

Ennia Financial Highlights 2014 Met Accountantsverklaring KPMG

Ennia financial highlights 2013 met accountantsverklaring KPMG.pdf by Black Lion

9 Reacties op “TPO | Is KPMG opnieuw betrokken bij fraude op de Antillen?

 1. Zonder een waarde-oordeel te vellen begin ik van Raak toch een bijster irritant figuur te vinden.
  Hij struint vgs mij het internet af of er iets te melden valt over C.

 2. Abraham Mossel vergat eentje te in zijn rijtje te noemen: en hun domheid

 3. Haha, ik moest wel het woordje knekelhuizen opzoeken in google.
  Chapeau!

 4. Abraham Mossel

  Aan een kant is het eigenlijk wel goed geweest dat de psychopaat en parhologische beroeps leugenaar Gerrit de Raaf een tijdje ” 10-10/ 8-12 met zijn maffia vrienden aan de macht is geweest ( en waarschijnlijk nog! ), door zijn geweldige drang naar macht en de dwang om voor zich zelf en zijn maffia bazen op een zo snel mogelijke manier hun zakken te vullen over de Curacaose bevolking komen er steeds meer lijken uit de kast vallen, het houd maar niet op.

 5. Maar KPMG heeft niet opgetreden toen Ansary het geld op de Antillen liet ‘verdwijnen’ – mogelijk heeft het de oliemiljardair zelfs geadviseerd hoe hij dit het beste kon doen.

  Traición a la patria zou Fidel Castro en Ernest Guevara zeggen.

  KPMG controleert boeken, doet advies op het gebied van op automatisering, implementeert automatiserings systemen etc etc allemaal bij dezelfde klanten terwijl dit al vele jaren niet meer mag.
  Voornamelijk bij de UTS. Niemand zegt wat.

 6. Volgens de Telegraaf stopt KPMG uit eigener beweging als accountant bij de FIFA . Waarom zou dat toch zijn? Een en al fraude daar. En KPMG zag dat het goed was?
  ( de reputatieschade die de commotie omtrent KPMG Curacao perikelen veroorzaakt, schijnt KPMG International ( Nederland) niet te deren. Totdat het concern naamsverandering behoeft).

 7. @Willem naar mijn mening wordt CTEX door Peter Grootens (KPMG) geleid voor een grootste investeerder. PWC deed slechts de voorkant. UTS wordt feitelijk ook door Raymond Begina geleidt, Paul de Geus is maar een voorkant.

  De boeken van Corallo werden tijdens Schotte’s steekpenningen-cashtijd (2009-2011) ook door KPMG ‘gecontroleerd’.

 8. KPMG heeft volledig gefaald bij Ennia, zoals PWC dat heeft gedaan bij Ctex en EY bij Girobank.

  Welke accountant kun je wel vertrouwen?

  Insel Air laat haar cijfers bij elkaar fantaseren door de laffe payaso Anthony Cijntje. Dat zou wel eens het volgende schandaal kunnen zijn.

 9. Renée van Aller

  Als iedereen een graantje meepikt, waarom KPMG niet? Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Geld is de grote verleider. Men kan er mooie dames imponerend mee liggend staande houden, riant leven en denken dat men wat is. Beter een grote goudvis in een kleine vijver dan een stekelbaars in een grote vijver. Wij vrezen dat er nog vele nare verrassingen komen. Hele knekelhuizen in de kast? Parbleu! Pas op als die uit de kast komen vallen. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *