27 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

TPO | Mark Rutte had contacten in communistisch Rusland

HomeMediaTPO | Mark Rutte had contacten in communistisch Rusland

Koude Oorlog in de Eerste Kamer | Column Ronald van Raak

Mark Rutte had contacten in communistisch Rusland

Mark Rutte had contacten in communistisch Rusland, zo bleek vorige week tijdens een debat in de Eerste Kamer. Dat was in zijn tijd bij de JOVD, de jongeren van de VVD, die toen connecties had met de Komsomol, de jongeren van de Sovjet-Unie: “Ik ben er nog geweest. Dat was heel leuk”, zei onze premier in de Senaat.

De onthulling kwam na een aanvaring met SP-senator Tiny Kox, toen die de minister-president bevroeg over zijn bewering dat de inkomensverschillen in ons land kleiner zouden worden. In de cijfers van de premier lijkt dat het geval, omdat sommige groepen met een laag inkomen er in percentage iets meer op vooruit gaan dan sommige groepen met een hoog inkomen.

Tiny Kox vond echter dat we moeten kijken naar de centen, in plaats van naar procenten. Want 1 procent van 1.000 euro in de maand is 10 euro en 1 procent van 10.000 euro in de maand is 100 euro. Premier Rutte beschuldigde senator Kox vervolgens van communisme, waarop deze de premier er fijntjes op wees dat in het verleden hij níet, maar Rutte wél contacten had in Moskou.

Nog geen geschiedenis

‘Ja, dan laten we Oost-Europa even Oost-Europa en de geschiedenis de geschiedenis,’ besloot premier Rutte in de Eerste Kamer. Dat gaat echter niet lukken, want ik ben juist Fout in de Koude Oorlog aan het lezen, het veel geprezen boek van Martin Bossenbroek over Joseph Luns en Joris Ivens. Politicus Luns was ooit lid van de NSB en decennia lang minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO en in zijn tijd diep gehaat door ‘links’.

Filmmaker Ivens was een overtuigde communist en maakte politieke propagandafilms in het Oosten, maar ook artistieke films in het Westen en was in de Koude Oorlog flink gehaat door ‘rechts’. Het is interessant om deze periode van 1945 tot 1989 te bekijken door de ogen van twee zulke uiteenlopende figuren, die dezelfde gebeurtenissen op een heel andere wijze hebben beleefd. Maar als je dit boek leest merk je ook dat de Koude Oorlog nog helemaal geen ‘geschiedenis’ is. We zagen dat ook tijdens het referendum over Oekraïne vorig jaar, waar tegenstanders werden weggezet als ‘vrienden’ van Poetin.

Meer gelijk dan anderen

Ik ben ook wel eens in het communistische Oosten geweest, maar in tegenstelling tot Mark Rutte werd ik daar niet met egards ontvangen. In tegendeel, binnen een goed uur was ik opgepakt en gevangen gezet, zoals ik hier al eerder heb beschreven. Wat zou Mark Rutte destijds in Moskou hebben geleerd? Ongetwijfeld meten met twee maten. De communistische elite vond zichzelf meer gelijk dan de rest van de bevolking en graaide er dan ook flink op los. En misschien zijn opmerkelijke opvatting van democratie. In de landen in Oost Europa had je tijdens de Koude Oorlog ‘volksdemocratieën’, waarin de communistische partij als enige kon regeren, want die zou beter weten wat goed is voor de mensen. Precies de argumenten van Mark Rutte tegen het referendum, dat de premier wil afschaffen omdat burgers niet zouden kunnen beslissen over hun eigen toekomst. Tijdens de Koude Oorlog was de dictatuur dichtbij, halverwege Duitsland, in de DDR. Dat dreigende voorbeeld herinnerde ons er aan waarom we zo zuinig moeten zijn op onze eigen democratie.

Na de val van de Duitse Muur in 1989 – en de overwinning op het communisme – lijkt de democratie voor ons een gegeven. Maar als de politiek de verschillen tussen mensen laat oplopen en de zeggenschap van burgers aan banden legt, wordt het draagvlak voor de democratie uitgehold. Dinsdag komt Mark Rutte naar de Kamer om zijn begroting te verdedigen. Daar mag hij uitleggen waarom hij zo slecht zorgt voor onze democratie.

Bron: ThePostOnline

2 reacties

  1. Beste lezers en reageerders,

    Een vriendelijk verzoek om suggestieve opmerkingen te stoppen dat KKC politiek correct is of een podium biedt voor racisme kaarten. Het gaat ons niet om wel of geen racisme kaart of politieke correctheid, het gaat de KKC om te informeren, discussieren en het streven naar compleetheid van onze dossiers. Zie onze onderzoekdossiers in het uitklapmenu onder ‘onderzoeken'(boven). Er zijn er inmiddels meer dan 25 en we houden daar graag alles van bij. Of er al dan niet veel of weinig publiciteit aan wordt gegeven, KKC is een archief en discussieforum in de breedste zin des woords. Dus om de KKC te blijven aan vallen op racisme kaarten oid blijft misplaatst. Wij bepalen de inhoud van de onderzoeken, de reacties, de hoeveelheid publicaties en de uitkomsten daarin niet. Verder is niemand verplicht de Henriquez-files te lezen. Ze zijn er voor diegenen die het wel interessant vinden onze dossiers te onderzoeken en discussies te volgen. Ook voor generaties na ons.

    Vriendelijke groeten,
    KKC redactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties