TPO | Nederland en de NSA: hoe verdedigen we ons tegen onze vrienden?

Stop met James-Bondje spelen. Door Ronald van Raak

nsa

Nederland en de NSA: hoe verdedigen we ons tegen onze vrienden?

Niet alleen in Duitsland en België, ook in Nederland heeft de NSA bedrijven gehackt. Door een digitale inbraak bij Gemalto (producent van chips voor onder meer simkaarten, bankpasjes en paspoorten) kunnen de Amerikanen Nederlandse burgers afluisteren, zonder medeweten van de Nederlandse overheid.

Daarmee lijkt voor het eerst hard bewijs te zijn van grootschalige Amerikaanse spionage in Nederland. En een einde te komen aan een politieke strijd die ik al tien jaar aan het Binnenhof probeer te voeren.

Een interessante, maar onzinnige vraag

Vorige week had de Tweede Kamer een vreemd overleg met minister van Binnenlandse Zaken Plasterk en minister van Defensie Hennis-Plasschaert. Deze ministers willen meer bevoegdheden voor AIVD en MIVD om digitale gegevens te verzamelen. Het debat ging over de vraag hoe we onze burgers kunnen beschermen tegen misbruik door onze geheime diensten. Een interessante, maar ook onzinnige vraag, als we weten dat de NSA alle gegevens van onze burgers te allen tijde kan inzien, opslaan en wijzigen.

De roze olifant van de NSA

Het optreden van de NSA was ook al de roze olifant toen de Tweede Kamer in april vorig jaar op mijn verzoek een debat hield. Minister Plasterk gaf toe dat wij massaal gegevens uitleveren aan de NSA, maar niet weten wat de Amerikanen met die informatie doen. Ook zei de minister dat wij gebruik maken van informatie van de NSA, zonder te weten waar die vandaan komt. En de minister durfde niet uit te sluiten dat de Amerikanen zonder medeweten van onze regering informatie inwinnen over Nederlanders.

Ophouden met James Bondje spelen

Natuurlijk, de Amerikanen zijn niet de enige die ons afluisteren. Maar zij zijn wel onze vrienden in onze gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme. Ook weet ik, Amerika is groot en Nederland is klein. Maar ons land is wereldwijd wel één van de belangrijkste knooppunten van data en onmisbaar voor het Amerikaanse veiligheidsapparaat. Daarom moeten we ophouden het ‘schoothondje’ te zijn van de NSA, zoals Edward Snowden ons onlangs voorhield.

En daarom moeten bevriende geheime diensten ophouden met James Bondje spelen. Vraag de NSA om opheldering, roep de Amerikanen ter verantwoording. Zolang we niet weten wat de NSA allemaal uitspookt, kunnen we niet serieus samenwerken. Dat is onverantwoord, omdat dit ten koste gaat van de strijd tegen terrorisme, een vijand die ons allemaal bedreigd.

Over de auteur: Ronald van Raak

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en schrijft voor ThePostOnline onder meer over politiek, filosofie en religie.

Bron: ThePostOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *