TPO | Ronald van Raak (SP) wil grafkelder onder Eerste Kamer openen

Door Bas Paternotte & Marieke van de Zilver

Ronald van Raak (SP) wil grafkelder onder Eerste Kamer openen

Ronald van Raak (SP) wil grafkelder onder Eerste Kamer openen

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat de grafkelder onder de Eerste Kamer wordt opengemaakt. Het vermoeden bestaat dat de resten van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt daar liggen. Ook wil de SP’er dat het standbeeld van Oldenbarnevelt in Den Haag verplaatst wordt naar het Binnenhof. 

Van Oldenbarnevelt werd op 13 mei 1619 op het Binnenhof onthoofd in opdracht van prins Maurits van Oranje en daarna bijgezet in de grafkelder onder de Hofkapel. Deze Hofkapel is in 1879 afgebroken, de grafkelder werd dichtgemetseld. De oude catacomben dienen nu als opslagplaats voor de senaat.

In 1954 is een standbeeld van Van Oldenbarnevelt opgericht, maar aan de andere kant van de Hofvijver. De mare gaat dat dit beeld destijds niet op het Binnenhof was gezet om te voorkomen dat de Koningin met Prinsjesdag langs het standbeeld van Van Oldenbarnevelt zou moeten lopen.

Het politiek centrum van Nederland staat een grote renovatie te wachten, onderzoek naar de grafkelder past daarbij, zegt Van Raak. Hij zal de kwestie aankaarten bij minister voor Rijksdienst Stef Blok (VVD).

De griffier van de Eerste Kamer – Geert Jan Hamilton – zegt tegen ThePostOnline:

“Bij de Griffier als beheerder van het gebouw leeft al lang het bewustzijn dat in de negentiende eeuw met de stoffelijke resten onder de Hofkapel niet erg respectvol is omgegaan. De begroting van de Eerste Kamer bood geen mogelijkheid daar iets aan te doen. Momenteel vindt een discussie plaats over renovatie van de gebouwen aan Het Binnenhof. Daar is dit tot dusver geen onderwerp van gesprek. Maar het is niet uitgesloten dat het historisch erfgoed in de fundamenten van het gebouw de komende jaren in bredere zin een aandachtspunt gaat worden.”

Update 16.12 – D66-leider Alexander Pechtold steunt het voorstel van Van Raak

Ronald van Raak (SP) wil grafkelder onder Eerste Kamer openen

Ronald van Raak (SP) wil grafkelder onder Eerste Kamer openen

Bron: ThePostOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *