29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

TPO | Waarom minister Ronald Plasterk mislukte

HomeMediaTPO | Waarom minister Ronald Plasterk mislukte

Verprutst het ministerie ook het Huis voor klokkenluiders?
| Column Ronald van Raak

Verprutst het ministerie ook het Huis voor klokkenluiders?

Een goede minister van Binnenlandse Zaken, dat is een slim oliemannetje dat in stilte het bestuur op rolletjes laat lopen – en daarbij zichzelf niet al te veel op de voorgrond plaatst.

Van Ronald Plasterk kun je veel zeggen, maar dat dus juist niet. Dat kun je hem niet eens kwalijk nemen, maar wel diegenen die hem op deze positie hebben gezet. Plasterk was veel liever minister van Financiën geworden, maar dat werd Dijsselbloem. Wat overbleef was het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij de werkkamer van minister Plasterk hangen de portretten van zijn voorgangers. Ik schrok toen ik daar voor het eerst langs liep, van het aantal ministers dat ik ondertussen al heb versleten. Thom de Graaf vond ik de aardigste en Alexander Pechtold de ijdelste. Johan Remkes was de grappigste en Guusje Ter Horst de leukste. Ernst Hirsch Ballin was de slimste en Piet Hein Donner de gemeenste. Liesbeth Spies is van alle ministers het minst bekend, maar ik vind haar wel de beste. Ronald Plasterk is ongetwijfeld de slechtste.

Het dieptepunt was zijn optreden in oktober 2013 bij Nieuwsuur, waar hij een geheime brief uit zijn zak toverde van de NSA, over vermeende spionage in Nederland. Waarbij hij ook nog eens precies het tegenovergestelde zei van wat in die geheime brief moet hebben gestaan. Het is typisch Plasterk, een politicus die zichzelf op onnodige en onnavolgbare wijze in de problemen brengt. Dit soort ‘plasterkjes’ heeft hij ook in de Kamer steeds gehad. 

Gevaar voor de nationale veiligheid

Het is niet eens de schuld van Plasterk, het is vooral de fout van Rutte en Samsom die hem minister maakten. De verkeerde man op de verkeerde plek. Die ook nog eens werd opgezadeld met een politiek onmogelijke opdracht. Gemeenten moesten worden opgeheven en opgaan in lokale besturen met minimaal honderdduizend inwoners. Ook de provincies moesten worden opgeheven en opgaan in vier landsdelen. Niet om het bestuur te verbeteren, maar om te bezuinigen. Elke minister had daar zijn tanden op stuk gebeten.

Nog serieuzer was de bezuiniging van ruim een derde op het budget van de AIVD, wat een regelrecht gevaar was voor onze nationale veiligheid. Samen met leden van andere oppositiepartijen heb ik toen het initiatief genomen om die bezuinigingen ongedaan te maken – en nieuwe investeringen mogelijk te maken. Plasterk moest zorgen voor een goede decentralisatie van de zorgtaken door gemeenten, maar had hier niets over te zeggen.

Andere zaken waar hij wel zeggenschap over had, zoals het nieuw bevolkingsregister, zijn mislukt. De minister kwam in de problemen door zijn losse flodders in de media, of door het verkeerd informeren van de Kamer. Hij maakte ook een rommeltje van de organisatie van het Oekraïne-referendum. Plasterk heeft wel een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten door de Kamer gekregen, maar dat leidde buiten de Kamer tot weinig enthousiasme. Over die wet wordt gelukkig een referendum gehouden.

Gedoe bij het Huis voor klokkenluiders

Een slechte minister is geen zegen voor de oppositie, omdat je daar ook als Kamerlid last van hebt. De onnavolgbare ‘plasterkjes’ kunnen ook jou raken, als de minister zijn positie misbruikt voor partijpolitieke spelletjes. Of als je afhankelijk bent van de minister voor het uitvoeren van jouw voorstellen. Zoals het Huis voor klokkenluiders, een wet waar ik als Kamerlid bijna tien jaar voor heb gestreden, maar die vervolgens door Plasterk moest worden uitgevoerd. Het huis heeft echter te weinig mensen en middelen gekregen om goed onderzoek te kunnen doen naar maatschappelijke misstanden. De voorzitter van het huis is deze week opgestapt.

Met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken wil ik snel afspraken maken om deze problemen op te lossen. In dit regeerakkoord staan minder dwaze dingen dan in 2012, behalve natuurlijk het voornemen om het referendum af te schaffen. De wet om het raadgevend referendum in te trekken zal vast en zeker onderwerp worden van een referendum – die strijd is nog lang niet gestreden. In het verleden zijn beroemde politici minister geweest van Binnenlandse Zaken, zoals Ien Dales en Ed van Thijn, Hans Wiegel en Edzo Toxopeus, tot aan Pieter Cort van der Linden en Johan Rudolph Thorbecke. Ik hoop dat de huidige coalitie dit ministerie weer serieus gaat nemen en gaat zorgen voor een oliemannetje dat het bestuur in ons land op rolletjes laat lopen – en daarbij zichzelf niet al te veel op de voorgrond plaatst.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: ThePostOnline

3 reacties

  1. Gelukkig maar dat Arjen Lubach op zondagavond 15 oktober 2017, meer aandacht besteedde aan het Koninkrijk en de problemen in Venezuela, dan de Koninkrijksregering zelf. Hij doet het indringender dan Koenders en zeker anders dan Plasterk. Nu weten we weer even, dat het Koninkrijk groter is dan Holland. Of de Koninkrijksonderdelen gelijkwaardig zijn, is wel een brandende vraag. Zeker na de laatste inbreng van onze onovertroffenVVD parlementariër André Bosman. De Venezolaanse problematiek beoordeelde de minister van Buitenlandse Zaken, Koenders consequent sussend als niet bestaand voor het Koninkrijk. Dus ook niet voor Nederland. Maar Nederland behartigt toch echt voor het hele Koninkrijk de buitenlandse betrekkingen. Dank zij de vorige Arubaanse regering, mochten er veel vreemdelingen illegaal binnenkomen en blijven. En het is al zo overvol. Hoeveel vergunningen zijn weggeschonken (tegen betaling uiteraard)? Voor niets gaat de zon op, overal in het Koninkrijk. Witwassen kan uitstekend, via trustkantoren. Renée van Aller&John de Vries

  2. Plasterk is van huis uit hoogleraar en is in feite ongeschikt voor de politiek. In wezen een vriendelijke man maar hij is om onbegrijpelijke reden in het kabinet Rutte 2 door zijn partij voor de leeuwen geworpen. In deze tijd zou je een Ien Dales moeten hebben als minister van Binnenlandse Zaken. Niet lullen maar handelen en corruptie met harde hand de kop indrukken.

  3. Plasterk was meer aanwezig bij domme praat progammas zoals Pauw&Witteman, DWDD, Jenek, Buitenhof et cetra als dat hij zijn werk deed, geef Ronald van Raak 199% gelijk, ik vind hem de een op na de slechtste minster van binnenlandse zaken, de slechtste was toch echt wel Donner, die heeft ons ” het land Curacrim ” verkocht aan de maffia club MFK/KFO van Gerrit de Raaf? en zijn maffia vriend Corallo?. ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties