Tractor verhuisd naar oorlogsmonument

WILLEMSTAD — Een belangrijk, historisch artefact is kort geleden toegevoegd aan het oorlogsmonument van Battle Station Blaauw, Force Curaçao 1942 op Blue Bay, het vroegere Blauwbaai.

oorlogs monument Het is een vliegtuigtractor, die in 1942 speciaal werd gebouwd voor ‘The Cleveland Tractor Co. USA’ (Cletrac) voor militaire vliegvelden.
Deze tractor deed dienst gedurende de Tweede Wereldoorlog op het gemilitariseerde vliegveld Hato Field Curaçao en had vele functies.
Naast het trekken en verplaatsen van vliegtuigen als de B-17 en B-29, kon de Cletrac de vliegtuigen ook voorzien van elektriciteit en luchtdruk, wat nodig was om de motoren te starten. Ook werd de tractor gebruikt voor diverse reparatie- en onderhoudswerkzaamheden.
Om de startbanen niet kapot te rijden, waren de stalen rupsbanden voorzien van zware, rubberen ‘pads’.
De Cletrac-tractor is, naast de grote, betonnen kanonstelling, de oude munitiebunkers, de waterreservoirs en een barak, die alle ooit deel uitmaakten van de Amerikaanse Kustbatterij ‘Camp Blauwbaai’, volgens Allan van der Ree van stichting Battle Station Blaauw, een belangrijke attractie voor het openluchtmuseum op Blue Bay Curaçao, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog bleef er ten minste één Cletrac op het eiland achter, welke een tijd lang gebruikt werd als landbouwtractor bij het LVV-station te San Juan, op Bándabou. Na opheffing van dit LVVstation, bleef de Cletrac daar staan onder een afdak. Dit dak stortte later in en zo stond de tractor geheel bloot aan alle weerselementen. Dat is dan ook goed te zien. Maar gelukkig is de Cletrac in vrij goede conditie gebleven.
De radiator is verdwenen, maar verder lijkt alles aanwezig te zijn. Een gedeeltelijke restauratie is mogelijk, aldus het bestuur van Battle Station Blaauw.
De Cletrac werd door de erven Winkel-Maal gedoneerd aan haar openluchtmuseum.
Het zware transport van de 6123 kilo wegende Cletrac werd uitgevoerd door Miles Trucking.
Met een zware kraanarm is de tractor op een verhoging geplaatst, nabij de twee munitiebunkers. Deze liggen recht tegenover het fundament van militaire barak uit de Tweede Wereldoorlog, die spoedig zal worden gerestaureerd en voorzien van een kopie van een houten barak, waarin het WW2- museum zal worden gevestigd.

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *