28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Tromp: Obligatiemarkt in ontwikkeling

HomeMediaTromp: Obligatiemarkt in ontwikkeling

trompWillemstad – Om te kunnen spreken van een goed ontwikkelde ‘bedrijfsobligatiemarkt’, waar Centrale Bank-president Emsley Tromp bij de officiële ingebruikneming onlangs van de Simpson Bay Causeway op Sint Maarten voor pleitte, moet er sprake zijn van voldoende aanbod in en vraag naar bedrijfsobligaties.

Advertentie

Ook deze voor de openbare infrastructuur belangrijke brug op Sint Maarten is gefinancierd met een obligatie-emissie van in totaal 150 miljoen dollar. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) speelde hierin een sleutelrol (zie daarover elders vraaggesprek), zoals de CBCS eerder al bij de obligatielening van het Curaçaose nutsbedrijf Aqualectra een centrale rol innam.

Voor een goed functionerende ‘bedrijfsobligatiemarkt’ moet, naast vraag en aanbod, deze markt ook zogenaamd ‘liquide’ zijn. Dat wil zeggen: dat er een zodanige vraag naar de betreffende obligaties bestaat, dat een houder van deze obligaties zijn obligaties vrij snel door verkoop weer van de hand kan doen. Tromp hield bij de opening van de brug een toespraak.

Naar aanleiding van zijn pleidooi voor een ‘bedrijfsobligatiemarkt’ legde het Antilliaans Dagblad een reeks vragen voor aan de CBCS, onder andere over de kapitaalmarkt.

,,Een goed ontwikkelde lokale kapitaalmarkt vormt deel van een goed functionerend financieel systeem en is van belang voor de economische ontwikkeling, omdat het lokale bedrijven de mogelijkheid biedt om via lokaal opgebrachte besparingen te voorzien in de financieringsbehoefte van die bedrijven.”

De gelden die lokale institutionele beleggers beschikbaar hebben om te investeren, worden gevormd door premieafdrachten van lokale verzekeringnemers of pensioendeelnemers, welke premies economisch worden beschouwd als besparingen (‘savings’) of spaargelden. Aldus de CBCS.

Op dit moment is het lokale aanbod van bedrijfsobligaties nog beperkt, terwijl anderzijds, zo merkt de Centrale Bank op, met name bij de lokale institutionele beleggers de behoefte aan lokale beleggingsmogelijkheden er wel is, ‘welke behoefte zich zal vertalen in vraag zodra er aanbod is’.

Vraaggesprek

Kan de CBCS nauwkeurig aangeven op welke wijze de CBCS een bijdrage heeft geleverd aan en/of een rol heeft gespeeld bij de financiering van het Simpson Bay Causeway-project van de Sint Maarten Harbour Company?

Ten eerste heeft de Centrale Bank voorafgaand aan de emissie zich bereid verklaard om over te gaan tot de koop van alle obligaties die bij de emissie niet zouden worden verkocht.

Op de tweede plaats heeft de Centrale Bank voorafgaand aan de eerste tranche van de emissie aangekondigd bereid te zijn te allen tijde de ‘bij de eerste tranche’ (februari 2012) verkochte obligaties op te kopen die door de ‘eerste kopers’ te koop worden aangeboden.

En ten derde, daarnaast heeft de Centrale Bank bij de emissie zelf ook obligaties gekocht. Om welk bedrag gaat het? De totale emissie betrof 150 miljoen dollar en de eerste tranche betrof 110 miljoen dollar.

Betrof het een obligatie-emissie?

Ja. Is er een prospectus beschikbaar? Ja, de zogenaamde ‘Offering Circular’, die verkrijgbaar is bij AIC (aic-sf.com, red.), die als emissie-agent van deze lening optreedt. Wat zijn de voorwaarden van deze obligatielening? De belangrijkste voorwaarden zijn: looptijd 20 jaar, een couponrente van 5 procent en als onderpand zijn onder meer hypothecaire zekerheden gevestigd.

Voor de overige voorwaarden: zie daartoe de Offering Circular. In zijn speech noemde CBCSpresident Tromp ook de vorige projecten; kan de CBCS gedetailleerd aangeven hoe de betrokkenheid (en eventuele garanties) van de CBCS was/is in verband met de emissie ten behoeve van Aqualectra, zoals het totaalbedrag, de voorwaarden en de rente?

Bij de Aqualectra-lening was de Centrale Bank als agent betrokken en heeft de obligatie ook zelf gekocht. Het is gebruikelijk dat de Centrale Bank meedoet als koper bij de emissie van obligaties. De Centrale Bank doet dit voor het in stand houden van een obligatieportefeuille voor het verrichten van openmarktoperaties in het kader van haar monetaire beleid.

Dit houdt in dat de Centrale Bank op grond van de monetaire situatie bijvoorbeeld obligaties kan verkopen aan de banken, waardoor liquiditeit van de banken wordt afgeroomd en daarmee de potentie om kredieten te verlenen, wordt beperkt. Andersom kan de Centrale Bank obligaties van de banken kopen, waardoor zij de beschikking krijgen over meer liquiditeit en op basis daarvan meer kredieten kunnen verlenen.

Bovendien levert de obligatieportefeuille rente-inkomsten op die uiteindelijk via de winstuitkering aan de overheid ten goede komt. Het totaalbedrag van de Aqualectra-obligatie is 300 miljoen gulden, looptijd van 30 jaar en een variabele rente, welke varieert tussen 4 en 6 procent, afhankelijk van de hoogte van de beleningsrente.

Zijn de obligaties van genoemde projecten vrij verhandelbaar/verkrijgbaar? Zo ja, waar en hoe?

Ja, de betreffende obligaties zijn vrij verhandelbaar. Bij de respectievelijke agenten van de leningen (CBCS voor de Aqualectraobligaties en AIC voor de Sint Maarten Harbour-obligaties) en bij de lokale deviezenbanken, kan altijd geïnformeerd worden of er obligaties te koop zijn en tegen welke prijs.

In hoeverre is er nu al sprake van een ‘bedrijfsobligatiemarkt’?

Hoe blijkt de markt (institutionele beleggers/financiële instellingen/ particulieren) hier in de praktijk op te reageren? Dan volgt het antwoord waar het artikel mee begint, namelijk dat voor een goed ontwikkelde bedrijfsobligatiemarkt sprake moet zijn van voldoende aanbod in en vraag naar bedrijfsobligaties en dat deze markt ‘liquide’ is.

Op dit moment is het lokale aanbod van bedrijfsobligaties nog beperkt, hoewel met name de lokale institutionele beleggers behoefte hebben aan lokale beleggingsmogelijkheden (toevoeging redactie: zoals deze week weer duidelijk werd met het besluit van de coalitie het nieuwe ziekenhuis HNO 100 procent door de overheid te financieren; dat is veel goedkoper (minder dan 3 procent) dan commerciële financiering (minimaal 5 procent).

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties