27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Amnesty International: ‘Nederland faalt in asielcrisis Curaçao’

HomeMediaTrouw | Amnesty International: ‘Nederland faalt in asielcrisis Curaçao’

Met rapport | Dick Drayer

Arrestatie van Venezolaanse vluchtelingen door de kustwacht van Curaçao | Extra

Vluchtelingen worden misbruikt, ouders en kinderen gescheiden: Curaçao behandelt Venezolanen slecht.

De Nederlandse regering is verantwoordelijk voor schending van mensenrechten bij de opvang van duizenden gevluchte Venezolanen op Curaçao. In een rapport over deze asielcrisis stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat Nederland de plicht heeft om in te grijpen.

Naar schatting 2,3 miljoen Venezolanen hebben hun land inmiddels verlaten. Tussen de vijf- en de vijftienduizend vluchtten met bootjes naar Curaçao dat zeventig kilometer verderop ligt. Volgens Amnesty ontzegt de regering van Curaçao gevluchte Venezolanen het internationale recht op bescherming.

Curaçao voert een actief uitzetbeleid. In 2017 zetten de Curaçaose autoriteiten 1532 vreemdelingen uit, van wie 1203 Venezolanen, bijna 80 procent. In de eerste vier maanden van 2018 steeg dat percentage flink.

In de praktijk blijkt het onmogelijk om asiel aan te vragen. Vluchtelingen worden na aankomst opgesloten in barakken en politiecellen voordat zij worden uitgezet naar het land waar ze juist vervolgd werden. De omstandigheden in detentie zijn zorgwekkend. Ouders en kinderen worden gescheiden. Gedetineerde vluchtelingen worden mishandeld, uitgebuit, raken vervuild, en bewakers vragen seksuele handelingen in ruil voor zeep en maandverband.

Deportatie

Aanvankelijk waren het Rode Kruis en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR betrokken bij de opvang en selectie van vluchtelingen, maar in 2017 nam de Curaçaose regering zonder overleg de procedure over en voert sindsdien een ‘actieve verwijderingsstrategie’. Amnesty gebruikt het woord ‘deportatie’.

Formeel bestaat er geen asielprocedure op Curaçao omdat het eiland als ‘autonoom’ land binnen het Koninkrijk der Nederlanden het Vluchtelingenverdrag niet heeft geratificeerd. Maar Curaçao is net als Nederland en andere landen in het Koninkrijk gebonden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In artikel 3 staat dat niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen.

Amnesty spreekt Curaçao nu aan op schendingen van dat artikel. In het Statuut (waarin de bestuurlijke spelregels binnen het Koninkrijk geregeld zijn) staat namelijk dat het Koninkrijk verantwoordelijk is voor het toezicht op naleving van het verdrag. Als een van de landen tekortschiet, concludeert Amnesty, dan hoort het Koninkrijk hierop te reageren, Nederland voorop. De Nederlandse regering vindt tot nu toe dat de opvang een zaak van Curaçao zelf is en voelt zich niet verantwoordelijk. Curaçao kreeg wel 100.000 euro voor het oplappen van de gevangenis.

Nederland zegt volgens Amnesty te streven naar het beschermen en bevorderen van mensenrechten overal ter wereld, maar zou eens moeten beginnen met de mensenrechten in de Koninkrijkslanden.

In een reactie geeft de Curaçaose minister van justitie, Quincy Girigorie, toe dat ambtenaren onvoldoende op de hoogte zijn van de regels en daarom fouten maken. Maar volgens de minister houdt het rapport weinig rekening met de situatie op Curaçao. “De aantallen waarmee wij te maken hebben zijn groot. Het gaat om negen procent Venezolanen op de totale bevolking van Curaçao. Dat zou geëxtrapoleerd naar Nederland gaan om anderhalf miljoen mensen zonder verblijfstitel. Dat kan geen enkel land aan, maar dat is wel de situatie waarin Curaçao verkeert. Ons eiland telt 160.000 inwoners, wij kunnen het probleem van Venezuela met 32 miljoen inwoners niet oplossen.”

Het onderzoek

Amnesty heeft Curaçao in mei 2018 bezocht en 21 interviews afgenomen met veertig vertegenwoordigers van lokale en internationale organisaties, advocatenkantoren, de Nationale ombudsman van Curaçao, het Rode Kruis, de UNHCR en diverse ministeries. Daarnaast zijn bezoeken gebracht aan het politiebureau Rio Canario en de Vreemdelingenbarakken in het Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (de SDKK-gevangenis). In deze gevangenis heeft Amnesty International twee groepsgesprekken gevoerd, één met 26 gedetineerde vrouwen en één met dertien gedetineerde mannen.

Curaçao heeft vluchtelingen te over, maar het woord asiel komt er niet voor

Het maakt nogal uit waar je als vluchteling het Koninkrijk der Nederlanden binnenkomt. Steek je de grens over bij Zevenaar of meer je aan in Curaçao? Minister Blok van buitenlandse zaken ging in april naar het eiland om te praten over de stroom Venezolaanse vluchtelingen.

Venezuela stroomt leeg, maar Colombia blieft al die baantjes-inpikkers niet

Ook Colombia heeft moeite met de vele Venezolaanse vluchtelingen. Ze komen met tienduizenden. Sommigen gaan ‘s avonds terug, anderen blijven. “Ze doen hetzelfde werk maar voor de helft van het geld. En mijn man is sinds november werkloos.”

Bron: Trouw

Naschrift KKC

2018 09 Xx – RAPPORT ANMESTY INTERNATIONAL Curacao Venezolanen Vluchtelingen-Asiel by Black Lion on Scribd

16 reacties

  1. @Henk.
    Toevallig ben ik een persoon die aan de linkerzijde van de politiek staat. Met rechtse ballen heb ik politiek niets, behalve als ik af en toe een biertje met ze drink, omdat ik ook rechtse ballen in mijn kennissen kring heb.
    @Jaapie
    Mijn standpunt heeft niets met rechtse politiek te maken, maar puur met het feit dat een persoon die voor de economie zijn of haar land ontvlucht, dit via de legale weg moet doen. En niet een heleboel geld moet betalen om in een gammel bootje de zee over te steken en illegaal proberen binnen te komen. Wordt je gepakt, jammer dan terug sturen die handel. Geldt zowel voor Nederland als op Curaçao. En in afwachting daarvan kom je in vreemdelingen detentie. En dat een on gedocumenteerde naar Venezuela wordt teruggenomen? De bootjes komen uit Venezuela, dus dat land moet de mensen terugnemen

  2. @JohnBash
    de enige die in een democratische rechtsstaat een straf kan opleggen is de strafrechter (en soms het OM met instemming van de verdachte). Uitzetting is een bestuursrechtelijke maatregel. In een democratisch land kan je daar bezwaar tegen aantekenen, maar hier niet. Ik vind het daarnaast merkwaardig dat een ongedocumenteerde zou worden teruggenomen door Venezuela, want de nationaliteit van een persoon kan je niet aflezen aan de kleur van zijn of haar ogen.

  3. @JM
    Ik weet waar je het over hebt, mbt jouw “tal van schandalen” ging het hier over Gita Sahgal die rond 2010 Amnesty”s gender-affairs unit leidde. Ik vind het eerlijk gezegd zwaar overdreven om dat aan een gehele organisatie toe te schrijven.
    Maar goed iedereen mag zijn eigen mening hebben. Ik vind dat ze al jarenlang prima onderzoek doen, en een uitstekende waakhond zijn voor tal van landen die het met de mensenrechten niet zo nauw nemen. . Dat het toevalligerwijze niet in het NL straatje te pas komt, zeker bij de rechtse NLders op dit eiland is een typisch geval van jammer. Desalniettemin blijf ik erbij dat men mensen als mensen dienen te behandelen, ongeacht welke status zij hebben.
    Voor mij is deze discussie verder gesloten.
    Waarvan akte.

  4. @Henk, wat is er mis mee als een persoon die zich niet aan de regels houdt, gestraft wordt.
    Amnesty is een meester in het overdrijven van bestaande en niet bestaande feiten en het manipuleren van de pers. Zij hebben het zogezegd tot kunst verheven.
    Daarbij vind ik nog steeds dat een economische vluchteling geen asiel aan kan vragen. Hij of zij kan via de legale weg een aanvraag indienen.
    Kom je via de illegale weg binnen, dan ben je illegaal en moet je niet zeuren als je onderworpen wordt aan bestaande regels.

  5. @ Henk,

    En heb jij enige follow up van die rapporten gezien ? Volgens mij was Amnesty verbazingwekkend stil toen Saudi Arabie lid werd van de VN commissie mensenrechten. En als ze al iets hebben laten horen dan was dat zeker niet vol in de publiciteit.
    Voorts was Amnesty betrokken bij tal van schandalen, waarvan de meest opzienbarende toch wel was de steun aan een openlijke supporter van de Taliban.

    Dus neem ik Amnesty serieus ?
    Niet echt.

  6. @JM
    “Schendingen van mensenrechten in Islamitische landen voor Amnesty te gevoelig”?
    B.v.
    “Niet alleen IS-strijders, maar ook regeringsmilitairen en paramilitaire strijdgroepen maken zich in Irak schuldig aan ernstige schendingen van mensenrechten. Dat schrijft Amnesty International in een rapport, genaamd Gestraft voor de misdaden van IS”.
    Rapporten Amnesty over o.a.
    Saoedi Arabie
    Irak
    Afghanistan
    Soedan
    – zelfs Turkije –
    Volgens Amnesty Intl zijn de islamitische landen berucht om hun schendingen van de mensenrechten …

    Het is m.i. altijd goed om juiste informatie aan de medelezer door te geven.

  7. @ Lionfish,

    Niemand zal je tegenhouden wanneer je morgen naar de overheid stapt en hen meedeelt dat jij zelf 10,000 NAF of meer wilt bijdragen aan de kosten van opvang voor de overheid.
    Maar praat voortaan alleen over je eigen geld en niet over het geld van anderen !

    Amnesty praat over vluchtelingen die in Venezuela worden vervolgd ? Welk bewijs hebben ze daarvoor ? Alleen omdat de persoon dat beweert ? Dat ze vanwege economische omstandigheden daar niet willen blijven kan ik goed begrijpen maar kom dan gewoon met dat argument. Zeg gewoon dat je economisch vluchteling bent en dat je graag op Curacao wilt wonen. Dan kom je ook via de normale kanalen en procedures binnen en niet illegaal via een bootje in het midden van de nacht.
    Omdat ze dat wel hebben gedaan hebben ze de wet overtreden en zijn dus in feite crimineel. Curacao kan dan ook besluiten om ze te vervolgen, doch zo’n juridische procedure kost nog veel meer geld. Dus kiest men ervoor om ze gewoon allemaal uit te zetten, maar feit is en blijft dat ze op een illegale manier hebben geprobeerd zich hier te vestigen. En dat je dan wordt gedeporteerd had je kunnen weten, dat is zo ongeveer de standaardprocedure bij alle ongedocumenteerden.

    Maar inderdaad, we willen ons een softe houding laten opdringen, dus als ik minister zou zijn zou ik Amnesty uitnodigen de kosten van een herziene procedure op te pakken. Dat doen ze natuurlijk niet en zo hoor je ze ook niet over schendingen van mensenrechten in Islamitische landen, is toch iets te gevoelig voor Amnesty.

  8. Ongeacht, hoe of wat. Opgesloten vluchtelingen dien je menswaardig te behandelen. Ook NL moet wederom de hand in eigen boezem steken.
    Ik citeer:
    “Schokkend is ook de behandeling van vastzittende vluchtelingen door de bewaking. Deze bewaking wordt voor een deel gedaan door slecht opgeleide private bewakers van het bedrijf Group4Securicor. Zij staan bekend om hun agressieve en discriminerende houding. Er zijn veel onzinnige regels — niet op de grond zitten, vrouwen moeten verplicht een bh dragen enzovoort — die streng gehandhaafd worden; (vermeende) overtreding ervan leidt al snel tot plaatsing in een isoleercel”.
    Het Nederlandse vluchtelingenbeleid kan rekenen op groeiende kritiek van erkende internationale organisaties. Meest recent sloot Amnesty International zich hierbij aan met een vernietigend rapport over de opsluiting van vluchtelingen en de omstandigheden waaronder dit plaatsvindt. Amnesty concludeert dat “onderdelen van het Nederlandse beleid en de uitvoering daarvan mensenrechtenschendingen inhouden.”

    Ik bedoel maar even.

  9. In NL mogen twee kinderen van een moeder die asiel had aangevraagd in Nederland blijven, ondanks dat het asielverzoek van hun moeder is afgewezen.

    Reden? Omdat ze tijdens de lange asielprocedure zo lang in NL gewoond hebben dat ze daar ingeburgerd zijn.

    En de asielprocedure duurde zo lang omdat hun moeder deze niet alleen gerekt heeft, maar ook op vele vragen gelogen heeft.

    Hier moeten we niet beginnen aan dat soft gedoe. Recent nog zijn enkele agenten voor hun leven gewond geraakt nadat ze werden beschoten door zwaar bewapend illegaal Venezuelaans tuig.

  10. Wellicht toch aardig om een databank op te zetten en dan vooral te kijken naar de criminaliteit die wellicht plaatsvinden door Venezolanen. Als er – tussen de 5000 en 15.000 – illegale V alleen hier op Curacao zijn moet je je toch een keer gaan afvragen waar leven die figuren van?

    Aardig artikel uit 2017 overigens wat over Aruba ging maar vervang gewoon A voor Curacao:

    http://knipselkrant-curacao.com//pfm-criminaliteit-op-aruba-alarmerend-meer-overvallen-op-woonhuizen-venezolanen-vaak-de-daders/

  11. @Lionfish,
    Wat een ‘warme’ socialistische voorstel, ware het niet dat degenen “die het helemaal niet slecht hebben” vaak al meer afdragen qua IB. Daarnaast ook werk creëren, premies afdragen, investeringen doen, deviezen genereren enz. Het probleem is niet inkomen het probleem is beleid en een mentaliteit dat een ander (Nederland of internationaal orgaan) de oplossing moet financieren, en als dat niet (meer) gebeurd er geenemeorm van eigen verantwoordelijkheidsgevoel getriggerd wordt. De huidige en vorige overheden misbruiken (e.g. InselAir, MDPT, declaraties (vriendje van Jardim) enz.) de belastingen dat degenen “die het helemaal niet slecht hebben” en de rest van het volk genereren, zodat wanneer zich werkelijk een crisis voordoet er geen voorziening getroffen is. Er is een gezegde ‘regeren is vooruitzien’ op Curaçao voor de huidige politieke partijen is deel uitmaken van de regering ‘reizen, feestvieren, het geld van het volk verbrassen, familie en vriendjes banen verschaffen enz.’. Niets vooruitzien, geen voorzieningen maar graaien zolang het kan.

  12. Er zijn er op deze rots velen die het helemaal niet slecht hebben en de door henzelf gecultiveerde tegenstelling arm -rijk ook op dit forum gebruiken als excuus om de andere kant op te kijken. Het zou dan ook een goed plan zijn om op curacao aan dat soort lieden een tijdelijk, forse extra belasting te hebben zodat op een menselijke probleem met dit probleem wordt omgegaan. #danverkoopjemaarjeboot #hypocriet

  13. Een crisis creêren om aandacht van de werkelijke crisis vanwege een vastgelopen economie met hoge werkeloosheid en toenemende criminaliteit, af te wenden. Het repressieve regime in Venezuela houdt zich mede door China en Rusland staande. Dus, in de voorzienbare zal de onderdrukking van het volk doorgaan. Zo wordt de democratie verder ondermijndt waardoor het regime steeds minder verantwoording hoeft af te leggen. Curaçao zoute goed aan doen om het voorbeeld van de Korea’s te bestuderen om zo een “eigen” koers te vinden om uit deze crisissen te vinden. Een ‘Land’ willen zijn brengt verantwoordelijkheden met zich mee.

  14. Misselijk links clubje Amnesty. Een linkse elite die fortuinen verdiend met schrijven van rapportjes om nette landen aan te pakken. Echter de landen zonder enige rechten durven ze niet aan te pakken. Vooral vinger wijzen en geen enkele oplossing.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties