Trouw | BREAKING: Brits parlement torpedeert brexitdeal-stemming

UK Parlement torpedeert beslissende stemming | ANP

Het leek vandaag te gaan over de vraag of Boris Johnson genoeg steun zou vinden voor zijn brexit-deal. Het werd de dag waarop het Letwin-amendement een hoofdrol opeiste. Daardoor is het nog steeds onduidelijk of de brexit-deal zelf voldoende steun heeft in het parlement en is de stemming uitgesteld.

Het Britse Lagerhuis kwam voor de eerste keer in 37 jaar op een zaterdag bijeen. Om voldoende parlementariërs voor zijn brexit-deal te laten stemmen haalde Boris Johnson alles uit de kast. Maar het grootste struikelblok voor de premier bleek een amendement van parlementariër Oliver Letwin. Daar staat in dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring zal geven aan de brexitdeal als alle bijbehorende wetgeving is aangenomen door het parlement. Dat betekent in de praktijk dat Johnson de EU weer om uitstel van de brexit moet vragen. Johnson liet weten dat niet te zullen doen en de stemming over de brexitdeal zelf nu uit te stellen tot dinsdag.

Voorstanders van het Letwin-amendement wilden voorkomen dat brexit-hardliners een truc uithalen om toch zonder deal uit de EU te stappen. Die hardliners zouden zaterdag voor de deal kunnen stemmen, zodat geen brexituitstel gevraagd hoeft te worden. Dan hadden ze op een later punt alsnog tegen de implementatie van de brexitovereenkomst kunnen stemmen in het parlement, waardoor er alsnog een ‘harde’ brexit zou komen.

Door het uitstel tot (minimaal) maandag is het nog steeds onduidelijk of de brexit-deal zelf voldoende steun krijgt in het parlement. Volgens Britse media zou het hoe dan ook een dubbeltje op zijn kant zijn geworden. Johnson heeft niet alleen steun nodig van zijn eigen Conservatieve Partij, maar ook van Conservatieven die hij eerder uit de partij had gezet en van Labour-parlementariërs die ook vinden dat de brexit met deze deal nu maar uitgevoerd moet worden. Labour-leider Jeremy Corbyn is tegen de deal die Johnson met de EU heeft gemaakt en hij probeerde de afgelopen dagen juist te voorkomen dat zijn parlementariërs Johnsons afspraken met de EU zouden steunen.

Die afspraken bevatten niet alleen een vaststelling van het bedrag dat Groot-Brittannië nog moet betalen aan de EU, maar ook afspraken over de positie van Noord-Ierland. Door controles uit te voeren in havens en wateren tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië, wordt voorkomen dat er weer grensposten worden opgericht tussen Noord-Ierland en Ierland. Nieuwe grenscontroles op land zouden aanleiding kunnen zijn voor hernieuwd geweld in Noord-Ierland, waar tientallen jaren strijd is geweest tussen de pro-Britse protestanten en katholieken die zich los willen maken uit het Verenigd Koninkrijk. De controles op en langs zee moeten blijven gelden tot er definitieve afspraken zijn gemaakt over de nieuwe handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Hoe het nu verder gaat is niet duidelijk. Premier Johnson zei zaterdag dat hij hoe dan ook weigert de EU om uitstel te vragen. Daarmee zou hij volgens Corbyn en andere afgevaardigden echter de wet breken, want het parlement heeft de regering daartoe verplicht. Volgens Johnson is hij juist wettelijk verplicht zijn land per 31 oktober uit de EU te loodsen, met of zonder deal.

Als Johnson toch het uitstel vraagt, dan lijkt vrij zeker dat de andere EU-lidstaten dat zullen toestaan. Ondertussen kunnen de Britten die tijd dan gebruiken om de huidige deal aan te nemen en om te zetten in wetgeving, om verkiezingen te organiseren, of om deze deal alsnog in een referendum een keer voor te leggen aan de bevolking. Maar over al die opties in de Britse politiek tot op het bot verdeeld.

Lees ook:

Johnson gooit alle charmes in de strijd voor zijn brexitdeal – maar gaat de stemming wel door?

Love bombing, de Engelse term om iemand te overladen met liefde, charme en aandacht. Precies dat is wat premier Johnson de afgelopen uren heeft gedaan om zijn deal aan een meerderheid te helpen. Maar de stemming lijkt nu toch niet door te gaan.

Schreeuwpremier Johnson krijgt last van zijn eigen echo

Bron: Trouw

9 Reacties op “Trouw | BREAKING: Brits parlement torpedeert brexitdeal-stemming

 1. Curacao revisited

  @Hans: ik mis trui niet zo erg. Ik kan mij vooral de eindeloze discussies over de waarde van LaStitzw herinneren en die waren nooit zo boeiend

 2. CR heeft gelijk, maar dat is 20% van de teksten van Beflapas.

  De overige 80% is sexistisch puberaal gebral. Daar heeft hij Trui mee weggejaagd.

 3. Curacao revisited

  @Johan: Beflapas heeft in iedere geval originele teksten waar je het wel of niet eens kan zijn. De tekst van de Groot is al super oud

 4. CR, ‘een forum is er voor het uitwisselen van meningen. Niet om andere teksten van internet te copy pasten’, het hele idee van de KKC is juist copy pasten.

  Zie niet in waarom een reageerder niet een goede tekst van elders met ons mag delen.

  De gecopieerde tekst van de Groot is leuker om te lezen dan de zelf verzonnen brei van Befapas.

 5. Heb begrepen dat Noord Ierland een brexit akkoord in de weg staat, niemand wilt terug naar de tijd van de gewapende strijd van IRA tegen de Britse staat. In die tijd waren Britten zelf in het buitenland doelwit van de IRA, de Britten waren vaak te erkennen aan het stuur aan de rechterhand.

  Als IRA weer de kop opsteekt zijn wij hier ook niet veilig want hier rijden nogal wat auto’s met het stuur aan de rechterkant, die kunnen zo door de IRA opgeblazen worden.

  Het heeft dan wel het voordeel dat we dan minder van die auto’s op de weg krijgen en dus minder auto-ongelukken.

 6. Curacao revisited

  @De groot: een forum is er voor het uitwisselen van meningen. Niet om andere teksten van internet te copy pasten

 7. Commentpolis

  @de Groot: volgende keer graag een bronvermelding.

  Commentpolis

 8. @Commentpolis
  a: ik heb nooit gedaan als of ik dit verzonnen heb
  b: plaats je reactie wel onder het correcte artikel (bericht verplaatst door Commentpolis)

 9. GB: We want a Unicorn
  EU: Unicorns don’t exist. You can have a Pony.
  GB: We voted. We don’t want a Pony.
  EU: Pony or nothing!
  GB: We voted. Nothing we don’t want.
  EU: You don’t understand, do you?
  GB: We need more time to think about it.
  EU: About the Pony or nothing?
  GB: We want a Unicorn…

  @De Groot: aangezien ik elke dag het hele internet lees om e.e.a. hier op KKC in goede banen te leiden, graag de volgende keer niet net doen alsof u dat verhaaltje hebt verzonnen.
  De laatste waar ik het las was van Проф. Валентин Гърков, PhD
  Zie: hier

  Commentpolis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *