26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Curaçao bevrijdt zich uit de gijzeling van Schotte

HomeMediaTrouw | Curaçao bevrijdt zich uit de gijzeling van Schotte

Analyse Hans Marijnissen

Curaçao bevrijdt zich uit de gijzeling van Schotte

De populistische Gerrit Schotte voerde een harde campagne, maar de bevolking van het autonome Curaçao koos voor een stabiele toekomst, onder de hoede van het koninkrijk.

Het waren historische verkiezingen, na een ‘poging tot staatsgreep’ door de corrupte Gerrit Schotte. Maar de bevolking van Curaçao heeft in meerderheid gekozen voor de gedegen politiek van de liberale Eugene Rhuggenaath (PAR) en de sociaal-democraat Hensley Koeiman (MAN). Rhuggenaat won zes zetels, Koeiman vijf. Samen kunnen zij, wellicht aangevuld met de zetel die Suzy Camelia-Römer van de nieuwe partij PIN behaalde, een coalitie vormen die stabiliteit op het eiland brengt, én economisch herstel.

Met de verkiezingsuitslag moet er een einde komen aan een periode van onrust op Curaçao, waar een deel van de politiek is verweven met de gokmaffia. Die probeert met populistische beloften, het omkopen van politici en particuliere giften invloed te kopen.

Poging tot staatsgreep

Begin dit jaar lukte het de voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte (van de partij MFK) de ‘schone coalitie’ onder leiding van Koeiman ten val te brengen door kabinetsleden los te weken. Vervolgens probeerde hij met zijn nieuw gevormde meerderheid de eerder uitgeschreven verkiezingen af te gelasten. Minister Plasterk van koninkrijksrelaties zei vandaag bij omroep WNL dat hij die actie heeft beschouwd als ‘een poging tot staatsgreep’. Daarom besloot hij de organisatie van de verkiezingen in handen te geven van de gouverneur, de directe vertegenwoordiger van de koning.

Als de vrije verkiezingen van afgelopen vrijdag één ding hebben duidelijk gemaakt, is het dat deze harde en historische ingreep van Plasterk de juiste was. Niet de anti-Nederlandse Schotte (5 zetels) en consorten hebben de meerderheid op het eiland, maar de grote stabiele partijen die weliswaar een autonoom Curaçao voorstaan, maar ook de band met het koninkrijk koesteren.

Die boodschap werd in de afgelopen campagneweken vooral uitgedragen door Eugene Rhuggenaath, die als een Curaçaose Kennedy niet wilde polariseren, maar met verwijzingen naar Nelson Mandela pleitte voor ‘harmonie en solidariteit’. Hij schetste een ‘boulevard van (economische) vooruitgang’, en die grote woorden sloegen aan op het kleine Curaçao. Wat ook hielp: in zijn eerdere politieke carrière heeft Rhuggenaath ook bewezen dat hij vooral op economisch gebied sterk is én wars van vriendjespolitiek. Zijn PAR ging van vier naar zes zetels en is nu de grootste partij. Daarmee heeft de in Nederland opgeleide Rhuggenaath ook het initiatief in de formatie.

Oppositiebanken

De MFK van Schotte won weliswaar één zetel, maar komt nu met vijf zetels waarschijnlijk in de oppositiebanken terecht. Hij is niet uitgeschakeld, maar hij zal het dit jaar moeilijk krijgen. In mei wordt zijn omkopingszaak in hoger beroep behandeld waarvoor hij eerder drie jaar cel kreeg. Als het hof ook de veroordeling overneemt dat Schotte zich vijf jaar lang niet met de politiek mag bemoeien, lijkt hij voor langere tijd aan de zijlijn te staan.

Daarnaast loopt er een nieuw onderzoek naar het omkopen van politici door Schotte, en wordt zijn vroegere MFK-minister van Financiën George Jamaloodin nu formeel verdacht van de opdracht voor de moord op de populaire politicus Helmin Wiels. Die zaak wordt komend jaar behandeld. Ook geen reclame voor Schottes partij.

Toch heeft Schotte nog altijd de steun van bijna een vijfde van de Curaçaose kiezers, vooral uit de zeer arme wijken van Willemstad en in het vergeten buitengebied. Die houden zich minder bezig met grote politieke vraagstukken, maar met praktische oplossingen voor hun persoonlijke problemen. Kunnen ze bijvoorbeeld weer aangesloten worden op de waterleiding?

De populistische Schotte spiegelt deze groep steeds verbeteringen voor. Het is nu vooral aan Rhuggenaath door economisch herstel de positie van deze onderlaag te verbeteren. Daar wordt héél Curaçao stabieler van.

Bron: Trouw

3 reacties

  1. Hm, wat een een insinuerende krantenkop, naar mijn mening nogal zwaar aangezet. Alsof Curaçao nu op het punt staat het paradijs der welvarende landen binnen te treden, ik weet het zo nog net niet hoor.
    Trouwens, persoonlijk heb ik me nooit gegijzeld gevoeld op Curaçao, zelfs niet het idee gehad gegijzeld te worden door een Gerrit Schotte. Ken trouwens niemand op Curaçao die zich gegijzeld voelde. Sterker, ik voelde me zo vrij dat ik me tijdens de verkiezingen op vrijdag j.l. niet eens op het eiland bevond, maar zeker een uur voor de urna’s de poorten openden als een vogel zo vrij het ruime sop koos voor een kort bijna 24uur durend maar gezellig visreisje in de regio. 😆 🙂

  2. de bende van 12 moeten aangepakt worden.
    ze hebben een staatsgreep gedaan en zitten nog steeds in de politiek en 9 ervan in de staten..
    dat kan toch niet de bedoeling zijn.
    800 mensen hebben eind maart aangifte gedaan bij 3 advocaten kantoren.
    ze moeten dit doorzetten en de bende van 12 aanpakken.

    WILLEMSTAD – Gisteren 30 maart 2017 hebben wij namens onze cliënten een aangifte ingediend bij de landsrecherche tegen de zittende ministers. Wij hebben een kopie van de aangifte per email gestuurd naar de gouverneur.

    Ook hadden wij gepland om gisteren een kort geding verzoekschrift in te dienen bij het Gerecht tegen het Land Curaçao en de ministers. Het indienen daarvan hebben wij aangehouden om de ontwikkelingen tot en met vandaag af te wachten.

    Vandaag is bekend geworden dat de rijksministerraad advies heeft ingewonnen bij de raad van state terzake een mogelijke algemene maatregel van rijksbestuur. We wachten de uitkomst daarvan af, alvorens het verzoekschrift in te dienen bij het Gerecht.

    Desalniettemin achten wij het van belang dat de inhoud van het verzoekschrift reeds nu bekend wordt gemaakt aan een ieder. Om die reden treft u bijgaand een kopie van het verzoekschrift aan, inclusief alle bijlagen.

    Namens alle cliënten:
    Achim K.E. Henriquez (Henriquez Kostrzewski Law),
    Shalten X.T. Hato (Soliana Bonapart & Aardenburg) en
    Rogier F. van den Heuvel (VanEps Kunneman VanDoorne)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties