29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | De ‘Kennedy van Curaçao’ moet voor rust gaan zorgen

HomeLandenCuraçaoTrouw | De 'Kennedy van Curaçao' moet voor rust gaan zorgen

Hans Marijnissen

Eugene Rhuggenaath (l) voert campagne tegen verdeeldheid en uitsluiting op het eiland. © Sinaya Wolfert

Curaçao moet vrijdag kiezen tussen ‘goed’ en ‘kwaad’. Komt de corrupte Gerrit Schotte aan de macht, of kan de liberaal Eugene Rhuggenaath orde op zaken stellen?

In het klimaat van vriendjespolitiek en corruptie is hij op Curaçao een opvallende verschijning. De gedreven Eugene Rhuggenaath van de liberale PAR gebruikt in zijn toespraken mooie beeldspraken en citaten van Nelson Mandela. Die verwijzen naar het verleden, maar schetsen vooral een nieuwe toekomst.

Hij is op zijn 47ste een ervaren bestuurder, maar heeft zich ook bewezen als een modern zakenman. Rhuggenaath studeerde aan de Rotterdamse School of Management, maar ook aan de universiteit van Miami. En juist die Amerikaanse stijl van spreken en bewegen maakt hem populair bij de bevolking. De ‘Curaçaose Kennedy’ pleit voor wat hij noemt ‘een herdefiniëring’ van Curaçao dat in zijn woorden ‘de boulevard van voortuitgang’ moet opgaan.

Het eiland zou volgens de visionaire Rhuggenaath een land kunnen worden waarin nadrukkelijk alle nationaliteiten een plek hebben. “Wij willen geen uitsluiting en verdeeldheid”, zei hij laatst in een van zijn goed beluisterde toespraken. “Wij willen dienen en opbouwen, harmonie en solidariteit.” En voor alle duidelijkheid: dat allemaal onder de paraplu van het koninkrijk.

Juist die band met Nederland is een heet hangijzer in deze campagne. Na het harde ingrijpen van minister Plassterk afgelopen maand die de organisatie van de vrije verkiezingen uit handen van de regering-Schotte trok en de gouverneur persoonlijk verantwoordelijk maakte voor de stembusgang, zijn de emoties rond de kolonisator inzet van de campagne geworden. Daarbij speelt ook een rol dat Schotte persoonlijk door het door Nederland gedomineerde justitieapparaat wordt aangepakt. Hij is vorig jaar tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor omkoping, en moet deze maanden in hoger beroep opnieuw voorkomen. Daarnaast deed justitie deze maand huiszoeking bij Schotte in verband met een nieuw geval van omkoping.

Bemoeienis

Schotte vertaalt al die acties als bemoeienis door de kolonisator. Rhuggenaath stelt precies het tegenovergestelde. Hij steunt het ingrijpen van Nederland en noemt de ‘anti-democratische regering’ van Schotte juist een schande voor het land. De bemoeienis is volgens hem noodzakelijk om de democratie en de autonomie veilig te stellen. Dat die onder druk staat, bewees een aanslag op Rhuggenaaths partijbureau twee weken gelden.

De politicus Rhuggenaath was toen Curaçao nog onderdeel uitmaakte van de Nederlandse Antillen tussen 2004 en 2006 gedeputeerde van financiën. Van 2007 tot 2009 was hij gedeputeerde van economische ontwikkeling en toerisme, maar zag in zijn eigen partij de vriendjespolitiek opkomen, waarna hij onmiddellijk vertrok. Eind 2015 was het vertrouwen hersteld en Rhuggenaath werd minister van economische ontwikkeling van het autonome Curaçao. Dat was hij ook in het laatste kabinet met Koeiman. En hij was succesvol. In deze periode zorgde hij er bijvoorbeeld voor dat het Nederlandse Damen het verouderde droogdok overnam. Met een transparant contract, dat deze keer níet de zakken van de bestuurders spekte.

De PAR van Rhuggenaath (in de huidige staten met vier zetels vertegenwoordigd) streeft er naar na de verkiezingen met de sociaal-democratische MAN van oud-premier Hensley Koeiman (vier zetels) een ‘schone coalitie’ te vormen. Aangevuld met de zetels van de nieuwe partij PIN van Suzy Camelia-Römer en Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang moeten zij een meerderheid van de 21 zetels in de Staten bemachtigen, is de hoop van Rhuggenaath.

Maar eerst zal deze week een felle stembusstrijd plaatsvinden. Schotte heeft in de maanden dat hij een interim-kabinet vormde het overheidsapparaat voor zijn campagne ingezet. Het politiekorps kreeg nieuwe voertuigen, huurhuizen werden voor een schijntje verkocht aan de bewoners, wanbetalers kregen weer water. Daarnaast verspreidde Schottes MFK het nepnieuws dat het land bijna failliet zou zijn door een plundering van de staatskas. Angst zaaien en cadeautjes weggeven: dat zijn Schottes wapens tegen de toekomstvisie van Rhuggenaath.

Paasvakantie is gunstig voor Schotte

De verkiezingen op vrijdag 28 april vallen erg ongelukkig. Rond Pasen hebben de eilanders drie weken vakantie, en velen zijn op vakantie in het buitenland. Curaçao kent geen systeem van volmachten, waardoor de vakantiegangers niet kunnen stemmen. Vooral de partijen die Schotte bevechten hebben daar last van.

Ook vallen de verkiezingen de dag na Koningsdag. Dat is op Curaçao gewoonlijk al een dag waarop de openbare orde onder druk staat, maar gezien de emoties rond de Nederlandse bemoeienis op het eiland zijn alle verloven ingetrokken.

Bron: Trouw

8 reacties

  1. Partijen en politici zijn niets waard als ze geen visie hebben op belangrijke beleidsgebieden als onderwijs en armoedebestrijding.
    Welke partij heeft een visie hierop ontwikkeld? Wie ontwikkelt er, bijvoorbeeld, een visie op de verandering van de onderwijstaal van Nederlands naar Engels?

  2. Hebben we 3 weken vakantie op Curacao? Sinds wanneer? Iedereen moet gewoon 3 weken werken.

    Tja en die mensen die op vakantie gaan die moeten niet zeuren als straks GS 4 jaar lang aan de macht is!

  3. Goed dat je dat zegt maar dan had je ook MFK moeten noemen. Iedereen weet dat MFK is een partij die van achter de schermen bestuurd wordt door zijn oprichter Corallo. ZE ZEGGEN DAT Schotte zelf kan niets beslissen.

  4. Wat een mooi propaganda praatje. Rhuggenaath visionair? Ik denk het niet. Integer, jawel. Zijn partij echter niet. Teveel profiteurs. PAR is een partij die van achter de schermen bestuurd wordt. Rhuggenaath is een manager die uitvoert. Zeker geen Kennedy.

  5. Rhuggenaath de ‘Kennedy van Curaçao’?!?
    Meent die Hans Marijnissen dat nou echt serieus? pfffffffft, whahahahahahaha, aaiaiaaaai no, inkreible homber.. Wel, bovenstaande krantenkop deed mij in een (onverwachte) bijna niet te stoppen lachbui vervallen, zodanig dat ik ervan op de grond rolde, mijn sómbre van m’n kop afviel, ik bijna een droge drol in mijn zwembroek kakte en tot overmaat van ramp bovendien mijn pastechi in het zoute water liet vallen… 😆 😆
    Waarom werkt genoemde krantenkop op mijn lachspieren? Ben ik nou echt de enige die vanwege die potsierlijk aandoende krantenkop in een lachbui verzeild ben geraakt?

  6. Follow the money
    Ewoud Sanders schreef in het NRC Handelsblad van 27 april 2017, dat wie tegenwoordig in de politiek iets wil betekenen, een beweging beginnen. Een politieke partij oprichten is ouderwets – old school. Daaraan hangt de geur van verstarring. Een beweging (of nog liever: een movement) is hip en trendy. In een beweging, zo lijkt het idee, komen mensen samen die de belangen van de gevestigde politieke partijen willen overstijgen.” Nu zijn er morgen verkiezingen in Curaçao en in september in Aruba. In Curaçao heerst de maffia, in Aruba zijn de overheidsfinanciën niet op orde. Daarvan krijgt Nederland de schuld. Eigen verantwoordelijkheid dragen voor bestuurders schijnt lastig te zijn. Zoals blijkt uit de beschamende crematorium geschiedenis van de voorzitter van de VVD. Die dreigt binnenkort zelf in parlementaire rook op te gaan. Tenzij de partij hem beschermt tegen beter weten in. “Emilie van Outeren zegt daar in het NRC het volgende over. “Keizer (56) was juist de man die de VVD op het rechte pad moest brengen. Hij hoopt volgende maand herkozen te worden als voorzitter. In het programma Politicologica verklaarde hij in februari: „Integriteit is net als zwanger zijn: je bent het of je bent het niet, je bent het niet een beetje.”
    Bij de VVD geloven ze in de integriteit van hun voorzitter en wachten ze zijn verweer morgen af, laat een woordvoerder weten. „Vooralsnog is er geen aanleiding voor een onderzoek door onze integriteitscommissie. En alleen als justitie een onderzoek doet, moet een functionaris lopende dat onderzoek zijn werk neerleggen. Daar is nu geen sprake van.” “Integriteit is geen keuze en zal daarom altijd bespreekbaar moeten worden gemaakt. U bespreekt het onderwerp integriteit in overleggen en meldt situaties waarbij de integriteit in het geding kan zijn.” Dat zegt Lamyae Aharouay in dezelfde NRC. Wij houden van gokken. Morgen blijkt dat de VVD voorzitter zich niet in vuil water kan gaan schoonwassen. Net zo min als Schotte en zijn partij dat kunnen. Evenmin als de AVP die de verantwoordelijkheid van de overheidsfinanciën niet serieus nam.

    Geloven is niet weten
    Nu menen wij dat geloven niet weten is. Maar we zijn dan ook geen VVD voorzitter of premier. De meeste politieke schandalen doen zich voor bij VVD bestuurders. Waarom? Het rapport over integriteitsschendingen van dezelfde voorzitter van de VVD is beschamend. En deze partij moet het land en Koninkrijk integer leiden? Hoe dan? Geld en seks zijn kennelijk de ideale manier om mensen om te kopen. Wij gaan daar een proefondervindelijk onderzoekje naar doen. Maar waar is onze beweging, tegenbeweging, of de redder die de tegenstellingen kan verzoenen in Curaçao en Aruba? We zijn op zoek naar een Caribische variant van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron (v/m). “De ironie van bewegingen die zich verzetten tegen politieke structuren is, dat zij – als zij succesvol willen zijn, politici moeten leveren voor diezelfde politieke structuren. Het is nieuwe wijn in oude zakken”, zegt Sanders terecht. Dat gaat zeker op voor de Arubaanse beweging POR, oude wijn in oude zakken. Er gaat geen frisse wind waaien, behalve via Eugene Rhuggenaath op Curaçao? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties