28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | De koks op Curaçao aan het werk, eten voor de werklozen

HomeNieuwsGezondheidTrouw | De koks op Curaçao aan het werk, eten voor de...

Dick Drayer

Hotels op Curaçao gooien hun keukens weer open en bereiden eten voor de allerarmsten die nu honger lijden. Er wordt ook gekookt voor 15.000 Venezuelaanse vluchtelingen op het eiland | Berber van Beek

Het toerisme op Curaçao ligt stil, de voedselvoorraden rotten weg. Hotels koken nu voor de allerarmsten en de Venezolaanse vluchtelingen. ‘Mensen met honger wil je niet’.

De entree van het statige Avila Hotel in Willemstad is gebarricadeerd. Geen van de kamers heeft gasten. Op 13 maart sloten de autoriteiten de luchthaven van Curaçao om het coronavirus buiten het eiland te houden. Dat lukte, slechts veertien mensen werden positief getest, één van hen overleed aan de ziekte.

Maar de prijs die Curaçao moet betalen is hoog. De economie van het eiland ligt op zijn gat. 16.000 mensen die werken in de horeca en in de toeristische sector zitten werkloos thuis. Meer dan 80.000 mensen zijn afhankelijk geworden van voedselhulp, inclusief tienduizenden Venezolanen die illegaal op Curaçao verblijven. Er was al veel armoede, maar de lockdownmaatregelen van de regering hebben veel mensen onder de armoedegrens gedrukt.

Daily Meal Program (DMP) voedselpakketten | Manon Hoefman-Picture This

Toch was er gisteren bedrijvigheid in de keuken van Avila. Chefkok Mike van Regteren kookte vroeger bij de marine, maakte de overstap naar de grote hotelkeuken van Avila en mag nu na een maand weer maaltijden bereiden. Niet voor de toeristen, die zijn er niet, maar voor het speciale Daily Meal Programme van Berry Wouters.

Het keukenmes snijdt aan twee kanten

Wie op Curaçao in een hotel of restaurant eet, krijgt negen van de tien keer voedsel geserveerd dat door zijn levensmiddelengroothandel wordt geleverd. Berry keek naar zijn voorraden en al het horecapersoneel dat werkloos thuis zat en bedacht een uitweg waarbij het mes aan twee kanten snijdt. “Een en een is twee”, zegt Berry terwijl hij de maaltijden in grote kratten de vrachtwagen in schuift. Hij gaat zo op pad om het eten te brengen bij verschillende organisaties die in de wijken goede contacten hebben en weten waar de armoede zit.

Op Curaçao zijn genoeg professionele keukens om zelfs 80.000 armen te kunnen bedienen

“We hebben 400 professionele keukens op het eiland met mensen die daar ontzettend goed in kunnen werken. Als die 200 maaltijden per dag per keuken kunnen bereiden, kun je 80.000 mensen bedienen. Wij aan het werk, en zij een voedzame gezonde maaltijd.”

 Daily Meal Program (DMP) koks | Manon Hoefman-Picture This

Baat bij stabiliteit en solidariteit

Wouters zegt dat de horeca en hotels het goede personeel weer nodig hebben in de keuken om na de coronacrisisI weer open te kunnen. “Als we deze mensen langs de kant laten staan, raken we ze kwijt. Met ons Daily Meal Programme kunnen we het personeel aan ons binden door ze werk te geven en we kunnen de allerarmsten een gezonde maaltijd bieden.”

De bedoeling is dat dit de komende drie maanden elke dag gaat gebeuren. Vooralsnog betaalt Wouters de eerste weken alles uit eigen zak. “Ik heb genoeg eten op voorraad, dat is het probleem niet, maar de bedoeling is dat er financiering komt uit sectoren op het eiland met een goed hart en die baat hebben bij stabiliteit en solidariteit in de samenleving. Mensen met honger wil je niet.”

Daily Meal Program (DMP) van Delinova | Manon Hoefman-Picture This

10.000 maaltijden per dag

Chefkok Mike heeft gestoofde ossenstaart op het menu gezet met jus, gebraden yuca van de cassaveplant, aubergine en ui. De komende achttien dagen liggen de menu’s vast, later in de week maken de keukens spinazie en vis. “De maaltijden kosten een tientje per stuk”, zegt Berry. (nafls 10, KKC red)

“Particulieren kunnen de maaltijd gewoon bestellen via de website, en donateurs kunnen zich vastleggen voor 90 maaltijden. Dat dekt drie maanden elke dag één maaltijd voor één persoon. De bedoeling is dat het programma 10.000 maaltijden per dag gaat bereiden.”

Daily Meal Program (DMP) koken Bij Blauw | Manon Hoefman-Picture This

Lokale honkbalgrootheid

Middags, wanneer Berry met twee trucks vol met maaltijden de wijken in gaat, verschijnt een bekende grootheid: Hensley ‘Bam Bam’ Meulens, de bekendste Curaçaoënaar uit de Major League Baseball in Amerika. Hij is assistent-coach bij de New York Mets, maar zit door het vliegverbod vast op het eiland. “Geen straf”, zegt Meulens lachend. “Curaçao is zo’n mooi eiland, en wie wil er nu in de coronabrandhaard van New York zitten?”

Gestoofde ossenstaart met jus, gebraden yuca van de cassaveplant, aubergine en ui

Het honkbalveldje dat de nestor vanhet Curaçaose honkbal betreedt, isniet meer dan een rotsig trapveldjemet autobanden die dienen als honk.Een enorm contrast. Hier begon ooitde honkbalcarrière van Didi Gregorius,een van de bestbetaalde Curaçaosehonkbalmiljonairs in Amerika.

“De coronacrisis verbreedt de albestaande armoede op Curaçao”,zegt Meulens. “Ik help Berry met dedistributie. De 34 honkballertjes diewe nu eten geven krijgen niet voldoendeomdat de gesloten scholendaar normaal voor zorgen. Hun ouderswerkten in de stad, maar zittennu thuis, zonder werk.”

Bron; Trouw

Naschrift KKC

Voor meer informatie, klik voor de Facebook pagina van Daily Meal Program hier

 

2020 04 28 – Trouw De koks … by Knipselkrant Curacao on Scribd

16 reacties

  1. @ Plasje, Ik denk dat er weinig of geen YDK op een voedselpakket zitten te wachten, zie ze nog steeds in dikke autos doelloos rond rijden en volop vreten en zuipen bij de toko. Als je zou zeggen die genen die altijd voor een honger loon voor de YDK werken honger hebben geef ik je gelijk en laten we helemaal niet hebben over die YDK die mensen illigaal laten werken die krijgen nu nada niks noppes ! Of niet dan Am Do Sa ?. die hebben helemaal niks te vreten. En van dat soort mensen hoef je helemaal niks te verwachten, nog geen dubbeltje terwijl zij jaren lang hun zakken hebben kunnen vullen op een land dat van corruptie in elkaar hangt, en ik kan het weten.

  2. Volgens @Joep Meloen, “Doet men iets om de vele hongerige mensen op dit eiland een maaltijd te geven, is het weer niet goed.” Beste @Joep, ik weet dat de grenzen dicht zijn maar in Nederland zijn alle Oost Europeanen die in het landbouw werken naar eigen land vertrokken.

    In Nederland zitten ze te springen om asperge stekers en aardbeien plukkers, ben benieuwd als de vele YDK’s die nu afhankelijk van voedselpakketten zijn, konden kiezen nu naar Nederland om op het land te werken of thuis met honger op een voedselpakket wachten, hoeveel voor een reis naar Nederland zullen kiezen.

  3. @william
    Ik wist niet dat er voor 101010 een ton per jaar subsidie werd gegeven. In NL wordt niet door alle gemeenten rechtstreeks bijgedragen en zullen sommige gemeenten waarschijnlijk bijdragen i.h.kv. voedselverspilling/ duurzaamheid etc. Daarnaast is de controle om in aanmerking te vrij streng. Als men bij wijze van spreken € 1,- boven het vastgestelde normbedrag aan inkomen (bijstand, AOW) ontvangt, kan men het al vergeten.

    Van de plannen in het urgentieprogramma van 2017 is denk ik niet veel terechtgekomen, omdat de staatskas toen al leeg was. Heel jammer, maar zonder geld, een eenzijdige, stagnerende economie, mínder overheidsinkomsten, onvoldoende belastinginkomsten en hoge werkloosheid kom je niet ver.

  4. @Fox
    Misschien moet je je toch beter informeren. Verschillende gemeenten in NL geven wel degelijk jaarlijks ondersteuning. In 2019 is er notabene een GL wetsvoorstel aangenomen dat de overheid meer bijdraagt aan voedselbanken wat overigens uit een bijzonder potje komt: nl ‘voedselverspilling’. In de US heb je een zgn federal government budget.
    Waar het wel om gaat is dat er voor 101010 , 100.000 pjr aan de voedselbank werd gesubsidieerd en dit dus al tijden is gestopt. Ik heb het bewust nu niet gehad in mijn post over voor en vanaf 101010. Het gaat mij nu om deze regering die het armoedebeleid, wijkgerichte aanpak etc hoog in in hun vandel het bestuursakkoord 2017 hebben vermeld. en wel dat 1 van de opdrachten in dit regeerakkoord was om binnen 3 maanden een urgentieprogramma te presenteren, gericht op de bestrijding van armoede, vooral onder kinderen en jongeren”.
    Dat ervoor graaiers hebben gezeten – overigens nu weer – behoeft m.i. geen verdere uitleg.

  5. @William
    Bij mijn weten wordt geen enkele voedselbank ter wereld gesubsidieerd, dus zo bijzonder is dat niet op Curaçao. Zelfs in Nederland niet. Het is doorgaans voedsel dat over is van supermarkten groothandelaren en dergelijke dat gelukkig niet zondermeer wordt weggekieperd, maar bij voedselbanken terechtkomt.

    Vreemd dat jij uitgerekend het jaar 2017 noemt waarbij de overheid ervoor had moeten zorgen dat een deel van de bevolking niet onder de armoedegrens leeft. Was daar volgens jou in voorgaande dan geen sprake van, bijvoorbeeld toen Curaçao in 2010 met een schone lei als autonoom land binnen het koninkrijk begon?

  6. @fox,
    We hebben een gevolmachte minister, tevens lid van de raad van advies, die zegt dat deze regering er zorg voor draagt dat niemand in deze tijd met honger hoeft te gaan slapen. Helaas waren er al mensen afhankelijk van de voedselbank en die voedselbank kreeg ook al geen overheids steun. “De regering kan niet alles alleen doen”. Ze zijn goed voor hun eigen groep en hebben absoluut sch….t aan de bevolking. Dat was zo voor corona dat is met corona. Als ze gewoon een dagdeel per week zouden besteden aan waarvoor ze gekozen of benoemd zijn zou dat al een hele verbetering geven. Het zou hen sieren als ze persoonlijk ook een bijdrage zouden leveren. Maar het is altijd to litle to late . Of ze zouden nu allemaal op moeten stappen. Dat zou ik nu een mooi gebaar vinden.

  7. Hi, @Fox
    De overheid had er vanaf 2017 al voor moeten zorgen dat niet 31% van de bevolking ver onder de armoedegrens moet leven.
    Dat nu door COVID-19 het geheel ge-expolodeerd is komt deze overheid alleen maar goed uit. Nu kunnen zij weer aan de bedel gaan, en zich laten fotograferen bv bij de voedselbank die het al vanaf 101010 ‘zonder’ enige subsidie van 100.000 pjr moest doen.En nog met ‘trots’ laten zien dat gisteren het 5000ste voedselpakket werd ingepakt.
    Dus vw de overheid betreft hier, heb ik de grootste minachting.

  8. Mooi initiatief. Mooi ook dat iedereen zijn/ haar steentje bijdraagt. Particulieren, bedrijven, ondernemers, hulporganisaties en de overheid doen er alles aan om de ontstane honger en jarenlange verborgen armoede enigszins te verlichten! Dat heet een samenleving! De overheid kan niet alleen voor alles zorgdragen.

  9. Mooi initiatief wat in de US al tijden aan de gang is. Blij dat men ook hier erachter is dat eten weggooien niet meer kan in deze tijd. Chapeau!

  10. De bijdrage van de overheid is geen belastinginkomsten en binnen een jaar je zaak bij de kvk wederom inschrijven onder een andere naam. Dus misgelopen belastinggeld heel simpel…..
    Eten weggooien?
    Goed staaltje reclame zo….
    Chapeau

  11. Het corona virus laat ook een zeker hele mooie kanten van de bevolking zien.
    Eigenlijk loopt alles nog zo goed dankzij de altruistische en betrokken bevolking en ondanks de egoistische elite aan het roer.
    Elite aan een stuurlois roer waarvan leden o.a. zeiden dat n8eemand met honger naar bed gaat, en die nog steeds geen financiele stap terug hebben gezet.

  12. @ Ericlapas,

    Doet men iets om de vele hongerige mensen op dit eiland een maaltijd te geven, is het weer niet goed.
    Het is een fantastisch initiatief van Berry en wanneer je het artikel had gelezen dan had je gezien dat hij de eerste weken geheel uit eigen zak betaalt. Dan praat je over forse bedragen, ik zie niemand anders dat doen.
    Waar is de bijdrage van de overheid in deze ?
    Waar is de bijdrage van de grootgraaiers bij de overheid ?
    Waar is de bijdrage van de vakbonden ?

    Hier staan nu mensen te werken, die niet eens zeker zijn dat hun restaurant, hotel, keuken zal overleven in deze crisis. En dan nog weet jij kritiek op hen te leveren ?
    Niet netjes.

  13. Moet zeggen dat ik ongeveer 20 jaar geleden in Ghana was in een dorp dat Accra heet. Ik ben toen uitgenodigd door een gezin, net als hier moeder, oma, kinderen geen vader, om bij hun thuis te komen eten.

    Wat mij toen opviel was dat zij ook niet veel te eten hadden, de kinderen liepen op blote voeten en kapotte kleren maar ik mocht aan tafel aanschuiven om samen met hen fufu (een soort funghi) te eten.

    Moet zeggen dat ik hen toen achteraf wel wat cedis gaf gelijk aan 500 Nederlandse guldens toendertijd en het koste me moeite om hen dat aangenomen te krijgen.

    De vraag is, en………… geen en, zomaar een verhaal uit mijn persoonlijk archief sinds dien heb geleerd om mensen niet snel te beoordelen of te veroordelen en ook zijn mensen soms te trots om hulp te vragen, ze stellen het wel op prijs.

  14. De gokker m rojer zal nog geen dubbeltje afstaan, ondanks dat hij van belastinggeld heeft kunnen spelen, werken heeft hij ‘n broertje aan dood, heeft ie nog nooit gedaan. Opruien schreeuwen, that’s it.

  15. Keus dus tussen, weggooien en je personeel ontslaan of
    Wat je hebt gebruiken, en dan nog bij moeten kopen, personeel in dienst houden en productie weggeven.
    Het laatste gebeurt en is beduidend kostbaarder dan het eerste. Die ondernemers, zonder inkomsten, leveren hulp. Wat doen de directies van de overheids NV’s, top ambtenaren en de verkozen politici die nog wel inkomsten krijgen?

  16. Nog geen maand geleden, behandelden wij de Venezolanen hier als vuil en nu zitten wij in het zelfde schuitje, “carma is a bitch”.

    Ik was eigenlijk op zoek naar de motivatie waarom deze ondernemers die nooit iets om de thuislozen, verslaafden en illegalen gaven, plotseling in weldoeners zijn verandert. Nu weet ik het, anders moeten ze het eten weggooien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties