Trouw | Disciplinaire straf voor klagende gedetineerde Schotte

De laatste wandeling van Schotte naar de poort van de gevangenis. © Sinaya Wolfert

Sinds oud-premier Gerrit Schotte achter tralies zit, is het onrustig in de gevangenis van Curaçao.

De directie van de gevangenis op Curaçao heeft het maar druk met één van de nieuwe gasten. Sinds de voor corrupte veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte hier achter de tralies zit, stapelt incident zich op incident. Schotte, in 2010 de eerste premier van het autonome Curaçao, zit

Sinds de voor corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte hier achter de tralies zit, stapelt incident zich op incident.

Schotte, in 2010 de eerste premier van het autonome Curaçao, zit sinds 28 november 2018 een celstraf van drie jaar uit, maar binnen een maand heeft hij zijn eerste disciplinaire straf al te pakken. Via een telefoonlijn die is bedoeld voor het contact tussen gedetineerden en hun familie, belde Schotte het populaire radiostation Radio Mas om zich in de uitzending publiekelijk te beklagen over zijn behandeling.

Omdat het sinds 2010 strikt verboden is zonder toestemming van de gevangenisautoriteiten contact met de pers te zoeken, heeft directeur Urny Floran een sanctie aangekondigd. Voordat de aard hiervan en de duur wordt vastgesteld, zal Schotte eerst gehoord worden. Die op zijn beurt spant een rechtszaak aan tegen de Staat.

Schotte vindt dat hij buiten reguliere bezoekuren recht heeft op ‘zakenbezoek’, om politieke onderwerpen door te spreken. Hij is immers nog leider van de MFK, de grootste oppositiepartij. Maar daar kan geen sprake van zijn, aldus het management. Volgens directeur Floran in het Antilliaans Dagblad “gelden dezelfde regels voor iedereen”. Dat betekent dat Schotte maar een keer per twee weken één uur privébezoek mag ontvangen.

En dan is er nog een kort geding van veertien gedetineerden tegen de Staat waarin zij verbeteringen eisen van ‘onhygiënische toestanden’ en de ‘inhumane schending van mensenrechten’. Onduidelijk is wat het aandeel van Schotte in dit protest is, maar het valt wel samen met zijn protest tegen de omstandigheden in de inrichting.

In een uitgelekte video tonen gedetineerden ‘bedorven voedsel’. Verder spreken ze van ‘ernstige rioolproblematiek’ waardoor er een muggenprobleem ontstaat, en voedselschaarste. Ook zouden gedetineerden dagelijks te lang achter de deur moeten zitten. Volgens de directie heeft heel Curaçao momenteel last van muggen, en worden bij verstoppingen de toiletten altijd snel doorgestoken.

Bron: Trouw

12 Reacties op “Trouw | Disciplinaire straf voor klagende gedetineerde Schotte

 1. Abraham Mossel

  Brian S maar dan wel het gedeelte van de carackoekoe weg waar hij zijn nep kantoor had, elke dag met zo’n grasmaaier 5 uur per dag drie jaar lang houd hij echt niet vol die tuinkabouter al zou Cova hem helpen dan nog niet, trouw OM waar blijft mijn aangifte tegen Cova, heb al twee maanden niks nada gehoord, kijk de post eens na svp

 2. Tijd voor een chaingang. Laat Gerritje maar in een gestreept park met een ketting langs de weg de rooien schoonmaken

 3. Naar mijn mening dient gekke G te worden overgeplaatst naar een strikt beveiligde gevangenis waar hij niet zijn gal kan spuwen en mensen tegen elkaar kan opzetten.Ik kies voor de De Point Blanche-gevangenis SXM of anders Bon maar misschien is het daar te vriendelijk voor hem en de 2x pm 45 min bezoek te veel.

 4. Geweldig die foto, gekke Gerrit, die met zijn 3 jaar MAVO met de presidenten van bananenrepublieken over de hele wereld op de foto ging, voelt zich zichtbaar ongemakkelijk met de omhelzing van een dik viswijf uit de mondi van Seru Fortuna of Souax!

 5. [email protected]

  Ik vindt het de ammusantste fito die ik ooit gezien hebt van Gerritje

 6. @Laplas.
  Een gevangenis is geen hotel. En Willem A. hoeft idd geen gevangenen te bezoeken. Zal ik ook niet doen. Als je in de gevangenis terecht komt ben je gewoon een loser zonder rechten en alleen plichten.

 7. Hier gaat iets goed fout, klagende gevangenen die gestraft worden? Zijn we hier potverdorie in de middeleeuwen?

  Zeker 95% van alle gevangenen ontbreken onderhandeling skills en sociale vaardigheden en hebben over het algemeen een kort lontje.

  Als gevangenen niet leren om voor zichzelf op te komen en onderhandelen als ze iets willen bereiken ipv naar een wapen te grijpen, schieten wij niets op.

  Er is op youtube een fimpje van een gevangene die zijn smeekbede tot de koning en koningin richtte, blijkbaar vind Alexander het bezoeken van sport evenementen belangrijker.

  https://www.youtube.com/watch?v=E1zs1c1FajU

 8. Wie is die mondi monkey dame op de foto die een MAVO3 draaideurcrimineel en verkeersmoordenaar omhelst alsof hij Jezus is?

 9. rioter is de nickname van Stella van Rijn?

 10. En dit alles met Schotte gaat nog jaaaaren door! Hij was (is?) op het politieke toneel van nu, de enige met BALLEN. Ongeacht of je dit feit nu positief of negatief uit wil leggen.
  Wie bepaalt de regels in de gevangenis? Is de directeur wil, wet? DE ziekte op dit eiland is voor velen om een ander jouw DOMME wil op te willen leggen.
  Op een muggennet heeft ieder mens, ook een gevange, recht. En op een gasmasker tegen de luchtvervuiling van de Isla. Want levens van mensen verkorten mag op Curacao wel straffeloos.

 11. Elke dag een disciplinaire straf bestaande uit eenzame opsluiting en water en brood.

 12. Wat een idioot. Als hij gelijk krijgt richt iedere gedetineerde dadelijk een politieke partij op.

  Of is het zakelijk bezoek bedoeld voor weer een wip met zijn sletterige sloerie Stella van Rijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *