28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Gelt Dekker is dood, leve zijn buurt

HomeMediaTrouw | Gelt Dekker is dood, leve zijn buurt

Door Dick Drayer

filantroop Jacob Gelt Dekker

Kura Hulanda reportage – De vorige week overleden filantroop Jacob Gelt Dekker deed er alles aan om de wijk Otrobanda op Curaçao weer leefbaar te maken. Een wandeling door de buurt als in memoriam.

Verscholen tussen de pittoreske straatjes van Otrobanda in Willemstad ligt een idyllisch stiltegebied dat in de volksmond bekend staat als Kura Hulanda, de Hollandse tuin. In nog geen tien jaar tijd investeerde Jacob Gelt Dekker meer dan 60 miljoen euro om deze wijk weer leefbaar te maken. Er kwam een museum over slavernij met een daaraan verbonden cultuurinstituut en de rest van het gebied werd hotel. De eerste aankoop was een ruïne aan de IJzerstraat 14, daar wilde hij zelf gaan wonen.

Kura Hulanda | Persbureau Curacao

In de jaren daarna kocht hij steeds meer grond en vervallen huizen, om te renoveren. “We waren erg blij met hem”, zegt Michael Newton, die destijds werkte bij het Monumentenfonds. “Jacob Dekker – de toevoeging Gelt kwam later van hemzelf – liep op een dag in 1997 mijn kantoor binnen. Hij had een pandje op het oog en wilde dat wij de restauratie zouden financieren. Willemstad was net op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet en er was geld.

Het pand dat hij wilde kopen was helemaal niets meer. Toen we gingen kijken liepen de vlooien langs onze benen omhoog, zo vies was het daar. Zelfs de chollers, de drugsverslaafde zwervers, wilden er niet meer slapen.”

“Toch was de ambiance goed toentertijd”, zegt de bijna 80-jarige Jopi Hart, de nestor van Otrobanda.

“In mijn jeugd werd de wijk bewoond door een mix van gegoede Curaçaose families en lagere sociale klassen. Maar iedereen was goed met elkaar. Mijn oma woonde tegenover de familie Calarada, aan het begin van de IJzerstraat. Een huisje verderop woonde mijn allereerste vriendinnetje.” Jopi glimlacht. “Maar de wijk vergrijsde, kinderen vertrokken van het eiland en als vader dan doodging moest ineens het huis verkocht en de boedel verdeeld. Lukte dat niet dan kwamen de huizen leeg te staan en begon de verloedering.”

Een straatje in de wijk Otrobanda | Persbureau Curacao

Hart ontmoette Dekker eind jaren negentig toen hij meeliep in een stadstoer voor toeristen. “Jacob had oprechte interesse in de sociale en bouwkundige geschiedenis van dit stadsdeel. Hij had een visie, die moest leiden tot een bruisende wijk met economische activiteiten, waar bewoners werk konden vinden.”

Newton is minder overtuigd van die visie. “De verdienste van Gelt Dekker is dat hij niet focuste op individuele panden, maar op de ontwikkeling van het hele gebied. Die visie is, denk ik, met de jaren gegroeid.”

Die begon met de aankoop van een tuin achter zijn huis. Die heette Kura Hulanda en dreigde te worden volgebouwd. “Om dat te voorkomen kocht hij de grond en kwam toen op het idee om ook de aangrenzende panden te kopen om een museum over slavernij op te richten. Gekoppeld daaraan wilde hij een cultuurinstituut, waar docenten en professoren uit de hele wereld les zouden geven. Ze zouden er onderzoek doen in cultureel erfgoed, antropologie en archeologie. Maar waar laat je die mensen?

Pas toen kwam hij op het idee om een groot aantal panden die door Stadsherstel werden gerenoveerd op te kopen, andere oude panden zelf te restaureren en op die manier een oude stadswijk helemaal als hotel en resort in te richten.”

De droom van Gelt Dekker, die zich vanwege zijn gezondheid – hij had kanker – niet meer actief bemoeide met ‘zijn’ wijk, spatte in december vorig jaar uit elkaar. De vastgoedmaatschappijen die het hele complex ondertussen in handen hadden, gingen failliet. Niet dat daar overigens iets van te merken is. Tenzij je het geronk van een grote dieselgenerator in de IJzerstraat hoort. Dat verraadt dat de elektriciteitsrekening al enige tijd niet meer wordt betaald.

De Kura Hulanda Lodge op Westpunt

Maar de schuldeisers geloven nog wel in het concept van Jacob Gelt Dekker en houden de stadswijk open tot zich een nieuwe koper aandient. Tot zolang kijkt het bronzen borstbeeld van zijn oprichter strak vooruit bij de ingang van Kura Hulanda en heet de bezoekers welkom.

Kura Hulanda Otrabanda | Jeu Olimpio

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties