27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Het conflict over hulp aan Caribische eilanden nadert zijn kookpunt

HomeMediaTrouw | Het conflict over hulp aan Caribische eilanden nadert zijn kookpunt

Bart Zuidervaart

Een nagenoeg leeg strand op Curaçao, aan het begin van de coronacrisis. Het toerisme komt inmiddels voorzichtig weer op gang. Beeld ANP

De premiers van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba zijn van plan om vrijdag premier Rutte persoonlijk te vertellen waarom ze niet akkoord gaan met de hervormingseisen.

Curaçao, Sint-Maarten en Aruba weigeren akkoord te gaan met de hervormingseisen die Nederland stelt in ruil voor financiële steun. Daarmee nadert het conflict binnen het koninkrijk over de coronahulp het kookpunt.

Deze vrijdag vergadert de rijksministerraad over nieuwe leningen aan de drie autonome Caribische landen. Het is gebruikelijk dat het kabinet onderhandelt met vertegenwoordigers (gevolmachtigde ministers) van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba. Maar dit keer willen de premiers van de eilanden er zelf bij zijn. Eugene Rhuggenaath (Curaçao), Evelyn Wever-Croes (Aruba) en Silveria Jacobs (Sint-Maarten) hebben al laten weten dat ze de Nederlandse voorwaarden verwerpen.

De coronacrisis heeft diepe wonden geslagen in de West. Toerisme is er de voornaamste inkomstenbron, maar maandenlang lag het commerciële vliegverkeer stil en legde er geen enkel cruiseschip aan. Een recordaantal bewoners is nu afhankelijk van voedselpakketten.

In Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, vonden vorige maand demonstraties en plunderingen plaats, uit woede over de groeiende armoede op het eiland.

Betogers eisen dat premier Rhuggenaath aftreedt. Beeld ANP

Het kabinet wil dat de eilanden hervormingen doorvoeren

Nederland heeft de eilanden in eerste instantie geholpen met zachte, rentevrije leningen. Maar premier Mark Rutte en staatssecretaris Raymond Knops (koninkrijksrelaties) stellen nu harde eisen aan nieuwe steun. Het kabinet wil dat de eilanden hervormingen doorvoeren waar de eilanden al jarenlang mee talmen. Zo moet de pensioenleeftijd op Sint-Maarten van 62 naar 65 jaar. Curaçao moet akkoord gaan met het financieel laten doorlichten van alle overheidsinstellingen. En op alle drie eilanden moeten politici en (semi-)ambtenaren salaris inleveren. Nederland wil dat een onafhankelijk instituut het beschikbare geld gaat beheren. Dat betekent dat de noodhulp niet rechtstreeks naar de regeringen op de eilanden zal worden overgemaakt.

Volgens Rutte zijn deze hervormingen noodzakelijk, omdat het de eilanden ‘competetiever’ maakt. “Dat levert uiteindelijk groei op, zodat ze de volgende keer niet hoeven te bellen.” Vorige week noemde hij Curaçao ‘een kopie van Italië en Spanje’. Premier Rhuggenaath vindt de Nederlandse opstelling ‘compleet onredelijk’, volgens hem tast deze ook de autonomie van het land aan. De Arubaanse premier Wever-Croes heeft een boze brief naar Rutte gestuurd (‘Mark, zo kunnen we niet ademen’) waarin ze uitlegt waarom de eisen volgens haar te ver gaan.

Alles wijst op een harde confrontatie, vrijdag in de rijksministerraad. Vooralsnog lijkt niemand te willen buigen. De premiers van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba staan daarmee voor een duivels dilemma. Het is de keuze tussen alsnog inschikken, met boze eilandbewoners tot gevolg, of volharden, waardoor de broodnodige financiële hulp uitblijft.

Lees ook: Van de duikschool van Mark Brown op Curaçao is na drie maanden lockdown weinig meer over

Toeristen zijn weer welkom op Curaçao. Maar daarmee zijn de economische problemen op het eiland nog niet opgelost.

De Cariben hoeven niet te rekenen op mededogen van het kabinet

Nederland is bereid meer noodhulp te verlenen aan de Caribische landen binnen het koninkrijk. Maar het kabinet zal harde eisen stellen.

Bron: Trouw

9 reacties

  1. @ Ambulant,

    Voor het geval dat je het hebt gemist, er komen vliegtuigen met passagiers uit Nederland, zoals jij altijd wenste. Alleen 1 klein probleem…………..de toeristen laten het massaal afweten, familie en vrienden is wat we krijgen en ik had al voorspeld dat dit zou gaan gebeuren.
    Men heeft geen zin in lange vluchten naar Curacao, opgesloten in een vliegtuig. Daar bovenop, het is momenteel in Europa prachtig weer en zelfs Italië, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Griekenland etc zijn nagenoeg leeg. Het aantal mensen dat op vakantie gaat is minimaal.

    Dus daar sta je dan met je roep om het eiland weer open te gooien. We zijn open en het heeft niets uitgemaakt, het gaat ons niet redden. Dus zullen we wat anders moeten verzinnen en ook dat heb ik al ruim geleden aangegeven en uitgelegd.
    Voortaan toch maar eens logisch leren nadenken, voorkomt dit soort ’embarrassing moments’.

  2. “Het kabinet wil dat de eilanden hervormingen doorvoeren waar de eilanden al jarenlang mee talmen.”

    Als dat niet gebeurd is het miljarden gooien in een bodemloze put van corruptie die nooit en te nimmer de respectievelijke eilanden ten goede zal komen en de doelgroepen nooit zal bereiken.

    Leave it to the kermisgasten of Gobierno & Sons B.V. om daar tegen te vechten en de vinger op te steken naar the helping hand en hun respective constituencies.

    Eigen luxe en weelde staan bovenop alles voor hun. Regeren en hun eilanden leiden tot een betere toekomst ? Hun verantwoordelijkheden dragen tegenover het volk ? Voor hun totaal onbekend.

  3. Niets hard tegen hard hoor, de eilanden gaan toch gewoon tegen veel betere voorwaarden elders lenen om vervolgens op dezelfde voet door te gaan met feesten? Dat hadden ze ook wel per whatsapp aan Rutte kunnen laten weten.

  4. Er zijn 2 scenario’s:

    1. De drie premiers komen terug uit Nederland met de boodschap aan het volk: ” Bro, swah…tende…We hebben onze kracht getoond aan de RMR en we gaan dus niet akkoord met de hervormingseisen. We hebben de RMR laten zien dat we “united” staan voor onze autonomia! Vanaf vandaag…brothers and sisters… is er elke dag iets meer honger, maar daar worden we sterker van als volk!”
    2. De drie premiers komen terug uit Nederland met de boodschap aan het volk: “Bro, swah, tende…We hebben gekozen voor het welzijn van de yu di korsou en we zijn akkoord gegaan met de hervormingseisen omdat we niet langer kunnen aanzien dat ons volk lijdt in haar armoede en honger.., onze autonomie zijn we niet kwijt, want in 1863 hebben we ook gewonnen van de Nederlanders en nog een keer in 2010. We gaan nog een keer van ze winnen hoor…

    Veel beter zou zijn om aan te kondigen op de 3 eilanden: de pensioen gerechtigde leeftijd wordt opgetrokken naar 66 jaar (net als in Nederland), de Ruggenaath-norm is 100% voor overheids NV’s, de salarissen van Parlementsleden wordt teruggebracht naar 70% van de Raak/Bosman-norm en de salarissen van zorgpersoneel, brandweer, politie, selikor-personeel en en onderwijspersoneel blijft onaangetast. De ambtenaren gaan vanaf schaal 10 met gelijk getal gekort worden. Dat is nog eens cohones hebben.

  5. Het is allemaal onderdeel van het politieke spel. Geheime documenten die bewust gelekt worden. Tegenstribbelen voor de bühne. Water bij de wijn doen en akkoord gaan. De premiers kunnen terug naar de eilanden en kunnen zeggen dat ze gevochten hebben als leeuwen en dat ze een voor een ieder goed resultaat hebben bereikt.

  6. “Vooralsnog lijkt niemand te willen buigen. De premiers van Curaçao, Sint-Maarten en Aruba staan daarmee voor een duivels dilemma. Het is de keuze tussen alsnog inschikken, met boze eilandbewoners tot gevolg, of volharden, waardoor de broodnodige financiële hulp uitblijft.”

    Duidelijk artikel, echter bij laatste alinea slaat Bart de plank toch wel flink mis. Hoezo “met boze eilandbewoners tot gevolg”? Waar haalt Bart deze wijsheid vandaan? Dit was wellicht in het verleden vaak het geval, echter nu is de situatie wezenlijk anders. Het is hoofdzakelijk onze amateuristische regering (niet gesteund door het Curacaose volk) die deze starre en oliedomme houding aanneemt. Uiteindelijk zal de regering van de eilandjes toch weer door de knieen moeten, er is namelijk geen sprake van een keuze. Deze politici zijn inmiddels totaal verdwaasd door alle problemen die er op hen blijven afkomen. En dan zondag weer met de staart tussen de benen terug naar de klip. Wat een farce.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties