32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Leeuwarden wil ‘kansloze Antillianen’ ontmoedigen naar Friesland te komen

HomeMediaTrouw | Leeuwarden wil ‘kansloze Antillianen’ ontmoedigen naar Friesland te komen

Karin de Mik

De winkel van de kapper Andy Rosaria. © Reyer Boxem

Leeuwarden wil ‘kansloze Antillianen’ ontmoedigen om naar de Friese hoofdstad te komen. Geef ons dan een eigen buurthuis, reageren jonge Antillianen. Volgende maand moet een speciale ‘Antillianenconferentie’ zorgen voor oplossingen.

Muziek klinkt, de pasteitjes liggen klaar in de vitrine. ‘Volgende’, roept Andy Rosaria in zijn kapperszaak in Leeuwarden. Het is zaterdagmorgen tien uur. Voor veel Antilliaanse mannen een vaste gang naar de kapperswinkel. De zaak fungeert als ontmoetingspunt voor Antilliaanse Leeuwarders. Dat zijn er inmiddels 1500, tegen 900 in 2005. Dat komt door geboortes en verhuizing vanaf de Antillen, maar ook doordat Antillianen uit steden als Rotterdam sneller een flatje kunnen krijgen in Leeuwarden.

Leeuwarden wil de toenemende instroom van ’kansloze Antillianen’ indammen. Die term staat, ook tussen aanhalingstekens, in de Veiligheidsagenda 2019-2023. Een groep van ruim honderd Antillianen zorgt voor overlast, variërend van lichte criminaliteit tot drugsdealen en berovingen. Ze werken vaak niet mee aan scholing die de gemeente aanbiedt. Volgens de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone is dat bijna tien procent van de Antillianen. “Toch veel.” Zelf spreekt hij liever van ‘minder kansrijke Antillianen’.

Een verdere toestroom zorgt voor grotere problemen, schrijft de gemeente, ook omdat er onder Antillianen sprake is van “hardnekkige sociale problematiek”: tienerzwangerschappen, vroegtijdig schoolverlaten, huiselijk geweld en vuurwapenbezit. Crone wil dat de politie scherper op deze groep gaat letten en wijst erop dat Antillianen die bijvoorbeeld niet meedoen aan een werkervaringstraject, wettelijk gekort kunnen worden op hun uitkering.

Rotterdamse Antillianen willen graag naar Leeuwarden, burgemeester Ferd Crone aldaar is terughoudend © Reyer Boxem

Veiligheidsnota van eind vorig jaar is nog steeds het gesprek van de dag in de kapperszaak, zegt eigenaar Rosaria. “Die term ‘kansloze Antillianen’ vind ik heel erg”, vertelt hij als met een tondeuse het achterhoofd van een klant scheert. “Ik werd er op aangesproken. Ik denk dan: Wat doe je als gemeente om hun kans te vergroten?”

Aan de andere kant, zegt hij, moeten Antillianen ook hun eigen kans grijpen. “Als Antilliaanse jongens denken dat ze in Leeuwarden alleen kunnen chillen hebben ze het mis. Je moet je best doen om op eigen benen te staan.”

Dairon Felipie (34) die op de kappersstoel zijn beurt afwacht, is zo’n Antilliaan die op eigen benen staat. Hij heeft een baan als koelcelbouwer in Harlingen en kwam acht jaar geleden van Curaçao naar Leeuwarden. Hij begon met tomaten en paprika’s plukken in kassen in Sexbierum. “Ik had een proeftijd van negen maanden. Elke dag stond ik half 6 op. Ik heb er vier jaar gewerkt. Dus als ik het kan, kunnen andere Antillianen dat ook.”

Fady Pieter (18) zit met oordopjes in op een zwarte bank. Op zijn elfde kwam hij van Curaçao met zijn moeder naar Nederland. Hij volgt een mbo-opleiding tot verkoper. Antillianen uit Rotterdam mogen best naar Leeuwarden komen, vindt hij. “Je moet ze niet meteen het stempel overlastveroorzaker opdrukken.” Wat goed zou werken is een eigen ruimte voor de Antilliaanse jeugd, oppert hij. “Een buurthuis, waar we onze eigen muziek kunnen draaien en spelletjes kunnen doen. Dan gaan jongeren niet op straat rondhangen.”

© Reyer Boxem

Een buurthuis is mooi, maar moet geen broedplaats van problemen worden, reageert burgemeester Crone (PvdA). Hij benadrukt dat hij Antillianen niet wil weigeren. “Dat kan ook niet. We zijn een gastvrije gemeente.” De PvdA-burgemeester zet in op ‘ontmoediging’: het beeld bijstellen dat sommige Antillianen van de Friese hoofdstad hebben. Crone: “Wij horen dat Antillianen tegen elkaar zeggen: ga maar naar Leeuwarden, want daar controleren ze niks en krijg je zo een uitkering.” Maar alle jongeren moeten actief meedoen met scholing of werktrajecten. “Dat geldt voor een Antilliaan evengoed als voor een Limburger.”

Open cultuur

Antilliaanse jongeren zou je echt helpen met taaltrainingen en cursussen, zegt Johnny Move in de kapperswinkel. “Door te laten zien hoe je niet in de schulden belandt. Wij Antillianen hebben een open cultuur. Wij willen plezier hebben, genieten, voor onszelf zorgen. Als je een Nederlander 300 euro geeft voor drie weken, verdeelt hij het per dag. Bij een Antilliaan is het na drie dagen op. Discipline, budgetbeheer, je verantwoordelijkheid nemen, dat soort dingen krijg je van huis uit niet echt mee. Daar moet aandacht voor zijn.”

Burgemeester Crone zou graag meer doen voor de groep jongeren. Maar er is geen geld voor. Met de 1,5 miljoen die de gemeente tot 2011 van het rijk kreeg voor specifiek Antillianenbeleid werden gezinnen ondersteund. Crone gaat volgende maand op een conferentie met de Antilliaanse gemeenschap in zijn gemeente om tafel om te kijken hoe de problemen verder aangepakt kunnen worden.

Bron: Trouw

7 reacties

  1. Haïti is al 200 jaar onafhankelijk en heeft als enige ex kolonie een ongeletterdheidsgraad van 40% ( allerlaagste in de regio), en heeft zich qua BNP, infrasructuur en Human development index op exact dezelfde wijze ontwikkeld als afrikaanse landen als liberia, sierra leone, malawi, guinea bissau en zuid sudan, allemaal landen met eennanalfabetisme graad van 30% tot 60%

  2. @Tif
    “Blanken die hen jaren dom hebben gehouden en hebben onderdrukt”. Wat een bullshit. Dit is nu net die waardeloze mentaliteit om in alle gevallen de schuld bij anderen te leggen. Weet niet of je het weet, maar de slavernij is al in 1863 afgeschaft. Op Curaçao krijgt in principe iedereen dezelfde kansen om zich te ontwikkelen, zelfredzaam te worden en iets van het leven te maken door bijvoorbeeld hard te werken als je maar wilt. Dus kom alsjeblieft niet met die onzin aan.

  3. Tif is de nickname van Rene Rosalia, vermoed ik.

    Gefrustreerd man met een kleurtje en een groot minderwaardigheidcomplex.

    Een terecht groot minderwaardigheidscomplex.

  4. Als ze zelfredzaam waren en zelf zaken konden organiseren en oplossen dan was dit geen probleem.
    Ze kunnen en weten dus niet hoe. Ze hebben hulp nodig!! Bijzonder dat dezelfde blanken die hun jarenlang heeft dom gehouden en onderdrukt nu opeen verwacht dat deze mensen zelfredzaam zijn….wat een grap !

  5. @Fred reken daar niet op, dat is een natte droom, heb helaas twee ( 2x) keer 14 dagen in de krente tuin ( gevang in Uithoorn) moeten uit zitten, ik was echt en dat is geen leugen de enigste blanke van de 250 gedetineerden allemaal Anttiliaanse en Surinaamse Afrikaanse jongens / mannen geen turk, moslim, Jood, Zelfs in de lik gaan ze niet naar de sport school of werk kamer, nee ook in het gevang hangen zij de hele dag tegen een muur of verwarming.

  6. Enige vorm van “zelf-iets-organiseren” door de Antilliaanse gemeenschap ontbreekt in dit hele verhaal. Het is weer het bekende “de gemeente zus, de gemeente zo”. Rol zelf de mouwen op, organiseer in eigen kring wat (budgeteercursussen en -begeleiding, taalcursussen, zelredzaamheid etc.), dáár verdien je respect mee!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties