31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | Nederland draait Caribische eilanden duimschroeven aan

HomeLandenArubaTrouw | Nederland draait Caribische eilanden duimschroeven aan

Bart Zuidervaart

Staatssecretaris Raymond Knops van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties (CDA) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad | Beeld ANP

De Caribische eilanden hebben dringend geld nodig vanwege de coronacrisis. Nederland is bereid hulp te bieden, maar wel in ruil voor hervormingen.

Nederland is bereid Curaçao, Sint-Maarten en Aruba te helpen om uit de coronacrisis te komen. Maar tegenover de zachte leningen die de eilanden kunnen krijgen, staan harde voorwaarden. Zo moeten politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsinstellingen salaris inleveren.

Deze eisen leiden tot een nieuw conflict tussen Nederland en de andere landen binnen het koninkrijk. Premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten noemt het voorstel van staatssecretaris Raymond Knops (koninkrijksrelaties) een ‘indecent proposal’, een oneerbaar voorstel. De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath zegt ‘geen loopjongen’ van Nederland te zijn.

De crisis heeft ongenadig hard toegeslagen in het Caribische deel van het koninkrijk. Sinds half maart ligt het toerisme op Curaçao, Sint-Maarten en Aruba stil. Het commerciële vliegverkeer is opgeschort en de cruiseboten mogen niet aanmeren. Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van het toerisme en heeft geen andere bron van inkomsten. De armoede groeit.

Een rij stevige eisen
Nederland heeft de eilanden begin april geholpen met enkele ‘zachte leningen’. Het was hulp voor de korte termijn, er is meer geld nodig. Het was de bedoeling dat de landen afgelopen vrijdag een akkoord zouden bereiken over een nieuwe ronde noodhulp. Maar het voorstel dat Knops deed in de Rijksministerraad zette kwaad bloed bij Sint-Maarten en Curaçao.

In een vertrouwelijk document, in handen van deze krant, staat dat Knops bereid is om de drie eilanden in totaal 370 miljoen Antilliaanse gulden te lenen, omgerekend 190 miljoen euro. Nederland verbindt daar wel een rij stevige eisen aan. Ministers en parlementsleden moeten 25 procent van het totale pakket arbeidsvoorwaarden inleveren. Het betekent een forse salarisverlaging. Ambtenaren worden gekort met 12,5 procent. Voor topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector wordt een salarisplafond ingesteld, van maximaal 130 procent van het loon van de minister-president.

Daar bovenop stelt Knops eisen per eiland. Curaçao moet ‘zo spoedig mogelijk maximale transparantie’ bieden bij het financieel laten doorlichten van de overheidsinstellingen. Sint-Maarten dient de pensioenleeftijd van ambtenaren per 1 juli te verhogen van 62 naar 65 jaar.

Nog lang aan het financiële infuus van Nederland
Zo gebruikt Knops de crisis op de eilanden om al langer gewenste hervormingen door te drukken. In Nederland wordt al jaren gemopperd over de riante salarissen die politici op de Cariben zichzelf toe-eigenen. Op Sint-Maarten hebben de bestuurders de pensioenverhoging tot op heden met succes kunnen tegenhouden, maar zij staan inmiddels met de rug tegen de muur. Het geld uit Nederland is nodig om te overleven.

Aruba heeft dit weekend laten weten akkoord te gaan met de voorwaarden voor Nederlandse steun. De twee andere eilanden zijn zover nog niet, maar de druk om ook in de stemmen met het voorstel is groot. Curaçao en Sint-Maarten kampen met financiële tekorten en voorlopig zit de toerismesector nog op slot.

Uiterlijk woensdag moeten de eilanden uitsluitsel geven. Het is de verwachting dat de Caribische landen nog lang aan het financiële infuus van Nederland liggen. In juli praat Nederland met Curaçao, Sint Maarten en Aruba over liquiditeitssteun voor de langere termijn, want de noodhulp van 190 miljoen euro biedt slechts enkele weken verlichting.

Politicus Sint-Maarten veroordeeld tot 5 jaar cel in fraudezaak
De rechter op Sint-Maarten heeft politicus Theo Heyliger veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het aannemen van bijna 4 miljoen dollar aan steekpenningen en voor witwassen. Heyliger nam de steekpenningen aan van verschillende bedrijven, in ruil voor overheidsopdrachten en om de relatie goed te houden, zo stelt de rechter.

Tegen Heyliger, oud-minister en jarenlang partijleider van de grootste partij van Sint-Maarten, UP, was zes jaar en zes maanden geëist in de grote fraudezaak, die bekendstaat onder de naam ‘Larimar’. Heyliger ontkende alle beschuldigingen. De Nederlandse consultant Ronald M. kreeg drie jaar. Hij fungeerde als tussenpersoon tussen Heyliger en het bedrijfsleven. In het proces was hij de kroongetuige.

Lees ook:
Het wegblijven van toeristen stort Curaçao in een diepe crisis
Ook aan de andere kant van het koninkrijk slaat de coronacrisis ongenadig hard toe. Het toerisme is geheel stilgevallen, een ramp voor de Caribische eilanden.

Waarom Italië de grenzen weer opengooit
Nederlanders die ernaar snakken om deze zomer hun vakantie aan de mooie stranden en in de lieflijke heuvels van Italië door te brengen, kunnen vast zonnebrandcrème en teenslippers gaan kopen. Want het ziet er naar uit dat zij vanaf juni weer naar dat zonnige land toe kunnen.

Bron: trouw

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

5 reacties

  1. Goed zo jongen, duimschroef kei en kei stevig aandraaien. Geef ze geen kans. Neem ze onder de loep of vergrootglas, ga al hun gangen na, volg hen op de voet, onderzoek wie hun vriendjes zijn, in wat voor dure merken auto’s ze rijden, in welke dure restaurants ze eten, of ze dure horloges bezitten, waar ze hun dure kleding kopen, welke dure merk sigaretten ze roken, wat voor duur soort ijs ze eten als toetje, dure schoenen, of ze gouden tanden hebben, gebruik en installeer verborgen telefoons en camera’s in hun huis en auto etcétera etcétera. En als je klaar bent met alles Ray, moet je verslag uitbrengen aan de staatsveiligheidsdienst. Goed zo jongen. Aan je manier van lopen en aan je stappen (op de foto) kan ik zien dat je les heb gekregen van Sherlock Holmes. Pak ze.

  2. Hoe durven de regeringen/ bedelaars van Curaçao en St. Maarten überhaupt nog praatjes te hebben? They’ve got a nerve. Teleurstellend.

    Deze voorwaarden, o.a. hervorming van het ambtenarenapparaat, verlagen van de veel te hoge overheidskosten en verlaging van salarissen van politici, personeel van overheidsnv etc., zijn niet van vandaag en kan toch geen verrassing zijn? Keer op keer wijst het CFT hierop en keer op keer doet men er niets aan. Aruba heeft, gelukkig voor het eiland en haar bevolking, de enige juiste beslissing genomen.

    Het is nu of nooit of verzuipen. Van de aardbodem verdwijnen. Dit is de kans om alles wat al jaren volstrekt uit de hand is gelopen te repareren en transparant opnieuw te beginnen.

  3. Ruggenaath gooit de kont tegen de krib, er was sprake dat de salarissen van de directeuren naar max. 14000 gulden zou gaan en nu tovert Ruggenaath plotseling een ministeriële beschikking met een getal van 24000 gulden uit zijn hoed.

    Ruggenaath veroordeeld ons naar de voedselbank ten behoeve van een kleine en nu blijkt machtige groep.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties