31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | Nederland verzweeg fiscale deals

HomeMediaTrouw | Nederland verzweeg fiscale deals

Jan Kleinnijenhuis

Onder andere staatssecretaris Eric Wiebes van Financien stemde in met het maken van omstreden belastingdeals met multinationals. © ANP

Bewindslieden hielden afspraken met multinationals geheim voor andere Europese landen.

De staatssecretarissen Wijn (2004), Weekers (2011) en Wiebes (2015) hebben ingestemd met het maken van omstreden belastingdeals met multinationals, zonder andere Europese landen daarvan op de hoogte te stellen. Ambtenaren van Financiën waarschuwden intern jarenlang voor de mogelijke gevolgen van die afspraken, zo blijkt uit interne stukken die vorige week zijn vrijgegeven. Toch werd de regeling niet aangepast. Dat is opmerkelijk, aangezien Nederland al in 2003 in Europa had beloofd informatie over deze deals te delen.

De omstreden afspraken stellen bedrijven in staat om grote delen van hun winst onbelast te laten. Nederland benadeelt daarmee andere landen, maar wordt zo zelf een aantrekkelijk vestigingsland voor multinationals.

Informeel-kapitaalafspraken

Het gaat om zogeheten informeel-kapitaalafspraken, die in het buitenland zeer gevoelig liggen. Dat komt doordat Nederland bedrijven in staat stelt ‘als het ware internationaal een gat te trekken’, zo schrijven ambtenaren in een notitie uit 2012. In het rapport wordt een voorbeeld gegeven van een bedrijf dat in Nederland 500 miljoen euro winst boekt, maar door afspraken bij de fiscus slechts 25 miljoen hoeft op te geven. Zie daar het ‘gat’ dat wordt getrokken: het restant van 475 miljoen euro wordt nergens belast.

“Het hoeft geen betoog dat het internationaal trekken van gaten spanning oplevert”, schrijven ambtenaren van de Belastingdienst. En Nederland maakt de zaak nog erger door buitenlandse bedrijven al vooraf toestemming te geven voor de constructie, en vervolgens het thuisland van de bedrijven niet te informeren over die deal, zo stellen de ambtenaren. Vooral het zogeheten Aanspreekpunt Potentiële Buitenlandse Investeringen, dat is opgericht om buitenlandse bedrijven naar Nederland te lokken, maakt veel gebruik van de constructie.

De ‘achilleshiel’

Het niet-delen van informatie met andere landen omschrijven de ambtenaren als ‘achilleshiel’ van de deals. Zou Nederland andere landen wel informeren dan zou dat ten koste gaan van ‘de aantrekkelijkheid van het Nederlandse vestigingsklimaat’. Dat bedrijven vanwege de afspraken nauwelijks nog belasting betalen weegt de fiscus niet mee. Uit het rapport: “Voor de Belastingdienst is het effectieve belastingtarief geen relevante omstandigheid.”

Er is al veel langer kritiek op de informeel-kapitaaldeals die Nederland sluit met bedrijven. In 1999 werd de regeling in Europa op een zwarte lijst gezet omdat andere landen worden benadeeld door de regeling. Na jaren van onderhandelen beloofde Nederland in 2003 de regeling aan te passen, zo stelt Martijn Nouwen, die aan de Universiteit van Amsterdam promotieonderzoek doet naar belastingconcurrentie binnen de Europese Unie.

“Destijds moest Nederland van Europa twee dingen doen bij het afgeven van een informeel-kapitaalruling. De in Nederland te betalen belasting juist berekenen en vervolgens het buitenland hierover informeren. Dat eerste heeft de Belastingdienst zeer voortvarend opgepakt. Ik weet niet waarom de Belastingdienst het buitenland vervolgens niet zou hebben geïnformeerd.”

Kamerdebat

Financiën bevestigt dat de afspraak nooit is nagekomen. Volgens een woordvoerder vond Nederland destijds eenzijdig dat er eerst overeenstemming moest komen over alle typen belastingafspraken binnen Europa. Of het andere landen daarvan op de hoogte heeft gesteld is niet duidelijk. Financiën wil niet ingaan op verdere vragen totdat de Tweede Kamer over de kwestie heeft gedebatteerd.

Nouwen benadrukt dat er in die tijd in Europa ook een akkoord lag om informatie over nog veel meer belastingafspraken onderling te delen. “Die brede politieke afspraak is echter niet nageleefd door alle EU-lidstaten. Ik kan mij voorstellen dat Nederland toen ook maar het delen van informatie over de informeel kapitaal-rulings heeft laten zitten.”

Lees ook: Omstreden belastingdeals tussen fiscus en multinationals openbaar

Bron: Trouw

4 reacties

  1. Tja, ook de kiezers in Nederland beschikken over een kort geheugen of hebben niet door hoe ze door een minister Stef Blok (VVD) zijn genaaid doordat deze mijnheer de huren en de verzekeringen drastisch liet stijgen. Ten bate van wie? Wie het weet mag het zeggen maar het klootjesvolk wat zich graag laat belazeren heeft er weer voor gezorgd dat de VVD als grootste partij uit de bus kwam.

  2. Kleine aanvulling Aller&John de Vries.
    “De boedelscheiding is slordig afgewikkeld. Wie gaan er op vooruit? De banken en de staat.”
    Je bent vergeten de verzekeraars erbij te noemen. Die zijn veelal in handen van de banken en de staat.
    Vast staat wel dat de burgers worden kaal geplukt en de bestuurders feteren royaal op de achterkamer afspraken en pastechi’s.

  3. Waarom krijgen grote bedrijven belastingvoordelen en worden de burgers zoveel mogelijk uitgeknepen? Al jaren moeten spaarders betalen voor hun vooruitziende blik. De fiscus brengt hen een vermogensaanwas van fictieve 4% rente op jaarbasis in rekening, terwijl er nog geen 0,5% wordt betaald door banken. Triodos de groene en zogenaamd klantgengerichte bank, betaalt helemaal geen rente meer. De pensioenen wordt gekort en niet geïndexeerd voor inflatie, al jaren niet. De ellende in Bonaire voor de gepensioneerden begint pas. De boedelscheiding is slordig afgewikkeld. Wie gaan er op vooruit? De banken en de staat. De burgers komen steeds meer in de problemen. Afnemende koopkracht en zo. Het CBS probeert de toenemende verschillen tussen arm en rijk positief te brengen, evenals de toenemende werkloosheid door automatisering en afvloeiing. Dat wordt steeds lastiger. Onze bestuurders kunnen blijkbaar geen rekening houden met de werkelijkheid van alledag. Ze leven zelf veel te comfortabel in hun kunstmatige en aangepaste werkelijkheid. Geen wonder dat onze bestuurders in maatpak niet worden vertrouwd. Een aankomende buik, rode konen van het Bourgondische eten en drinken en alleen werken voor het eigen belang. Dat zien we. We zien geen bestuurders die in de praktijk voor ons werken. Waarom niet? Let niet op onze woorden maar op onze daden. Daarom. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties