28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | Op Curaçao heerst de uitzichtloosheid

HomeMediaTrouw | Op Curaçao heerst de uitzichtloosheid

Dick Drayer

Jongeren gaan ‘s nachts de straat op om te protesteren tegen het regeringsbeleid. “Velen van ons hebben hun werk verloren. Steun van de overheid krijgen ze niet. Terwijl vriendjes van de regering die wel krijgen.”Beeld Dick Drayer

De helft van de inwoners van Curaçao is sinds de lockdown afhankelijk van voedselhulp. Demonstranten pikken de maatregelen niet langer.

Curaçao werd deze week opgeschrikt door wegblokkades en brandende barricades van autobanden en afval. Zelfs de bekende en hoge Julianabrug in Willemstad moest het ontgelden. Een groep van zo’n twintig jongeren sloten de brug aan beide kanten af uit protest tegen de coronamaatregelen van de regering-Rhuggenaath. De brandweer moest talloze malen uitrukken om brandende barricades op straat te blussen. De politie wist drie mannen aan te houden die met een vrachtwagen vol autobanden door de stad reden om nieuwe barricades van brandstof te voorzien.

“We willen met onze protesten een signaal afgeven”, zegt actievoerder Lon Mutueel. Hij is een van de demonstranten die woensdagavond op sociale media aankondigde dat de jongeren het zat zijn. Zijn medestanders droegen protestborden met de tekst ‘basta awor’ (het is genoeg nu) en sommigen droegen een T-shirt met de tekst ‘Kòrsou ta di mi tambe’ (Curaçao is ook van mij). “Velen van ons hebben hun werk verloren nadat de grenzen dicht gingen vanwege corona en steun van de overheid krijgen ze niet. Terwijl vriendjes van de regering die wel krijgen. Dat moet afgelopen zijn.”

Curaçao is zwaar getroffen door de coronacrisis. De autoriteiten gooiden in maart vrijwel meteen de grenzen dicht om besmettingen te voorkomen, maar moest daarvoor een hoge prijs betalen. Het toerisme zakte totaal in, waardoor in die sector alleen al 16.000 mensen hun baan verloren. Winkels gingen dicht en de bevolking mocht de straat niet meer op, behalve om boodschappen te doen. De lockdown van het eiland was ook dramatisch voor de tienduizenden Venezolaanse illegalen op het eiland die werkzaam zijn in de informele economie en als dagloner proberen elke dag geld bij elkaar te schrapen. Naar schatting 85.000 mensen op een totaal van 160.000 inwoners werd afhankelijk van voedselhulp en is dat nog steeds. De grenzen gaan vanaf juli weer langzaam open, maar deskundigen verwachten dat het nog maanden, misschien zelfs jaren duurt voor dat het toerisme weer op het peil van voor de coronacrisis is.

Brandstichting op straat, uit protest tegen het regeringsbeleid van Curaçao: de brandweer moest talloze malen uitrukken om brandende barricades op straat te blussen.Beeld Dick Drayer

Nederland helpt, maar wel onder voorwaarden

Om die tijd te kunnen overbruggen, klopte Curaçao aan bij Nederland. Net als Aruba en Sint-Maarten. De drie eilanden zijn weliswaar autonome eilanden die hun eigen broek moeten ophouden, maar zijn wel onderdeel van het Koninkrijk. Daarin is ooit afgesproken dat die landen en Nederland elkaar helpen in tijden van nood. Maar Nederland stoort zich al jaren aan de houding en de daadkracht van de eilanden en stelt daarom harde eisen aan de hulp die ze geeft.

Curaçao alleen al heeft bijna een half miljard euro nodig om de economie overeind te houden en om dat geld te krijgen eist Nederland flinke hervormingen. Zo moeten ministers en parlementsleden 25 procent van hun salaris inleveren en het te grote ambtenarenapparaat 12,5 procent. Nederland eiste ook dat de private sector twintig procent in zou moeten leveren als bedrijven loonsubsidie wilden krijgen. Maar veel bedrijven komen daarvoor niet in aanmerking omdat ze hun belastingen niet op orde hebben.

De oliecrisis maakt het erger

Bovenop de coronacrisis heeft Curaçao ook te maken met een instortende olie-industrie. De oude Shell-raffinaderij, nu in handen van de Curaçaose overheid, zag eind vorig jaar zijn Venezolaanse exploitant vertrekken. De beoogde opvolger, de Duitse Klesch Group, moest door de coronacrisis en de moeilijke oliemarkt pas op de plaats maken en komt pas in december, als het überhaupt nog komt. De 900 werknemers worden tot eind deze maand doorbetaald, maar op 30 juni worden 400 van hen op straat gezet. Nog los van de 4000 banen die indirect afhankelijk zijn de raffinaderij, zoals aannemers en toeleveranciers.

Het protest tegen de regering Rhuggenaath komt niet alleen van Lon Mutueel en zijn groep, maar is veel breder. Amado Rojer, een politicus die al jaren probeert met zijn partij gekozen te worden in de Staten, toog donderdag naar de gouverneur met een brief om het aftreden van Rhuggenaath te eisen. “Armoede is er altijd geweest, maar mensen overleven normaal gesproken door steun van die tante of die oom of de vriendin van die oom, of gewoon bij de buurvrouw. Zo is Curaçao. Maar nu kun je ook niet meer bij hun terecht. Iedereen is nu werkloos, niemand heeft nog geld. Wat overblijft is voedselhulp. De situatie is vooral voor jonge mensen uitzichtloos. Ik begrijp heel goed dat zij nu de straat opgaan en laten merken dat het genoeg is.”

Lees ook:  Het wegblijven van toeristen stort Curaçao in een diepe crisis

Ook aan de andere kant van het koninkrijk slaat de coronacrisis ongenadig hard toe.Het toerisme is geheel stilgevallen, een ramp voor de Caribische eilanden.

Bron: Trouw

24 reacties

  1. Dat weet iedereen, dat er uitzichtloos heerst op Curacao. In deze tijd zijn er veel mensen op nos dushi Corsow die uitzichtloos lijden door toedoen van gedachteloze en egoïstische personen in de regering. Het is duidelijk dat men niet alleen moet nalaten wat slecht en schadelijk is voor anderen, maar veeleer moet doen wat goed en nuttig is voor hen. Als deze regeringsleden hun medemensen helpen in plaats van ze te onderdrukken en ze te verachten, doen ze dat in een geest van liefde en behandelen ze anderen zoals ze zelf graag behandeld zouden willen worden. Het toekomst van het volk is uitzichtloos en lijdt ondraaglijk pijn door armoede, en uiteindelijk bereiken hun sociale contacten praktisch het nulpunt. De regering op zich heeft geen enkel last van schuldgevoelens ondanks hun gemeen en harteloosheid. En hun gemeenheid straalt zich uit in het feit dat zij Nederland de schuld van alles hiervan geven. Wat een stel ondankbare ongelukkige ellendige hufters zeg. Nu pas ziet Nederland wat voor voor soort vlees zij al die tijd in de kuip had. Maar ja, ironisch genoeg leert de ervaring dat verwende kinderen vaak niet méér van hun ouders houden maar juist ondankbaar zijn. Zo ook de regeringsleden. Maar Nederland mag en zal dit nooit, maar ook nooit meer vergeten.

  2. Situatie Curacao lijkt veel op die bij ennia: zelf verrijking aan de top, geen transparantie (jaarverslagen) en het aanstellen van vriendjes en familie leden

  3. Allemaal meteen flink aan moeten pakken, vanaf 2010 regeringen. Wilden heer en meester zijn dus graaien wel met gevolgen vandien. Echt niet normaal wat die lui maandelijks in zakken stoppen en jij hebt geen kans. Maar wat jullie doen helpt geen fl.kker.

  4. Uitzichtloosheid, kan je wel zeggen ja. Eiland is toch in handen van ydk met schorum als rojer santos cooper const pisas. Waarom dan we willen ons eiland terug. Nederland zit niet op de troon, dat zijn de cova’s sluis lasten martis en de dievenbende wiels kwartel echt te veel om te noemen , die plukken het leeg voor jou.

  5. Meerendeel van de bevolking daar die kiest incompetente bestuurders met alle gevolgen van dien. Wil je in cura gekozen worden als politicus moet je voor alles Nederland de schuld geven, corrupt zijn en schelden/slaan op TV en dan ben je helemaal geweldig. Er is geen diversificatie van de economie alles draait om toerisme en een beetje olie. Alleen oude incompetente lullen in het bestuur daar, je komt er alleen binnen via vriendjespolitiek. Daarnaast is het gedeelte cultuur je mag geen kritiek uiten over de prijzen in de supermarkt bijvoorbeeld want anders ben je “druk” en “moet je teruggaan naar Nederland”, het is daar een groot taboo om over armoede en problemen die onder de bevolking heersen te praten. Ik zie de toekomst voorlopog nog somber in voor curacao zeker gezien de brain drain die er allang aan de gang is. Hooggopgeleide antilianen die blijven weg en terecht ook, jongeren krijgt toch geen kans daar. Kleding, schoenen en status zijn daar belangrijker dan een gevulde maag.

  6. @lapas
    eens, opleiding en opvoeding. daar mankeert het aan, en daardoor zijn deze jongeren bij voorbaat kansloos in de samenleving.

  7. Helaas hoor ik niemand deze jongeren toespreken, helaas proberen steeds meer politieke partijen een graantje mee te pikken.

    Hoewel ik geen model burger ben, wij hebben allemaal onze zwakheden, wil ik deze jongeren toch een advies geven, leren,leren,leren en blijven leren. Onderwijs is de enige oplossing uit de malaise.

  8. Bovenop de coronacrisis heeft Curaçao ook te maken met een instortende olie-industrie. De oude Shell-raffinaderij, nu in handen van de Curaçaose overheid, zag eind vorig jaar zijn Venezolaanse exploitant vertrekken. De beoogde opvolger, de Duitse Klesch Group, moest door de coronacrisis en de moeilijke oliemarkt pas op de plaats maken en komt pas in december, als het überhaupt nog komt.

    Jammer dat Draaier hier niet het verhaal verteld.
    Dat PdvSa contract afliep was al 10 jaar bekend.. Echter niemand die wat deed.

  9. Het blijft heel bijzonder dat er onder een deel van de bevolking leeft dat Nederland en Nederlands verandwoordelijk zijn voor de economische wan toestand op het eiland. Er moet toch wel sprake zijn van een enorme mindfuck, de regering van het eiland bestaat sinds mei 1969 uit een groep van personen die niets met Nederland te doen willen hebben, behalve dat ze geld van Nederland wil, en Nederland geeft. Daarna krijgen ze letterlijk voor een paar gulden ook nog de controle over de grote bedrijven. Ook hier heeft Nederland niets mee vandoen.
    En het bestuur gaat zichzelf verrijken wat niet anders kan gaan dan ten koste van de bevolking. Het gaat zelfs zover dat 25% van de bevolking afhankelijk wordt van voedsel hulp, uit het buitenland, en het bestuur? Gaat gewoon door met het bestelen van de bevolking.
    En dan nog serieus denken en zeggen dat de schuld ligt bij Nederland en Nederlanders.
    Wat een mindfuck, is Victor mischien ook een van de consultants?

  10. Het probleem hier op Curaçao is de tweedeling die in de maatschappij bestaat, “the haves and the haves not”.

    Het zelfde zien we bij de jeugd, nu al wordt een groep jongeren getraind en geconditioneerd dat zij beter zijn dan de rest. Die groep zien we niet bij deze jongeren want zij voelen zich ver verheven boven deze jongeren.

    Wat het allemaal griezelig maakt is dat het met de bijbel in de hand gebeurt en deze jongeren krijgen een forum via TeleCuracao, het is de vraag natuurlijk wie de zendtijd betaalt. Hoe heet die groep? Youth Experience.

  11. Ericaplas,
    Zo werd eind jaren zestig ook gedacht.
    Het resultaat is bekend!!!
    Of gaan jullie militairen op ons afsturen???

  12. Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

    Luister ff Bululu. Dit was de laatste keer dat je hier loopt te SCHREEUWEN.
    Misschien is je niet duidelijk wat schreeuwen is.
    Je kunt hiet bijna alles zeggen zolang het niet over e.o.a. gat van e.o.a. moeder gaat.

    MAAR WAT HIER NIET GEBEURT IS DAT JE COMPLETE EPISTELS IN HOOFDLETTERS SCHRIJFT.

    Dat recht is aan mij voorbehouden.

  13. @Martin:

    “Jammer dat dit bericht zo overdreven en tendentieus is. Waar komt die 50% vandaan”

    Heb jij door dat de olie raffinage en de toeristische sector aan het verdwijnen zijn en hoeveel werkloosheid dat met zich meeneemt ?

    Besef jij dat met het vervallen van deze sectoren de koopkracht op het eiland ook daalt ? En dat het leidt tot faillissement in handelssector en nog meer werkloosheid ?

  14. Ik kan mij hun uitzichtloosheden goed begrijpen omdat ik de afgelopen 2 maanden met veel jeugdigen heb gesproken toen wij voedselpakketten in Oost rondbrachten.
    Het is shameful dat de regering naar zit te bakkeleien over 25% terwijl +40;000 niks te eten heeft en leeft van pakket naar pakket.
    Schiften zijn het!

  15. @DickDrayer: 20 mensen is nog geen volksoproer ala “trinta di mei”. Nuanceren en duidelijke journalistiek is een schone zaak. De Gevolmachtige Minister meldde via de televisie in april nog dat er geen honger was op Curacao. Er is altijd al honger geweest op het eiland. Nu zou er al sprake zijn van 70% werkeloosheid en grote armoede en honger. Dan is het weer 50% werkeloosheid. Wat is nu de echte waarheid? Daar zijn journalisten voor. Feit is dat er een opstootje was ter grootte van een straatruzie, maar zeker geen “volksprotest”. “Vriendjes van de regering” waren er altijd al…het behoort tot onze cultuur swah…zo doen we dat hier al 50 jaar…

  16. Jammer dat dit bericht zo overdreven en tendentieus is. Waar komt die 50% vandaan? En doen alsof er her en der brand is? Is niet zo, onzinnig. Is Draaier een beetje doorgedraaid? Waar is deze journalist mee bezig? Goedkope roddelbladjournalistiek. Niet goed, niet doen. Hij maakt zichzelf ongeloofwaardig en doet niemand daar een dienst mee. Volgende keer beter graag.

  17. Deze jongeren hebben waarschijnlijk niet op school geleerd dat je het dak met mooi weer moet repareren. Deze jongeren gaan de straat op maar hebben zelfs geen alternatief.

    Vroeg of laat zal de politie hard moeten ingrijpen en dan is ook dit brandje geblust.

  18. @ mama korsow

    Geheel eens met inhoud .
    Zag foto van de aangehouden truck met 4/5 Banden.
    Dick spreekt van een truck vol banden !??
    Dick blijf genuanceerd Berichten ! Anders verlies je je geloofwaardigheid

  19. Volgens Dick is al 50% van de bevolking afhankelijk van de voedselhulp. En er zijn amper initiatieven om te voldoen aan de voorwaarden voor hulp.
    Er wordt niets gedaan om de economie een impuls te geven. Dan is er ook geen uitzicht.dus wat moet of kan je doen? Gewoon verder met de orde van de dag en doorgaan met overleven.

  20. Dit was een klein incidentje. Dick zoek hier wel breed de publiciteit en dit helpt natuurlijk ook het toerisme niet. Ik ben meestal eens met Dick. Maar beetje genuanceerder mocht deze keer wel een beetje.

    Hij noemt feiten. Maar als je ver weg van Curacao in Nederland woont denk je met dit soort plaatjes dat het hel en vuur op Curacao was en ik heb hier helemaal niks van gemerkt terwijl ik hier woon.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties