26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Rutte bezweert de Kamer: de Nederlandse aanpak deugt en is wel degelijk rigoureus

HomeMediaTrouw | Rutte bezweert de Kamer: de Nederlandse aanpak deugt en is...

Coronadebat | Wilma Kieskamp

Het beladen debat over het coronavirus moest in een bijna lege Tweede Kamer worden gehouden | Beeld Werry Crone

De Nederlandse bestrijding van het coronavirus is wel degelijk rigoreus, zegt premier Rutte. De strategie wijkt volgens hem nauwelijks af van die van andere Europese landen.

Kwetsbare ouderen beschermen tegen besmetting, is en blijft de belangrijkste inzet van de Nederlandse aanpak van het coronavirus, verzekert premier Rutte in alle toonaarden. Alle maatregelen zijn gericht op dat ene doel: de piek in het aantal nieuwe besmettingen aftoppen, zodat er voor ouderen en andere zieken genoeg ic-bedden zijn, ook als het virus de komende tijd snel om zich heen grijpt.

Volgens de premier is er de afgelopen tijd ten onrechte een beeld ontstaan dat Nederland een soepeler beleid voert dan buurlanden. Rutte bestrijdt dat. “Wij hebben rigoreuze maatregelen genomen. Nederland zit al voor een groot deel op slot. Nederland past zich aan.” Er zijn verschillen met de maatregelen in Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en Italië, maar die verschillen zijn relatief klein, met overal dezelfde achterliggende strategie, aldus de premier. Nederland werkt in lijn met de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

‘Misverstand’

Rutte probeert met die boodschap de onrust weg te nemen die mede is ontstaan door zijn eigen televisietoespraak van maandag. “Een misverstand”, gaf hij woensdagavond toe in een beladen debat in de Tweede Kamer. Hij heeft in de toespraak ten onrechte de indruk gewekt dat Nederland bewust het coronavirus vrij door het land laat gaan. Rutte zei in die toespraak dat Nederland ‘een beschermende muur’ van ‘groepsimmuniteit’ wil bouwen om de kwetsbare ouderen heen, zolang er nog geen vaccin is.

Zowel de premier als RIVM-baas Jaap van Dissel verzekert dat ‘groepsimmuniteit’ geen doel is, maar een bijkomstigheid die kan helpen. Van Dissel: “Zolang er geen vaccin is zúllen mensen geïnfecteerd worden, en afweer ontwikkelen. Dat is iets wat we kunnen gebruiken, en wat andere interventies versterkt”.

Hoe groot de politieke en maatschappelijke druk is op het kabinet werd tijdens het Kamerdebat op bijna symbolische wijze duidelijk. Minister Bruins van medische zorg is al weken in touw. Oververmoeid zakte hij bij het debat door zijn benen, waarna een collega-minister hem overeind moest helpen. Hij vertrok naar huis om uit te rusten, maar zegt vandaag ‘weer aan de slag te gaan om de crisis zo goed mogelijk te bestrijden’. Hij had net een noodverordening geregeld om mondkapjes te vorderen, om medisch personeel te beschermen.

Brandend huis

Vooral Forum voor Democratie en de PVV voeren de politieke druk op het kabinet op. PVV-leider Geert Wilders verwijt premier Rutte dat hij ‘experimenteert met mensen, waardoor tienduizenden, misschien zelfs honderdduizenden mensen zullen sterven’. Wat het kabinet doet komt volgens Wilders neer op het mensen ‘een brandend huis induwen’. Premier Rutte moest zich zichtbaar verbijten.

Wilders wil dat Nederland een paar maanden in volledige lockdown gaat, waarbij alle Nederlanders huisarrest krijgen en de grenzen dichtgaan. Ook Forum voor Democratie wil een lockdown, van enkele weken. “Dan heb je het onder controle”, garandeert Thierry Baudet. De rest van de Tweede Kamer vraagt zich af waarop hij die stelligheid baseert.

Veel fracties roepen op om het coronavirus vooral eensgezind te bestrijden en bij politieke discussies te erkennen dat niemand 100 procent zeker weet welke aanpak gaat werken. “Dit is geen moment om bittere verwijten te maken”, is de kritiek van ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers op Baudet en Wilders. “Laten we eerlijk zijn: we zitten allemaal met de handen in het haar.” Veel lof klinkt in de Tweede Kamer voor het ongekend grote steunpakket dat het kabinet heeft klaarliggen voor zzp’ers en bedrijven.

‘Nachtmerrie’

Rutte noemt de uitbraak van corona een ‘nachtmerrie’. “Alles is heel moeilijk wat we de afgelopen dagen met elkaar besluiten. Af en toe knijp je in je arm. We hadden het toch over stikstof en Pfas. In wat voor film zijn we terechtgekomen?”

Hij sluit niet uit dat er de komende tijd nog strengere maatregelen volgen. Ook daarvoor is het criterium dat ze genomen worden, zodra er aanwijzingen zijn dat er de ic’s nog sneller volstromen dan nu de vrees is. Mogelijk gaan winkels dicht, of komen er lokale grenscontroles, zoals GroenLinks heeft voorgesteld. De komende dagen verwacht het kabinet zulke beslissingen nog niet.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Na vroeger vele jaren in Nederland te hebben geleefd ben ik de Nederlandse nuchterheid gaan begrijpen.
    Nog niet 100% maar voor een groot deel.

    Bij deze nederlandse aanpak begrijp de nederlanders weer.
    Kijk deze aanpak is simpel.
    Met de Corona lossen wij het ouderdoms en pensioen problematiek in een keer op. Vuala.

    Dat geld voor Engeland ook. Met de Corona zijn wij af van die oudjes.

    Maar hun aanpak zal ook ten koste van de zorg en economie gaan.
    Bijna dezelfde resultaat op als een lockdown.
    De vraag is alleen welke meer schade aanricht.

    Kijk de Chinezen van Huawan of wat het ook heet zijn 50 dagen opgesloten. En kijk ze zijn n getraumatiseerd maar wel blij.

    Lockdown mensen, lockdown en nog eens lockdown.

  2. Zita zegt: We zijn er mee bezig…..
    Ze was ook “bezig” met het wegdek, de wegbelijning, de straatverlichting, de luchthaven, ,het mangrovebos, de UNA studenten, met klusjes regelen voor haar echtgenoot en zus (RA titel bij de UNA curises heeft (op)gehaald.)

    Alles waar deze politica met haar politieke “tenglas” aankomt, is een frakaso. Politici als Zita zijn met alles net een beetje te laat en kletst maar wat in de ruimte met haar lege frasen en nietszeggende narratief.

  3. Volgens @Joep, “De NL aanpak gaat dus gewoon niet werken,” Werken in welke zin? Volgens mij is de NL aanpak net zoals alle maatregelen overal in de wereld om tijd te winnen.

    Tijdens de persconferentie werd een vraag aan Zita Jesus Leito gesteld over de samenscholing op Playa Piscado, haar antwoord, “wij zijn mee bezig”.

    Kan je dat voorstellen? Wij zijn mee bezig. Maar ja, ik blijf erbij de Curaçaose bevolking heeft dit aan zich zelf te danken als dit explodeert. “Si bosnan vota pa porkeria ta porkeria bosnan ta hanja”.

  4. De NL aanpak gaat dus gewoon niet werken, maar daar komen ze volgende week wel achter. Alleen is het dan te laat.
    Italië had dezelfde aanpak, maar men was vergeten dat de zwakste schakel de medische sector was. Op het moment dat die het niet meer aankunnen valt je hele aanpak in het water. Dan ben je gewoon aan het spelen met levens, dan offer je mensen op en ik heb geen idee hoe je dat ethisch en moreel wilt gaan goedpraten.
    Wat we nu zien in Italië, en dan met name in het noorden, is een volledig ingestorte medische sector. Ze hebben niet genoeg beschermend materiaal voor de artsen en verplegers, waardoor inmiddels 1/3 van hen ook besmet is geraakt. Een aantal ligt nu ook op de IC en er zijn al hulpverleners overleden.
    Wanneer het zorgstelsel volledig instort zullen we het aantal doden per dag nog harder op zien lopen. Dat is ook logisch, want het gros kan totaal geen medische zorg ontvangen, het is er gewoon niet.
    Het enige wat Italië gaat helpen is de ingestelde lock down. Dan zal het aantal geïnfecteerden per dag gaan afnemen en op termijn (reken ong 1 maand) zullen de meest kwetsbare patiënten wel zijn overleden. Dan zal er wat lucht komen, maar nog altijd zullen zware maatregelen zijn vereist. Doen ze dat niet dan loopt de boel in no-time weer uit de hand.
    De vraag is alleen hoeveel er in de komende maand nog gaan sterven in noord-Italië ? Met het huidig aantal doden per dag komen we uit op ong 15.000 doden, maar het kunnen er ook nog veel meer worden.

    En vervolgens krijgen we dus Spanje, Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Nederland, Engeland en Latijns-Amerika (bv Venezuela), waar men dus veel te laat met ingrijpen was.

  5. De oplossing voor dit probleem lijkt simpel, waarom niet meer tests ontwikkelen en vervolgens iedereen testen? Wij hebben hier op Curaçao mazel, geluk bij een ongeluk zou ik zeggen.

    Nu Alcala Wallé niet meer op kosten van de staat kan vliegen, zit ze thuis anders had zij zeker het virus vanaf het buitenland hiernaar toe gehaald.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties