Trouw | Schotte wil de macht en deelt cadeautjes uit

Door Dick Drayer

Journalist Yves Cooper (rechts) interviewt elke dag politici op het Wilhelminaplein bij het parlement voor zijn webcasts op Facebook | FOTO SINAYA WOLFERT

Auto’s voor de politie en geld voor een sportproject. De voormalig premier probeert de macht via een campagne terug te krijgen.

Journalist Yves Cooper zit in de auto, maar op de passagiersstoel.

“Ik kan wel rijden, maar heb geen geld voor een auto. Iedereen kent me op het eiland, dus ik krijg altijd een lift.”

We zijn op weg naar plènchi, Papiaments voor ‘pleintje’ en ook de naam van Coopers Facebook live-programma. Op het Wilhelminaplein tegenover het parlement in het Curaçaose Willemstad zet de journalist elke werkdag politici voor zijn smart phone en streamt de gesprekken naar zijn bijna 50.000 volgers.

Het is de dag nadat justitie is binnengevallen in de woning van Gerrit Schotte. Zij verdenkt de voormalige premier en het huidige Statenlid van omkoping. In februari wist hij collega’s van de ‘schone coalitie’ los te weken en de regering van Hensley Koeiman ten val te brengen. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij daar in tenminste twee gevallen geld voor heeft betaald.

“Schotte is een heel slimme man”, zegt Yves Cooper, een flamboyante journalist die geen blad voor zijn mond neemt. En hij is daarmee een uitzondering op Curaçao. “Schotte greep de macht met overgestapte parlementsleden en zette partijgenoot Gilmar ‘Pik’ Pisas neer als premier”, zegt Cooper. Zelf premier worden kon niet meer. De eerdere veroordeling voor ambtelijke corruptie en nog wat akkefietjes verhinderen een terugkeer naar het hoogste ambt.

“Schotte heeft lopen shoppen, zo denkt het OM, en dat verbaast me niets. Dat is typisch Schotte. Zo ken ik hem. Ik verwacht alles van die man. Vergeet niet: hij komt nooit meer zo dicht bij de macht als nu. Het is nu of nooit. En hij is meedogenloos om daar te komen”

Omdat Nederland inmiddels hard heeft ingegrepen en de regering van Schotte op afstand heeft geplaatst om vrije verkiezingen mogelijk te maken, beseft hij dat de enige manier om toch de macht te grijpen, de stembusgang zelf is.

‘Nog tijdens de inval stond Schotte voor de televisiecamera’s, met huilende stem’

“Alles wat nu gebeurt, heet campagne”, zegt Cooper. “De inval bij Schotte was een volgende tegenslag na de ontbinding van het parlement en het ingrijpen van Den Haag. Maar je ziet: nog tijdens de inval staat Schotte voor de televisiecamera’s en met huilende stem, speelt hij de makamba-kaart.”

Makamba is Papiaments voor ‘Nederlander’. Volgens Schotte maakt de inval van justitie duidelijk dat Curaçao gedomineerd wordt door Nederlanders en dat daarvoor het – grotendeels met Nederlanders gevulde – justitiële apparaat gebruikt wordt.

“Hij wil geen onafhankelijkheid”, zegt Cooper, “maar die kaart heeft hij nu nodig. Zijn modus operandi van campagnevoeren is door de gebeurtenissen veranderd. Er is geen tijd meer voor campagne in de wijken, van huis tot huis. De komende drie weken gaat Schotte campagne voeren zoals alle politici op ons eiland al jaren doen. Met de massa, en met cadeaus. Alleen veel beter!”

Cooper verwijst naar de eerste persconferentie, waar meteen 100.000 euro werd weggegeven voor een sportproject op het eiland. Ook gingen er een paar nieuwe auto’s naar de politie. Direct daarna vertrok Schotte naar Miami en kwam hij een dag later terug met de mededeling dat hij de noodlijdende vliegtuigmaatschappij Insel Air heeft gered van de ondergang. De maatschappij heeft net een massaontslag achter de rug en Schotte belooft nu iedereen weer een nieuwe baan. De door de vorige regering neergezette crisismanager van de luchtvaartmaatschappij schreef direct een brief terug. Hij waarschuwt Schotte om de doorstart van Insel Air niet in gevaar te brengen.

Cooper: “Zo’n brief doet er voor Schotte niet toe. Zijn achterban heeft geen boodschap aan die dingen. Ze onthouden alleen de eerste boodschap van hun leider. Ook van de aanwijzing van Nederland ligt niemand wakker. Democratie kun je niet eten, dus who cares?”

De auto stopt op het Wilhelminaplein. “Ik denk dat er vandaag geen politicus uit het kamp van Schotte komt. Die likken hun wonden.” Journalist Yves Cooper (rechts) interviewt elke dag politici op het Wilhelminaplein bij het parlement voor zijn webcasts op Facebook.

Bron: Trouw

13 Reacties op “Trouw | Schotte wil de macht en deelt cadeautjes uit

 1. Die groep van 12 is als een dozijn in een eierendoosje opgeborgen.

 2. Wat is de rest van de bende van 12 toch rustig je hoort ze niet meer, moed opgegeven of druk aan het werk 🙂

 3. Hahahaaaaaa Curacao bankarota dat hebben ze weer geflikt met hun GELDSMIJTERIJ in 1 maand tijd.

  https://www.knipselkrant-curacao.com/extra-mi-por-denomina-nos-situashon-finansiero-komo-bankarota/comment-page-1/#comment-49446

 4. Sterker nog, ik weet zeker das zijn maffiabaasjes hem in stukken gaan snijden en aan de varkens gaan voeren, of hem levend aan een anker in zee laten zakken.

 5. die cadeautjes zijn trouwens van de belasting betalers en niet van Schotte…

 6. Sorryyyyyyyyyyyyyyyyy mi a skibi Mavis pero mester ta Jasmin.

 7. De domme walrus Cordoba en zijn schoothondjes Larmonie, Leonora en Cijntje hebben geen enkele integriteit.

  Ik hoor Cordoba voor de laatste verkiezingen nog zeggen dat hij nooit met Schotte van de MFK, de moordenaars van zijn partijleider, zou samenwerken.

  Cordoba schijt gewoon op het graf van Helmin Wiels.

  PS stemmers zijn echter intelligenter dan MFK stemmers. Ik ga ervan uit dat bij de verkiezingen keihard met de verrotte PS bende wordt afgerekend en de partij daarna linea recta naar het kerkhof kan, er is een mooi plekje voor ze naast de stinkende graven van FOL (Godett), PLKP (Cova) en PAIS (Rosaria).

 8. Hij had zeken op Nederland gewoond, de rest zijn net HONDJES VAN SCHOTTE. Kijk naar Mavis wat een schande.

 9. Yves Cooper is inderdaad iemand, die met veel moed en inzicht goede journalistiek bedrijft.
  en inderdaad een van de weinigen hier op het eiland.
  zeker bij de paiamenttalige kranten zijn ze niet te vinden. (helaas).

 10. M a F K..ikkers

 11. Die oplichter gaat naar de gevangenis, hij huilde maar maakt geen tranen.

 12. zie Venezuela: honger!!!oorlog!! en pure armoede…
  Dat wil Schotte hier ook alleen de rijke maffiafamilies kunnen dan profiteren..

 13. “Democratie kun je niet eten, dus who cares?” Zonder democratie is het honger, honger, honger, M oord F raude K oruptie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *