Trouw | Verkiezingsuitslag Sint-Maarten maakt geen eind aan politieke chaos

Hans Marijnissen

Huizen op Sint-Maarten zijn beschadigd na orkaan Irma © REUTERS

Sint-Maarten wacht een moeilijke formatie. De nieuwe United Democrats haalden net geen meerderheid.

 

Sint-Maarten gaat opnieuw een periode van politieke instabiliteit tegemoet nu het de nieuwe partij United Democrats (UD) van oud-premier Sarah Wescot-Williams niet is gelukt een meerderheid in het parlement te halen.

Zij had graag zonder samenwerking met anderen de wederopbouw ter hand willen nemen, zonder corruptie en vriendjespolitiek, maar bleef vandaag steken op zeven van de vijftien zetels.

Daarmee krijgt de kleine christelijke partij SMCP een sleutelrol. Die kan met de United Democrats een regering vormen, maar óók met het tegenkamp: de National Alliance van de omstreden ex-premier William Marlin. Deze heeft de huidige politieke crisis veroorzaakt toen hij na orkaan Irma weigerde de voorwaarden voor de Nederlandse noodhulp te aanvaarden.

Marlin wist vandaag toch opnieuw vijf zetels te bemachtigen, zodat SMCP en Marlins National Alliance samen met de USM (twee zetels) van de van corruptie verdachte Frans Richardson ook een coalitie kunnen vormen.

Wederopbouw

In beide gevallen blijft de regering uiterst kwetsbaar. Als het parlementslid van de christelijke SMCP de steun voor welke regering dan ook intrekt, valt deze direct. Sint-Maarten kent sinds 2010, toen het een autonoom land werd binnen het Koninkrijk, veel politieke onrust. Sindsdien zijn er zeven kabinetten geweest. Voor de nieuwe regering moet de nadruk liggen op de wederopbouw van het eiland, dat in september 2017 grotendeels werd verwoest door orkaan Irma. Nederland maakte 550 miljoen euro aan noodhulp vrij dat de komende jaren moet worden geïnvesteerd.

De verkiezingen van gisteren zijn overigens zonder incidenten verlopen. De opkomst lag op 62 procent. Justitie heeft voor en tijdens de verkiezingen streng toezicht gehouden op het kopen van stemmen door de partijen. In de weken voor de parlementsverkiezingen werd Frans Richardson nog van zijn bed gelicht vanwege het omkopen van kiezers. Ook werd bekend dat Christophe Emmanuel van de partij National Alliance als de vorige minister van infrastructuur elf percelen grond heeft weggegeven aan politieke vrienden. De oud-politicus Silvio Matser kreeg acht maanden gevangenisstraf voor het kopen van stemmen van gedetineerden in 2014.

Volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) biedt de uitslag perspectief voor samenwerking, zo liet hij vandaag weten. “Hopelijk is er een snelle formatie die leidt tot een kabinet dat met steun van de Staten kan samenwerken met Nederland aan de verdere wederopbouw van Sint-Maarten.”

Bron: Trouw

6 Reacties op “Trouw | Verkiezingsuitslag Sint-Maarten maakt geen eind aan politieke chaos

 1. La Stiwz, voor spelen hebben we de speeltuin uitgevonden.

 2. Even via email TAV security LaStiwz.

  KKC Security

 3. Test via ander ip adres

 4. Abraham Mossel

  Zou het niet beter zijn voor het eiland dat al de zes (6) corrupte partijen samen een coalitie gaan vormen, iedereen zijn deel paken en geen duren kosten meer hoeven maken, en allemaal eeuwig hun zakken kunnen vullen, geen haat en nijt meer zaaien, mooier kan je het niet verzinnen, Klaar is kees. en da kan ook iedereen zijn vrienden belonen en belofte nakomen, mensen niemand is meer arm op het eiland.

 5. Test gelukt maar via een bekend Spam IP.

  KKC commentpolis

 6. Test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *