Trouw | VN brandt zich niet aan advies over Curaçao

VN brandt zich niet aan advies over Curaçao

Het conflict over de verkiezingen op Curaçao zette de toch al gespannen relatie met Nederland opnieuw op scherp. Toch vindt minister Ronald Plasterk (PvdA, koninkrijksrelaties) niet dat de huidige staatkundige verhoudingen binnen het koninkrijk moeten veranderen. Curaçao loslaten, ziet hij niet zitten.

Zowel in de Tweede Kamer als op de eilanden klinkt onvrede over de huidige situatie. Curaçao en Sint Maarten zijn sinds 10 oktober 2010 autonome landen binnen het koninkrijk, maar Nederland blijft eindverantwoordelijk voor goed bestuur en rechtshandhaving. De VVD en SP willen het koninkrijk omvormen tot een soort gemenebest, naar Brits voorbeeld, met minder onderlinge verplichtingen.

Op verzoek van beide partijen brachten ambtenaren recent een bezoek aan enkele onderdelen van de Verenigde Naties in New York – onder meer aan het UN Department of Political Affairs dat zich bezig houdt met diplomatie, verkiezingen en vredesmissies, en de zogeheten ‘dekolonisatiecommissie’. Wat Plasterk wilde weten van de VN: hoe kan het koninkrijk zich het beste organiseren?

Ten eerste, vertelt Plasterk, “kregen we te horen wat we al wisten: Nederland mag, als voormalig kolonisator, niet eenzijdig besluiten de eilanden af te stoten. Dat willen we overigens ook niet. De eilanden kunnen, als vroegere kolonie, wel zelf besluiten het koninkrijk te verlaten.”

Binnen deze grenzen mogen de landen in het koninkrijk zelf de verhoudingen regelen. “De VN spreken zich hier verder niet over uit”, zegt Plasterk. “Er is daar geen sterke neiging ons de les te lezen.”

Wat Plasterk betreft, blijft alles zoals het nu is. Een gemenebest is onverstandig, vindt de minister. “De ingreep die we een maand geleden op Curaçao hebben gedaan, om de verkiezingen vooral door te laten gaan, zou in die situatie onmogelijk zijn.” Nederland staat dan machteloos.

Een andere mogelijkheid is een vaster verband, naar Frans voorbeeld. Als je op Sint Maarten de grens oversteekt naar Saint-Martin, wandel je opeens de EU binnen. Daar is Plasterk geen voorstander van. “Aan beide kanten van de oceaan zie ik onvoldoende draagvlak. Laten we proberen met de huidige verhoudingen het leven van mensen te verbeteren.”

Lees ook het interview met Ronald Plasterk: ‘Het initiatief ligt nu bij de regering van Curaçao’

Bron: Trouw

6 Reacties op “Trouw | VN brandt zich niet aan advies over Curaçao

 1. Stanley Held

  Het gaat niet wat een ieder als opleiding heeft. Gaat ook niet hoe hij of zij zich voelt. Gaat ook niet als je jouw eigen kont kan afvegen. Vroeger deed men het met bladeren, Feit is dat elke bevolking het recht heeft om te kiezen wat ze willen. IS ECHT EEN ONDERDEEL VAN ONZE DEMOCRATIE. Ongeacht wat het land of eilanf kiest. Ook wij, in Nederland hebben tussen 1940 en 1945 dat gevoel gehad. Ook wij hebben honger gehad en onze kont niet kunnen afvegen. Laat de bevolking zelf beslissen wat ze willen. Wie zijn wij?

 2. CI, Je vergeet te zeggen dat mensen vanuit andere landen die naar Nederland komen gewoon beter hun best te doen in Nederland. En dat zien we helaas niet bij veel YDK die denkt door een NL paspoort alles maar te kunnen krijgen!

 3. Jij bent nog niet eens in staat om je eigen kont af te vegen en jij wil onafhankelijk worden?

 4. Ik ken genoeg Curacaowenaars die
  naar Nederland zijn gegaan en goede diploma’s hebben gehaald en een zeer goede baan hebben .Het ligt aan je instelling en je houdiding die je hebt , niets komt vanzelf.Mijn vrouw heeft 20 jr in Nederland gewoond en nooit iets van discriminatie daar gevoeld.

 5. Geef niet Nederland de schuld dat Curaçao niet onafhankelijk is.
  ( Nederland wil maar al te graag).Want dat komt omdat de meerderheid van de bevolking via een referendum heeft bepaalt dat zij in het Koninkrijk wil blijven. Dus ga rond in de barios, doe uw stichtelijk werk en verlang daarna een nieuw referendum.
  That’s all ! En tot die tijd niet zeuren over onafhankelijkheid.

 6. Curaçao Independiente

  De levens van Caribische deel v/d Koninkrijk was nooit van belang. Het is genoeg om naar de BES eilanden te kijken om zien wat Curaçao te wachten staat bij verdere integratie. Gemenebest is ook geen optie gezien er nog een band blijft tegen wil en dank. De enige reële optie is onafhanekelijkheid, waarvan de bevolking nog bang voor wordt gemaakt. Ieder moet zich vragen worden wij behandeld als Nerderlanders of als buitenlanders, al wij hebben vannaf geboorte de Nederlandse nationaliteit? Tevens ook een nationaliteit die ons wordt opgelegd vannaf geboorte, we zijn niet vrij om te kiezen. Voel en zie u eruit als een Macamba of niet? Als dat niet zo is waarom blijven volhouden om binnen een Koninkrijk te blijven? Zijn wij niet zat om ons als 2de rangs burgers te laten behandelen of moet ik zeggen 3de rangs burgers? Want menig buitenlander die naar Nederland komt vanuit de middenoosten, europese landen, enz. krijgen meer kansen op een goede opleiding, stage, baan dan wij. Gisteren werd er in Nederland met veel bombarie hun vrijheid gevierd, goed voor hun, maar het herinnert mij telkens weer dat we nog niet een vrije land zijn. Dat we geen eigen indentiteit hebben en ook mintens 10 keer harder moet werken om dezelfde te mogen bereiken als een Macamba. Nee, ik zie geen gelijkheid voortuitkomen van het hebben van een Nederlandse paspoort en ook geen vrijheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *