Trouw | ‘Vrouwen horen op kantoor? Onzin’

Barbara Vollebregt

Chery-Bernardina © Jeanette Vos

Chery Bernadina is een van de weinige vrouwen die van de techniek haar vak heeft gemaakt. ‘Een droombaan.’

“Ik ben geboren op Curaçao en wist al op de basisschool dat ik iets met techniek wilde doen. Als mijn moeder met haar auto langs de garage moest, ging ik mee. Dan liet de monteur me zien wat hij deed. Zo begon mijn liefde voor techniek”, legt Chery Bernadina (23) uit.

“Een tijdje sleutelde ik zelf aan auto’s, maar dat werk werd te gewoon. Ik wilde iets groters. Eerst dacht ik aan vrachtwagens, maar toen kwam ik op vliegtuigen. Ik verhuisde naar Nederland en begon aan de opleiding vliegtuigonderhoud op het Deltion College in Zwolle. Zo’n opleiding hebben ze op Curaçao namelijk niet”, legt ze uit. “Mensen vonden het raar, een vrouw als monteur. Het is zogenaamd geen beroep voor vrouwen, die horen op kantoor. Nou, dat vind ik onzin.”

In het eerste jaar was ze een van de twee meiden op de opleiding. “Dat andere meisje stopte na het eerste jaar, daarna was ik de enige in een klas vol jongens. Maar dat vond ik prima”, zegt ze. “Ze waren heel aardig tegen me en ze sloten me niet buiten. En datzelfde geldt voor mijn huidige baan, waar ik ben blijven hangen na mijn stage. Ik ben de enige vrouwelijke monteur op mijn werk. En de eerste vrouwelijke vliegtuigmonteur van Curaçao.”

Geen viezehandenberoep

En daar is de 23-jarige best trots op. “Het is een heel mooi vak, ik heb nu echt mijn droombaan.” En dat probeert ze ook aan anderen uit te leggen. “De technische sector krijgt heel weinig aandacht, het is gewoon niet sexy. Terwijl je er zoveel mee kunt doen. En zoveel vrouwen er goed in zijn”, aldus Bernadina.

Ze denkt dat veel vrouwen zich laten tegenhouden door het taboe dat er op rust. “Dat het een mannenwereld zou zijn?” Ze zucht. “Het is geen mannenwereld, het is gewoon een wereld”, legt ze uit. “Daarnaast zien mensen het als een viezehandenberoep.” Niets is minder waar, weet ze uit ervaring. “Ik draag meestal witte kleding en dat gaat prima. Er zijn zoveel apparaten die me helpen met mijn werk. Het is niet eens heel zwaar, als je het op een goede manier doet.”

Bernadina hoopt dat haar droombaan straks de droombaan is van meer vrouwen. “Er wordt kinderen niet genoeg gezegd hoe leuk deze sector is én hoe divers. We moeten kinderen op de basisschool al laten zien dat het geen vies mannenberoep is. Daarom ga ik langs scholen in Curaçao als ik daar weer ben. Ik vertel de kinderen daar over mijn beroep. Ze vinden het eerst altijd een beetje gek – “een meisje als monteur?” – maar daarna zie je het kwartje vallen. Ze denken, dit kan ik dus ook doen.”

Bron: Trouw

4 Reacties op “Trouw | ‘Vrouwen horen op kantoor? Onzin’

  1. “Ladies First! We zijn toch nu wel af van het idee dat mannen alles beter kunnen dan vrouwen?” Laten we inderdaad hopen dat het niet te laat is voor de ladies. Tegenwoordig worden zelf pistolen met een 3D printer gemaakt. Het is een kwestie van op een knop drukken en walah alles is te maken. Overal in de wereld wordt ict personeel gevraagd, wij moeten gewoon een graantje meepikken. Bijna 30% jeugdwerkeloosheid in deze internetera? Zijn onze jongens en meisjes echt achterlijk?

  2. Abraham Mossel

    Barbara V moet eens kijken haar onderbroek van welk jaar tal en geslacht is, wat een dom lul verhaal, al jaren zijn de vrouwen gelijk gesteld als de man in de maatschapij, alleen op Curacrim en in de oerwouden van Bouty zijn het nog slaven, buiten die om in NL hebben gestudeerd hebben, deze zitten allemaal in de politiek, zelfs op roer kraaier Gerrit de Raaf met een mavo 3 en GANYUR vals diploma.

  3. Renée van Aller

    Ladies First! We zijn toch nu wel af van het idee dat mannen alles beter kunnen dan vrouwen? Mannen leiden de revolutie, maar raken onderweg de weg kwijt. Dames hebben ook hersens en verdienen het ook daarnaar beoordeeld te worden. Wij hoeven niet mee te tellen als inwisselbaar lustobject. Dat laten we over aan figuren zoals Donald Trump c.s. Onze bestuurders rijden standaard scheve schaatsen. Maar machtige mannen denken daar recht op te hebben, als zij op het regeringspluche zitten of onafzienbare ondernemers zijn. Opgepast met die scheve schaatsen: #Me too; de taalpolitie en de dames met hersens, staan klaar de omhooggevallen heren onder te doen gaan in hun eigen ego met de afmetingen van een wereldzee. Va-banque spelen blijft hachelijk voor iedereen. Renée van Aller & John de Vries

  4. Op zich een goede ontwikkeling, vrouwen die de handen uit de mouwen steken, i.p.v zitten wachten op een man met een mooie auto die langskomt is altijd een vooruitgang.

    Het probleem is dat de meeste bedrijven hier niet op voorbereidt zijn, er zijn meestal alleen urinoirs en heel misschien een heel smerig toilet aanwezig. Meeste vrouwen lopen, op deze werkplekken vaak een blaasontsteking op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *