31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | Wordt Nederland vandaag officieel tot ‘belastingparadijs’ bestempeld?

HomeMediaTrouw | Wordt Nederland vandaag officieel tot ‘belastingparadijs’ bestempeld?

Christoph Schmidt

Activisten protesteerden vorige week in Brussel tegen belastingparadijzen. © REUTERS

De sociaal-democraten in het Europees Parlement proberen woensdag Nederland te brandmerken als fiscale vluchtroute.

Nederland een belastingparadijs noemen? Dat mág helemaal niet, zo legde de Tweede Kamer begin 2013 in een motie vast. Een ander parlement, het Europese, kijkt daar mogelijk heel anders tegenaan. Dat stemt woensdag in Straatsburg over een stukje tekst dat even kort als politiek explosief is. Nederland wordt daarin, samen met Luxemburg, Ierland en Malta, expliciet een belastingparadijs genoemd, en dat is niet bedoeld als compliment.

Bepaalde maatschappelijke organisaties beweren dit al langer, maar als het Europees Parlement dit zwart-op-wit vastlegt, krijgt die aanklacht een politiek gewicht die het nog niet eerder had.

Panama Papers

Het gaat om een van vele honderden amendementen op de aanbevelingen van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar de Panama Papers, het datalek over belastingontwijking waarover onder meer Trouw in april vorig jaar begon te publiceren.

Dit amendement is ingediend door de sociaal-democratische groepering in het Europees Parlement, op initiatief van PvdA’er Paul Tang. Hoe de stemming zal aflopen, is onzeker. Bij de stembepaling kan nationaliteit een grotere rol spelen dan partijdiscipline. Zo zouden Europarlementariërs uit Duitsland en Frankrijk eerder geneigd zijn voor te stemmen. Met name vanuit Duitsland klinkt de laatste tijd stevige kritiek op ‘Steueroase Niederlande’.

Het steekt Tang dat alle EU-landen uit de wind zijn gehouden bij het opstellen van de zwarte lijst van belastingparadijzen, die vorige week in Brussel werd gepubliceerd. Daarop staan zeventien landen in de categorie Guam en Saint Lucia.

‘EU-landen bepaalden vooraf al dat ze zelf niet op de zwarte lijst van be­las­ting­pa­ra­dij­zen zouden komen’ Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA

“Die zwarte lijst is opgesteld door de EU-landen zelf”, zegt Tang. “Die bepaalden vooraf al dat ze er zelf niet op zouden komen. Tegenover die politieke blokkade moet nu ook deze politieke uitspraak komen te staan: van deze vier landen weten we immers zeker dat ze er praktijken op na houden die gewone mensen met belastingparadijzen associëren.”

Rutte-II

Het vorige Nederlandse kabinet, Rutte-II, liet zich erop voorstaan de strijd tegen belastingontwijking serieus op te voeren. Toenmalig PvdA-minister Dijsselbloem illustreerde die mentaliteitsomslag steeds met de uitspraak dat ‘Nederland vroeger onderdeel was van het probleem en nu onderdeel wil zijn van de oplossing’.

Niettemin kwam Nederland vorige maand toch weer in een kwaad daglicht te staan bij de nieuwe onthullingen over belastingontwijking, de Paradise Papers. Zelfs uit kringen van de christen-democraten, de grootste groepering in Straatsburg die doorgaans niet de barricades opgaat in de strijd tegen belastingontwijking, valt op te tekenen dat de woorden van Dijsselbloem nog niet erg hard zijn gemaakt in de praktijk.

In het sociaal-democratische amendement wordt recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam opgevoerd, waaruit blijkt dat Nederland bij multinationals de populairste draaischijf is voor geldstromen in hun doortocht naar een laag-belastingland: 23 procent van die wereldwijde kapitaalstromen passeert Nederland.

Eurocommissaris Pierre Moscovici (belastingzaken) zei dinsdag tijdens een debat over de Panama Papers in Straatsburg dat hij nog steeds vindt dat geen enkel EU-land in aanmerking komt voor de kwalificatie ‘belastingparadijs’. “Dat gezegd hebbende, zijn er zeer ernstige problemen en tekortkomingen in een aantal EU-landen”, aldus Moscovici, die na de publicatie van de Paradise Papers ook kritisch was over Nederland.

Belastingdienst Overlegt met Duitsland

De Nederlandse belastingdienst heeft voor het eerst overleg gevoerd met de Duitse recherche, het Bundeskriminalamt, over informatie uit de Panama Papers die in Nederland tot strafvervolging zou kunnen leiden. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel geantwoord op Kamervragen.

De Duitse autoriteiten hebben de volledige Panama Papers in handen, Nederland niet. Nu de fiscus de informatie heeft kunnen inzien, ‘kan worden nagegaan welke toegevoegde waarde de documenten mogelijk voor de Nederlandse belastingheffing of invordering kunnen hebben’, aldus Snel.

Bron: trouw

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties