30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Tubantia | Hammer Isabel moet naar de dolfijnen op Curaçao

HomeMediaAlgemeen nieuwsTubantia | Hammer Isabel moet naar de dolfijnen op Curaçao

Bianca Lucas

Isabel Kruimelaar met haar moeder, Marjel. „Ze heeft het niveau van een 1,5-jarige, maar weet feilloos hoe de iPad werkt.” © Carlo ter Ellen

DEN HAM – Isabel Kruimelaar heeft het Pitt Hopkins Syndroom: een ernstige meervoudige beperking waardoor ze niet kan praten. Dolfijntherapie in Curaçao biedt kansen op verbetering. Maar daar is geld voor nodig.

„We noemen het weleens het ‘Hollywoordsyndroom’ maar dan anders”, zegt Marjel Kruimelaar, de moeder van Isabel, met een glimlach naar haar dochter. „Pitt Hopkins: van de acteurs Brad Pitt en Anthony Hopkins. Ik had nooit eerder van het syndroom gehoord. Totdat onze dochter de diagnose kreeg.”

Vroeghulp

Isabel was een vrolijke, blije baby. Dat ze achterbleef in haar ontwikkeling baarde de ouders niet gelijk zorgen. „Het ene kind is vlotter dan het andere”, merkt Marjel op. „Maar na een jaar draaide en rolde ze nog steeds niet. Via de kinderarts kwamen we bij integraal vroeghulp terecht. Daar bekeek een team van specialisten of Isabels ontwikkeling volgens het boekje ging. Dat ging het dus niet.”

Slechts 50 kinderen

„Na vijf jaar dokteren was het afzonderlijk onderzoeken van alle genen de laatste optie”, aldus Marjel. „Het Pitt Hopkins syndroom was de diagnose. Behalve afwezigheid van spraak houdt dit moeite met motorische vaardigheden en gedragsproblemen in. In Nederland en België samen zijn er slechts vijftig kinderen met dit syndroom.”

Door icoontjes aan te tikken wordt het bijpassen­de woord uitgespro­ken. Het icoon ‘ijsje’ wordt het meest gebruikt
Marjel Kruimelaar

Isabel zit ondertussen aan de keukentafel achter de iPad. Liedjes van K3 schallen door het huis. „Ze heeft het niveau van een 1,5-jarige, maar weet feilloos hoe de iPad werkt”, vertelt haar moeder. „Daarop staat ook de spraakcomputer. Door icoontjes aan te tikken wordt het bijpassende woord uitgesproken. Het icoon ‘ijsje’ wordt het meest gebruikt.”

Vergelijken met dolfijnen

Als het meezit prijkt er op het scherm binnenkort een icoon van een dolfijn. „Een jongen van haar groep op de dagbesteding praatte ook niet”, vervolgt Marjel. „Na dolfijntherapie zegt hij nu verschillende woordjes. Dat willen wij ook voor Isabel. Dolfijnen praten ook niet, waardoor een kind zich ermee vergelijkt. Er komt een programma op maat waar het hele gezin intensief bij betrokken wordt. Zo kan thuis de ontwikkeling worden voortgezet. Inmiddels hebben we vanuit Curaçao groen licht om eind april 2020 te komen.”

Veel geld

Daarvoor is echter 16.000 tot 18.000 euro nodig – geld dat de familie niet heeft. Marjel zette een Facebookpagina en een website op, waarop mensen kunnen informeren en doneren. „De reacties zijn hartverwarmend”, laat ze weten. „En de eerste donaties zijn ook al gedaan. We zijn enorm dankbaar, want we willen maar één ding en dat is Isabel helpen.”

therapievoorisabel.nl

Bron: Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Het is puur geld uit de zak klopperij zonder blijvend effect en dierenmishandeling. Op Hawaii waar het 1 van de meest toeristische attracties was is het verboden, in Frankrijk is het al verboden maar in het Dolfinrium en hier gaan we lustig door. De bassins waarin de dieren leven zouden groter moeten zijn en er moet minder chloor gebruikt worden in het water omdat de dieren last van hun ogen krijgen danwel hebben. Het zou een Europese wetgeving moeten worden. Schandelijk.

  2. @Gerard, eindelijk iemand die ook twijfels heeft over dat charlatanismo. Maar respect? Dat kan ik niet opbrengen.

  3. Alsof zwemmen met een vis iemand van een ziekte kan genezen.

    Respect voor degene met een dolfijn in zijn vijver die dit verdienmodel bedacht heeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties