Tubantia | Oud-burgemeester Tubbergen moet bestuurlijke orde op Sint Eustatius herstellen

Mervyn Stegers (links) met Mike Franco. Samen vormen ze de komende tijd het bestuur van Sint Eustatius. © Hans Janssen. Mervyn Stegers” De komende tijd zullen we vooral moeten werken aan herstel van vertrouwen”

SINT EUSTATIUS/TUBBERGEN – De bestuurlijke orde op Sint Eustatius moet worden hersteld, met oud-burgemeester Mervyn Stegers van Tubbergen als een van de twee reparateurs.

Op een per WhatsApp verstuurde foto is hij te zien in een overhemd met korte mouwen. Het is fraai weer op Sint Eustatius, sinds woensdag de werkplek van Mervyn Stegers, waar de thermometer overdag al snel de 30 graden aantikt. Zijn aanstelling, als plaatsvervangend regeringscommissaris naast Mike Franco, kwam deze week als een verrassing. Ruim een jaar is Stegers (66) burgemeester-af in Tubbergen, de plaats die hij zestien jaar diende en waar hij nu zijn huis te koop heeft staan.

Verrassing

“Rond kerst kwam het telefoontje”, zegt Stegers vanaf Sint Eustatius over zijn tijdelijke baan, “of ik hier naar toe wilde. Dat was ook voor mij wel verrassend, hoewel ik na mijn vertrek als burgemeester bij Binnenlandse Zaken heb aangeven in te zijn voor werkzaamheden in het Caribisch gebied. Waarom? Mijn vrouw heeft tot twee keer toe drie jaar op Curaçao gezeten. Het is hier prettig leven. Vandaar.”

Woensdag stapte hij met staatssecretaris Raymond Knops op het vliegtuig. Op het bijna 3.500 inwoners tellende eiland, in bestuurlijke zin een Nederlandse gemeente, zal hij samen met regeringscommissaris Mike Franco de democratische orde moeten herstellen. Die heeft volgens Knops plaatsgemaakt voor machtswellust, wetteloosheid, intimidatie en financieel wanbeheer. De misstanden vormde voor de bewindsman aanleiding om met het aanstellen van Franco, die eerder gedeputeerde en parlementsvoorzitter was op Curaçao, en Stegers, bestuurlijk in te grijpen op het eiland. De eilandraad, vergelijkbaar met onze gemeenteraad, en de gedeputeerden zijn uit hun functie gezet. ,,In december moet duidelijk zijn of er in maart 2019 verkiezingen gehouden kunnen worden. Dat is een heet hangijzer. De komende tijd zullen we vooral moeten werken aan herstel van vertrouwen.”

De komende tijd zullen we vooral moeten werken aan herstel van vertrouwen
Mervyn Stegers

Zware klus

De oud-burgemeester van Tubbergen, die meteen een klik voelde met zijn naaste collega, wacht een zware en moeilijke klus. Van een betaalde vakantie is beslist geen sprake. “Het is met het prachtige weer bepaald geen straf hier te werken, maar we verwachten wel hier 80, 90 uur per week te moeten maken. We zijn met z’n tweeën nu gemeenteraad en college ineen en besturen vanuit die verantwoordelijkheden het eiland.”

Het is met het prachtige weer bepaald geen straf hier te werken, maar we verwachten wel hier 80, 90 uur per week te moeten maken
Mervyn Stegers

Onvermijdelijk onderdeel van het werk zal het contact met de bevolking zijn. Die oordeelt niet eensluidend over de recente Nederlandse interventie. Op het Journaal waren deze week korte interviews te zien met eilanders die de Nederlandse tussenkomst prijzen en als onvermijdelijk beschouwen. Anderen spreken van een ongewenste inmenging van Den Haag.
Vertrouwen winnen

“We zullen veel praten met de inwoners om hun vertrouwen te winnen. Mijn eerste indruk is dat de mensen blij zijn met onze aanwezigheid. Aan ons de opdracht veel contact te zoeken met de samenleving, zodat die weer geloof en vertrouwen in het openbaar bestuur krijgt.”

Het is niet duidelijk hoe lang Stegers op Sint Eustatius verblijft. “Het is geen klus voor een paar weken. Mijn vrouw komt binnenkort ook. Wat we hierna gaan doen en waar, is niet te zeggen. We zien wel.”

Bron: Tubantia

Een Reactie op “Tubantia | Oud-burgemeester Tubbergen moet bestuurlijke orde op Sint Eustatius herstellen

  1. Beste @Mervyn Stegers,
    De situatie op St. Eustatius is geen ‘stage-opdracht’, waarbij het niet zoveel uitmaakt wat het resultaat van het tijdelijk vertoeven in de tropen oplevert als de ‘presentielijst’ maar getekend kan worden. De rijkscommissaris (en vervanger) wordt op Statia geparachuteerd om zo een ‘Haagse Coup’ mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *