Tubantia | Raad van Europa omarmt vernietigend rapport van Enschedeër Omtzigt over Malta

Kelly Adams

De vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia (inzet Pieter Omtzigt) © REUTERS (inzet ANP)

ENSCHEDE/STRAATBURG – De Raad van Europa heeft het vernietigende rapport van het Enschedese Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over de rechtsgang op Malta aangenomen. De Raad van Europa eist dat Malta binnen drie maanden een onafhankelijk openbaar onderzoek instelt naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia.

Pieter Omzigt beet zich als rapporteur van de Raad van Europa vast in de moord op de journaliste. Na een trip naar Malta en talloze gesprekken met betrokkenen, legde hij het falen van rechtssysteem op Malta bloot. Het resultaat was een vernietigend rapport met verbluffende voorbeelden van corruptie en vriendjespolitiek op het Zuid-Europese eiland.

Onderzoek moord

Woensdag presenteerde Enschedeër Omtzigt zijn rapport aan de Raad van Europa in het Franse Straatburg. Daar werd zijn rapport omarmd door een ruime meerderheid van de leden. Het resulteert in een oproep van de Raad aan Maltese handhavingsinstanties om de moord op Galizia te onderzoeken.

Autobom

Galizia legde als onderzoeksjournalist tal van schandalen bloot. Het kostte haar uiteindelijk haar leven, ze werd vermoord met een bom onder haar auto. De Raad van Europa wil dat Malta ook degenen die betrokken zijn of profiteren van de schandalen die Galizia en haar collega’s aan de orde stelden, grondig onderzoekt en vervolgt.

‘Heftig weekje’

„Het was een heftig weekje”, reageert Pieter Omtzigt vanuit Genève. Daar presenteerde hij donderdagochtend zijn rapport ook aan de VN Mensenrechtenraad. Wel een week met het door hem gewenste resultaat. Ondanks tegenstribbeling van de Maltese leden van de Raad van Europa schaarde een ruime meerderheid zich achter de conclusies van Omtzigts rapport.

Malta wordt bovendien opgeroepen om hervormingen door te voeren die zijn aanbevolen door de corruptiebestrijdingsinstantie van de Europese Unie.

Bron: Tubantia

6 Reacties op “Tubantia | Raad van Europa omarmt vernietigend rapport van Enschedeër Omtzigt over Malta

 1. De @Clapas reactie getuigd weer van 0,0 waarde. Weet niks kan niks en raaskalt eigenlijk alleen maar stupid remarks.

 2. Knoek-koe

  “Corruptie bestrijdingsinstantie Europese Unie.”

  Kunnen ze hier op de eilanden ook corruptie reducerende hervormingen doorvoeren?

  Te beginnen met het aanpassen van de salarissen van de statenleden tot een marktconform niveau die in verhouding staat en aansluit op de expertise en opleiding van een parlementarier.

  Nu is het zo dat een statenlid van een eiland als Sxm met amper 40.000 inwoners en een GDP van 0,7 miljard Naf 18.000 verdient.

  En een 2e kamerlid uit Nederland met 17 miljoen inwoners en een GDP van ruim 1600 miljard
  Naf 15.500 verdient.

 3. Knoek-koe

  Misschien kunnen onze staatsleden zich ook eens daadkrachtig inzetten en verzetten tegen de misstanden op het eiland.

 4. ericlapas

  Het zou toch beter zijn als Pieter Omzigt, zich zorgen maakt over de veiligheid dan journalisten in het Koninkrijk dan Malta. Er zijn genoeg beelden van gruwelijkheden op facebook waar niemand in de media aandacht aan durft te schenken. Laatst zag ik nog een filmpje waarbij een man in Boca Sami bewusteloos werd geslagen en daarna nog gestenigd (wist niet dat wij hier de Sharia wetgeving hadden).

 5. De voorlaatste verkiezingen in Nederland wilde het CDA hem niet meer een verkiesbare plaats op de lijst plaatsen. De reden daarvan is mij onbekend. Kreeg hij teveel aandacht in de pers volgens het CDA?
  Hij kwam toch terug in de Tweede Kamer door voorkeurstemmen! Omzigt is een van weinige de Kamerleden die, behoudens de fractieleiders, steeds van zich laat horen. Goede kerel.
  Hij stelt misstanden aan de kaak en spant zich ook in (ook binnen de EU) inzake pensioenen. Een man wars van opsmuk.

 6. Mooi zo. Kudos voor Omtzigt, 1 van de weinigen die zich echt inzet voor misstanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *