Turkije serieus geïnteresseerd in Curaçao

WILLEMSTAD — Premier Recep Tayyip Erdogan heeft een exemplaar van zijn boek ‘A vision of global peace’ naar minister Abdul Nasser el Hakim (MFK) van Economische Ontwikkeling gestuurd. Daarmee onderstreept de Turkse staatsman volgens El Hakim zijn serieuze interesse in Curaçao. De twee ontmoetten elkaar in april tijdens de Unctad-conferentie van de Verenigde Naties in Qatar.

Op deze conferentie over handel en ontwikkeling sprak minister El Hakim met Erdogan over het slaan van een brug tussen Turkije en Latijns-Amerika, via Curaçao.

We hebben het gehad over de goede relaties tussen Turkije en het Koninkrijk der Nederlanden. Met mijn culturele achtergrond liet ik bovendien zien hoe divers Curaçao en het Koninkrijk zijn en dat we een behoorlijke ‘global mindset’ hebben”, aldus de minister.

Volgens El Hakim had Turkije voorheen niet veel intenties om de handelsmogelijkheden met het Caribisch gebied en Latijns-Amerika te verkennen. Maar Erdogan toonde zich erg geïnteresseerd in de mogelijkheden van de vrije handelszone (Free Zone) op Curaçao.
De twee landen gaan nu verder met onderzoeken wat mogelijk is. Turkije is een van de G20-landen en heeft een van de grootste economieën ter wereld.
Het land is de belangrijkste handelspartner van de EU. Ook vierden Turkije en het Koninkrijk der Nederlanden onlangs het 400-jarig bestaan van hun diplomatieke banden.
Daarbij ontving koningin Beatrix de president van Turkije en vice versa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *