Tweakers | Europese toezichthouders uiten zorgen over dunne lijn tussen gokken en gamen

Online gamen wordt online gokken

Vijftien kansspeltoezichthouders uit Europa en de toezichthouder uit de Amerikaanse staat Washington hebben in een gezamenlijke verklaring hun zorgen geuit over de vermenging van gamen en gokken. De scheidingslijn wordt volgens de partijen steeds vager en dunner.

In de verklaring stellen dat de toezichthouders vast dat de scheiding van gokken en gamen steeds vager wordt en dat dat nogal wat risico’s met zich meebrengt, met name voor kinderen. Daarbij worden onder andere voorbeelden genoemd als gokken op skins, lootboxes, sociale casinogames en het gebruik van aan gokken gerelateerde content in games voor kinderen.

De toezichthouders melden dat ze zich committeren om gezamenlijk op grondige wijze de eigenschappen van games te analyseren. Daarbij zal een dialoog met de industrie worden aangegaan om ervoor te zorgen dat de games voldoen aan de nationale wet- en regelgeving. Eerder bleek al dat de Nederlandse Kansspelautoriteit op 15 oktober met marktpartijen in gesprek gaat over gokken in games. Ook is het plan om nauw samen te werken met consumentenorganisaties.

Lijnen tussen online gamen en online gokken vervaagd

Onder meer de Nederlandse Kansspelautoriteit heeft de verklaring ondertekend. Daarnaast hebben Letland, Tsjechië, Isle of Man, Frankrijk, Spanje, Malta, Jersey, Gibraltar, Ierland, Portugal, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Polen, Oostenrijk en de Amerikaanse staat Washington de verklaring ondertekend. Deze groep zegt dat de ondertekening van de verklaring openstaat voor alle geïnteresseerde toezichthoudende instanties.

De Belgische Kansspelcommissie behoort niet tot toezichthouders die hun handtekening onder de verklaring hebben gezet. Dat is enigszins opmerkelijk, aangezien de Belgische toezichthouder zich in de kwestie van lootboxes relatief hard opstelt. Zo bleek onlangs dat de lootboxes in de NBA 2K-games worden aangepast in Nederland en België, waarbij in België de meeste aanpassingen verplicht worden.

Bron: Tweakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *