Tweakers | Ministerie wil cryptovaluta opnemen in Nederlandse antiwitwaswet

Door Olaf van Miltenburg

Wetsvoorstel Vergunningsplicht voor aanbieders van cryptovaluta’s moet witwassen en terrorismefinanciering tegengaan

Aanbieders van diensten met cryptovaluta moeten hiervoor een vergunning hebben, volgens een wetsvoorstel van het Nederlandse ministerie van Justitie. Dit moet helpen bij de aanpak van witwassen en de financiering van terrorisme.

De vergunningsverplichting voor aanbieders van exchanges en cryptowallets moet komen te staan in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, kortweg Wwft. Of een aanvraag zal worden gehonoreerd, zal onder andere afhangen van de uitkomst van een toets of de aanbieders kunnen voldoen aan hun Wwft-verplichtingen.

De aanbieders van diensten voor cryptovaluta moeten bijvoorbeeld meer onderzoek verrichten naar klanten en ongebruikelijke transacties gaan melden bij de FIU-Nederland. De Nederlandsche Bank gaat toezicht houden. “Het anonieme karakter van virtuele valuta maakt de kans groot dat zij worden gebruikt voor witwassen of terrorismefinanciering”, aldus het ministerie over virtuele valuta.

De wijziging van de wet komt voort uit de implementatie van de wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn. Het ministerie van Financiën heeft hier samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid op 11 december 2018 een publieke consultatie voor geopend.

Een andere wijziging betreft anonieme prepaidkaarten: het voorstel beschrijft het verlagen van de bestedingslimieten en maximale bedragen van die kaarten en het beperken van het gebruik ervan voor online betalingen. De acceptatie van anonieme prepaidkaarten die zijn uitgegeven in niet-EU-landen wordt verder aan regels gebonden.

Bron: Tweakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *