Tweede Kamer meer dan tien jaar op de hoogte deal Teeven

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven

AMSTERDAM – De Tweede Kamer is al meer dan tien jaar op de hoogte van de deal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 sloot met topcrimineel Cees H. Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals werd in april 2002 zeer uitvoerig over de afspraken geïnformeerd door de voorzitter van het college van procureurs-generaal J. de Wijkerslooth.

Advertentie

Teeven trof in zijn periode als officier van justitie een schikking met Cees H., die in ruil voor betaling van drie ton weer toegang kreeg tot rekeningen waar nog eens ruim twee miljoen op stond.

De gewezen ‘super-PG’ meldde zijn minister niet alleen alles over de deal, maar legde ook uit waarom tot geheimhoudingsafspraken was besloten. Korthals informeerde op zijn beurt de Tweede Kamer. In het televisieprogramma Nieuwsuur werd eergisteren gesuggereerd dat Teeven de deal onder de pet had gehouden en dat hij zich schuldig maakte aan een witwasoperatie.

Uit onderzoek van De Telegraaf aan de hand van correspondentie tussen betrokkenen uit die tijd blijkt dat daarvan geen sprake is. Ook het feit dat de fiscus niet over de deal werd ingelicht, is door de top van het openbaar ministerie schriftelijk aan de toenmalige minister gemeld.

Dit besluit werd genomen omdat de Staat achteraf zeker door de rechter op de vingers zou worden getikt, als justitie na een deal in beslag genomen geld vrijgeeft maar vervolgens de Belastingdienst tipt, die het geld dan weer confisqueert.

Ook de bewering van de in 2006 wegens wangedrag in opspraak geraakte oud-procureur-generaal Dato Steenhuis in Nieuwsuur dat de top van het OM van niets wist en de deal nooit zou hebben goedgekeurd, wordt door documenten van oud-minister Korthals weerlegd.

Bron: Telegraaf

John van den Heuvel

bron: Telegraaf

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *