Tweede Kamer ontstemd over gevangenissen

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de onmenselijke omstandigheden in de gevangenissen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Aanleiding daarvoor is het rapport van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT). De VVD is vooral geschrokken door de situatie waarin jonge mensen worden opgesloten in de gevangenis van Aruba.

Jonge gedetineerden worden daar bijna 24 uur per dag opgesloten in het donker. Tweede Kamerlid Andre Bosman (VVD) citeerde uit het rapport, dat het ‘een volstrekt onacceptabele situatie’ noemt. Maar op Aruba wordt dat kennelijk normaal gevonden, constateerde het Kamerlid. “Het gaat niet om het gebrek aan middelen, maar om het morele besef van wat wel en wat niet kan.”

Boefjes

GroenLinks parlementariër Ineke van Gent vaagt zich af wat er met al het geld gebeurd is dat Nederland geïnvesteerd heeft in de gevangenissen op de eilanden, want er lijkt weinig vooruitgang geboekt te worden. “Veranderdt er wel werkelijk fundamentaal wat?” Door de situatie in de gevangenissen op de eilanden worden volgens haar kleine boefjes criminelen.

Ook het CDA plaatste vraagtekens bij de investeringen in de gevangenissen. Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove vreest dat het weggegooid geld is: “We hebben een forse inhaalslag te maken.” Hij vroeg de minister de regeringen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten nu voor eigen rekening de zaak op orde te laten brengen.

Geen extra geld

Volgens minister Spies wordt er hier en daar wel vooruitgang geboekt met de verbeteringen in de gevangenissen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Maar echt snel gaat het allemaal niet, gaf ze toe. “De verantwoordelijkheid ligt bij de landen.” Spies heeft Aruba voorgesteld geld te gebruiken dat nog beschikbaar is via het ontwikkelingsfonds FDA voor verbeteringen in de gevangenis. Extra geld uit Nederland komt er in ieder geval niet.

Sint Maarten heeft nauwelijks ruimte geld vrijgemaakt op de begroting om verbeteringen aan te brengen in het gevangeniswezen, zei Spies. “Dat is een kwestie van prioritering.” De nu demissionaire minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat begin juni opnieuw naar Curaçao en Sint Maarten.

 

Bron: RNW/Caribiana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *