Tweede Kamer: Zorgen over VDC

De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten van het lekken van informatie door de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten van het lekken van informatie door de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Willemstad/Den Haag – De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten van het lekken van informatie door de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Als het niet anders kan moet dat desnoods maar achter gesloten deuren gebeuren, zo bleek gisteren tijdens de maandelijkse procedurevergadering van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

De fracties nemen geen genoegen met het antwoord van minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat zowel de Nederlandse Algemene- als de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD en MIVD) onderzoek doen naar het doorspelen van vertrouwelijke documenten naar de geheime dienst van Colombia en een particulier bedrijf.

Dat laatste zou, aldus een klokkenluider binnen de VDC, zijn gedaan op verzoek van minister-president Gerrit Schotte (MFK). ,,Wij maken ons grote zorgen over de Veiligheidsdienst Curaçao. Als zoiets in Nederland zou gebeuren, was het huis te klein geweest en terecht.

Minister Spies wekt de indruk in het openbaar niet veel te kunnen zeggen. Daarom stel ik voor dat we een vertrouwelijk overleg met haar houden”, aldus Eric Lucassen (PVV). Hij kreeg bijval van Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD).

Een meerderheid schaarde zich echter achter het standpunt van Ineke van Gent (Groen- Links):

,,Het is altijd een lastig afweging. Ik kan mij voorstellen dat de minister niet zomaar een AIVD-rapport op tafel legt. Maar met informatie die je vertrouwelijk krijgt, kun je niets doen. Mij lijkt het beter eerst te kijken of we in het openbaar overleg met de minister kunnen hebben om onze vragen te stellen.

Afhankelijk van de antwoorden kunnen we dan altijd nog besluiten tot een vertrouwelijk overleg.”

Op voorstel van Wassila Hachchi (D66) werd besloten de vragen die bij de fracties leven te verzamelen en deze schriftelijk aan Spies voor te leggen. De partijen krijgen een week de tijd om hun vragen in te dienen.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *