Tweede verzoek wraking

Advocaten Eldon Peppie Sulvaran, Anthony Eustatius en Chester Peterson lijken een tweede agenda te hebben

Advocaten Eldon Peppie Sulvaran (links), Anthony Eustatius (niet op de foto) en Chester Peterson (rechts) hebben een tweede wrakingsverzoek ingediend tegen de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten

De drie advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Anthony Eustatius en Chester Peterson hebben een tweede wrakingsverzoek ingediend tegen de voorzitter van de Raad van Toezicht op de Advocatuur (RvT), rechter Maroeska Scholte. Daardoor gaat de geplande zitting vandaag, waarin de klachten tegen de drie behandeld zouden worden, opnieuw niet door.

Eerder al werd de zitting uitgesteld in verband met een eerste wrakingsverzoek, dat overigens werd afgewezen. Daarmee heeft de zaak een flinke vertraging opgelopen. Daardoor gaat de geplande zitting vandaag, waarin de klachten tegen de drie behandeld zouden worden, opnieuw niet door.

Eerder al werd de zitting uitgesteld in verband met een eerste wrakingsverzoek, dat overigens werd afgewezen. Daarmee heeft de zaak een flinke vertraging opgelopen.

Het begon allemaal in januari met een klacht van de deken van de Orde van Advocaten van Curaçao tegen Sulvaran.

Daarna volgden ook klachten van drie andere advocaten en een burger.

Mr. Anthony Eustatius

Advocaten Eldon Peppie Sulvaran, Anthony Eustatius (op de foto links) en Chester Peterson hebben een tweede wrakingsverzoek ingediend tegen de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten

Nadat hij, zijn kantoorgenoot Peterson en medebestuurslid van de politieke stichting Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) Eustatius hun verweerschrift hadden ingediend zouden de klachten op 7 mei inhoudelijk worden behandeld door de RvT die bestaat uit een (tucht)rechter – die tevens voorzitter is – en twee advocaten als leden van de RvT.

De drie wraakten echter de rechter. Maar hun argumenten om voorzitter Scholte van de RvT te wraken waren niet voldoende, waarop de wrakingskamer het wrakingverzoek afwees. Hiermee bleef Scholte de voorzitter van de RvT en zou zij als voorzitter de klachten tegen het drietal behandelen.

Na het oponthoud in verband met het (eerste) wrakingsverzoek zou dit vandaag gebeuren. Gisteren werd bekend dat de drie afgelopen vrijdag een tweede wrakingsverzoek tegen de voorzitter hebben ingediend.

Direct al na afwijzing van het eerste wrakingsverzoek lieten de drie onder de kop ‘Wie behoedt ons voor falende rechters’ in een ingezonden brief in de weten dat ‘óók deze beschikking bewijst dat de lokale rechtspraak zich op een hellend vlak bevindt’.

Hiermee reageerden zij overigens op een uitspraak van de RvT met een plaatsvervangende voorzitter, een andere rechter dus dan Scholte. Tijdens de zitting van de wrakingskamer op 13 mei deden de KFO-advocaten uit de doeken waarom zij vinden dat Scholte als voorzitter van de RvT moet worden vervangen.

Zo twijfelen zij aan haar onpartijdigheid en beweren ze dat de tuchtrechter vooringenomen zou zijn als het gaat om de KFO-advocaten. De wrakingskamer oordeelde zoals gezegd anders.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *