28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Twijfel over bestaan van Italiaans vonnis

HomeMediaTwijfel over bestaan van Italiaans vonnis
Foto |  Interpol
Foto | Interpol

Willemstad – Bij allerlei instanties bestaat er twijfel of er wel een recent vonnis bestaat van het Roomse Hof van Appel, waarin – zoals wordt beweerd – wordt verboden om Francesco Corallo nog langer in verband te brengen met de maffia. Mogelijk is er sprake van een ouder vonnis dat nu (weer) in stelling wordt gebracht.

Advertentie

Want ondanks verwoede pogingen daartoe, is het deze krant niet gelukt om het originele Italiaanse vonnis in handen te krijgen waarin, volgens Corallo’s gokconcern BPlus (BetPlus), de Italiaanse rechtbank zowel de politie in Italië als het ministerie van Binnenlandse Zaken van Italië – maar daarmee elk ander (waaronder ook de media) – verbiedt om Corallo met de maffia te verbinden.
Dit bericht werd begin deze week, op maandag 10 februari 2013, door BPlus Giocolegale Ltd. via het Nederlandse persbureau ANP Pers Support als persbericht de wereld ingestuurd.
Als dat op deze manier gebeurt, neemt ANP Pers Support voor deze betaalde service verder geen inhoudelijke verantwoordelijkheid, maar zet het integraal op het net.
Het Antilliaans Dagblad bracht, evenals vele andere media, op dinsdag 11 februari het ‘nieuws’ met verwijzing naar de bron.
Maar via Google zijn er op internet geen nieuwsartikelen hierover, behalve ‘Caso Bplus al vaglio della Procura di Roma’ op Affaritaliani.it.
Maar niets in La Repubblica, die eerder veel berichten over Corallo en zijn vermeende maffiabanden bracht en volgens het BPlus-persbericht door het Hof zou zijn ‘bevolen’ de uitspraak in deze grootste Italiaanse krant af te drukken.
Diverse pogingen om het vonnis (met ‘nummer 50250RB’) in handen te krijgen via de medewerkers van BPlus en/of Corallo’s vertrouweling op Sint Maarten, Rudolf Baetsen van Atlantis World Group, leverden na twee dagen niets op.
Het telefoonnummer onder het persbericht wordt beide dagen niet opgenomen.
Via woordvoerder Ufficio Stampa van BPlus ontving de redactie gisteren uiteindelijk een ‘samenvatting’ van het vonnis, opgesteld door ‘Ufficio Legale’ (ofwel Legal Affairs) van BPlus.
Maar toen onmiddellijk na ontvangst van die e-mail aan tegelijk deze woordvoerder van BPlus, aan ‘Ufficio Legale’ en aan Baetsen, werd verzocht om het originele vonnis voorzien van stempels en handtekeningen van het gerecht – zoals gebruikelijk, getuige een ander vonnis van Il Tribunale Civile Di Roma – bleef het stil.
De samenvatting verwijst overigens naar zaak nummer 50250RG; bijna hetzelfde als 50250RB genoemd in het persbericht.
Dat kan duiden op een tikfout.
Toch is er wel iets met vonnis 50250RG – in het bezit van het AD – aan de hand: het is namelijk niet van februari 2014, maar van 9 september 2011.
Gestempeld en getekend door Tribunale Ordinario di Roma.
Dit vonnis, dus van september 2011, werd op maandag samen met een Engelse vertaling per e-mail verspreid door Gerrit Schotte, ex-premier en huidig Statenlid, die sinds begin december 2013 als verdachte geldt onder andere in verband met MOT-meldingen van gelden van Corallo’s BPlus.
In dat beroepsvonnis van 2011 beveelt de rechtbank het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om de namen van Francesco Corallo en zijn broer Carmelo Maurizio niet langer in verband te brengen met de ‘Santapaola- familie’ en dat dit in La Repubblica wereldkundig moest worden gemaakt.

Waarschuwing mogelijk doel
Dat was in reactie op een zin in een rapport van 2009 van de antimaffia-onderzoeksafdeling (Direzione Investigativa Antimafia, DIA) van de Italiaanse politie op pagina 80,

namelijk: ,,… concluderend, wij rapporteren/- constateren in het centrum van de stad de aanwezigheid van de gebroeders Corallo, die gelinkt worden aan de Santapaolafamilie, die bezittingen hebben in grote legale gokondernemingen ….”

De Corallo’s ervoeren dat als een verwijzing naar de maffia en dit nog wel op een website die vrij toegankelijk was voor het publiek.
Een lagere rechter stelde eerder dat de Corallo’s niet hadden kunnen aantonen hier echt reputatieschade door te hebben ondervonden.
Maar in beroep stelt het Hof dat ‘er geen twijfel bestaat’ dat een vermeende band met de maffia iemands naam geen goed doet.
Het is vermoedelijk op grond van deze, drie jaar oude, uitspraak dat Corallo’s BPlus deze week een persbericht via ANP Pers Support uitstuurde waarin, zonder verwijzing naar een datum van het vonnis, staat dat het de minister van Binnenlandse Zaken van Italië en de DIA-politie wordt ‘verboden’ om Corallo met de maffia te verbinden.

Het is wellicht bedoeld als waarschuwing, want zo staat in het persbericht:

,,Corallo’s advocaten zeggen dat deze uitspraak, welke de facto een ieder verbiedt om te zinspelen op Corallo als ‘een persoon dichtbij of deel van de maffia’, van uiterst belang is. Dit opent namelijk de deuren voor rechtszaken tegen een aantal partijen die Corallo in het verleden met de maffia verbonden hebben.”

Het jaar van het vonnis liet de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken in mei 2011 via de Koninkrijksambassade in Rome – op vragen van toenmalig premier Schotte, die hij rechtstreeks aan Italië had gesteld in verband met de voorgenomen benoeming van Corallo in een onbekende, hoge functie van het Land Curaçao – weten dat van Corallo weliswaar geen strafrechtelijke veroordelingen bekend zijn, maar uit informatie van de Italiaanse politie inlichtingendienst dat Corallo betrokken zou zijn bij internationale drugshandel; dat Corallo een belangrijk persoon betrof van de Siciliaanse maffia; en dat Francesco Corallo na de aanhouding van zijn vader Guiseppe Corallo op Sint Maarten met toeristische activiteiten deed aan witwassen van geld.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties