Uitspraak van Rutte gehekeld

D66-voorman Pechtold: Staatsrechtelijk correct maar voor een premier ongepast

logo-nederlandDen Haag – Een premier onwaardig. Dat vindt D66-leider en oud-minister van Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold van uitspraken van ‘koopman’ Mark Rutte over de eventuele onafhankelijkheid van de (ei)landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Op de laatste dag van zijn kennismakingsbezoek vertrouwde de minister-president de meegereisde verslaggevers van De Telegraaf en NRC Handelsblad toe in gesprekken met de eilandbestuurders te hebben benadrukt alle medewerking te verlenen als zij uit het Koninkrijk willen treden.

,,Ik heb tegen ze gezegd: Als u mij morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen. Ze keken mij verbaasd aan”

, zo wordt Rutte in de zaterdagedities van beide kranten geciteerd.
Hij verklaarde te willen voorkomen dat de eilanden opnieuw gaan discussiëren over hun band met Nederland.

,,Ik heb binnenskamers gezegd: Als we ooit nog praten over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het Koninkrijk willen.”

In de interviews benadrukte Rutte tevens dat ‘er geen euro meer die kant op gaat’.
De uitspraken baarden in Nederland veel opzien.
Ze werden door andere media overgenomen en haalden ook de radio en televisiejournaals.

Pechtold twitterde:

,,Wat een held, pfff.”

En zijn fractiegenote en woordvoerder voor Koninkrijksrelaties Wassila Hachchi hekelde in een tweet het geringe inlevingsvermogen van Rutte.

,,Je zou hopen dat het onderdoordacht is maar ik ken de premier, hij doet dit soort uitspraken met populistische trekjes omdat hij merkt dat mensen dat graag horen.
Hij zegt daar tegen de eilandbewoners: ‘Laten we samen veel geld gaan verdienen’ en zegt tegen de mensen hier: ‘Ze mogen vertrekken wanneer ze maar willen’

, licht Pechtold zijn reactie toe.

,,Staatsrechtelijk heeft hij overigens gelijk. We hebben nog zoiets als zelfbeschikking. Volkenrechtelijk kunnen de eilanden zich onafhankelijk willen laten verklaren.
Maar voor de historicus Rutte vind ik zo’n uitspraak ongepast en voor een premier ook weinig diplomatiek.
Als hij hetzelfde had gedaan over Limburg was het huis te klein geweest.”

Pechtold wijst er op dat Rutte- ’s VVD in de regering zat toen hij als minister van Koninkrijksrelaties de basis legde voor de nieuwe staatkundige verhoudingen en dat de premier dus ook zou moeten weten dat er in het kader van 10-10-‘10 is afgesproken dat de landen geen financiële steun meer krijgen.

,,Hij doet hetzelfde met Europa.
Altijd de slechte dingen benadrukken, nooit de goede dingen.
In de bijna 400 jaar geschiedenis die wij met de eilanden delen heeft Nederland tot voor kort bepaald wat daar gebeurde.
Nu er een periode van verzelfstandiging is ingetreden, moet je als premier zorgvuldig formuleren.
Maar ik kan mij herinneren dat hij, toen wij in 2011 met de fractievoorzitters naar de eilanden gingen, binnen drie uur zijn mening al klaar had.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *