UN | Suriname een na slechtste economische performer in Zuid-Amerika, alleen Venezuela doet het slechter

ECLAC: Suriname een na slechtste economische performer in Zuid-Amerika, alleen Venezuela doet het slechter

PARAMARIBO- Van alle landen op het Zuid-Amerikaans continent zullen alleen Suriname en Venezuela dit jaar geen economische groei registreren.

Op het geheel westelijk halfrond zijn dat Sint Lucia, Venezuela en Suriname. Alle andere landen maken een groei door en sommige landen, waaronder buurland Guyana, zetten zelfs cijfers neer die boven het gemiddelde zijn.

Er is geen sprake van een economische crisis op het westelijk halfrond en daarmee ook geen sprake van een wereldcrisis.

Deze week heeft de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (ECLAC) haar halfjaarlijks verslag uitgebracht waarin zij haar licht doet schijnen op de economieën in de regio.

Opvallend is dat in Venezuela de economische inkrimping dit jaar 7,2 % bedraagt terwijl in Suriname dit 0,2 % is. Alle andere landen maken een groei door.

In haar 2017 ‘Economic Survey of Latin America and the Caribbean’ maakt de ECLAC, een afdeling van de Verenigde Naties (VN), melding van de scheefgroei tussen overheidsuitgaven en inkomsten in Suriname. Wat fiscale tekortkomingen betreft wordt ook de vinger op de zere plek gelegd. In 2016 was de economische terugval 10,4 procent; de hoogste op het westelijk halfrond. In 2015 was deze nog 2,7 procent. Daarvoor groeide de economie gedurende 10 jaren gemiddeld met 3,8 procent.

Er zijn in 2016 en 2017 toch was kleine successen geboekt om de interne economische crisis waarin het land verkeerd te beteugelen. Zo is het begrotingstekort teruggebracht van 10,2 procent naar 7,9 procent.

“In 2017 kampt Suriname met uitdagingen om het IMF-programma na te leven terwijl het te kampen heeft met protesten”, schrijft de ECLAC. “Onder dit programma is de regering van plan om de Belasting Toegevoegde Waarde (btw) en Rij- en Voertuigenbelasting in te voeren”, stelt de ECLAC. “Als de overeenkomst aan de kant wordt geschoven kan financiering vanuit andere multilaterale bronnen komen weg te vallen. Vanwege de voortdurende economische instabiliteit is de groei voor 2017 geprojecteerd op -0,2”, aldus de ECLAC.

Bron: UnitedNews.sr

6 Reacties op “UN | Suriname een na slechtste economische performer in Zuid-Amerika, alleen Venezuela doet het slechter

 1. Laat Curacao maar onafhankelijk worden..

 2. Deze twee personen zijn rijp voor de GGZ.

 3. joop savaneta

  correctie “ten val wordt gebracht”.

 4. joop savaneta

  Inderdaad, twee schoften aan het bewind maar ik denk wel dat beiden hun langste tijd hebben gehad. Bij Maduro wordt er al zijn stoelpoten gezaagd door Chavistas en zogenaamde medestanders die hem zat zijn en wee de toorn van het Venezolaanse volk als hij ten al wordt gebracht. Wat Bouterse betreft, De meerderheid van de Surinaamse bevolking is hem ook zat. Wordt vervolgd.

 5. @Mossel, vergeet Steven Martina en zijn sponsors niet: https://www.knipselkrant-curacao.com/ad-banden-versterken-met-suriname/

 6. Abraham Mossel

  Wat verwacht van deze twee landen, waar de Democratie niet meer bestaat, waar twee moordenaars aan de macht zijn en hun eigen volk leeg stelen van hun olie en goud voorraad. verwacht je dan inversteerders en een groeiende economie, daar gelooft alleen Gerrit de Graaf de mavo3 ex premier van Curacrim in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *