UoC wil werken met stichtingen

Fundashon M.F. da Costa Gomez en ‘Sentro di Doktor’

Willemstad – Met de naamswijziging van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) in University of Curaçao (UoC) Dr. Moises da Costa Gomez (dmdcg), wil de rector magnificus (RM), Francis de Lanoy, meer gaan samenwerken.

Advertentie

Het nieuwe logo. FOTO REGERING CURAÇAO

Het nieuwe logo. FOTO REGERING CURAÇAO

Dit wil hij in het bijzonder met de Fundashon Moises Frumencio da Costa Gomez, die zich toelegt op het behoud van de kennis over Doktor en ‘Sentro di Doktor’, de stichting die tot en met 2008 nog bij het Curaçao Institute for Social and Economic Studies (Curises) hoorde en onderdeel was van de UNA en die politieke vorming in de algemene zin tot doel heeft.
Met deze twee stichtingen wil De Lanoy educatieve programma’s maken, onderzoek doen en informatiesessies organiseren over het werk en werken van Doktor.
Dit heeft de rector magnificus in zijn speech afgelopen vrijdag bekendgemaakt.
Toen werd de UNA officieel omgedoopt en de UNA-vlag verruild voor de UoC-vlag.
Ook werd er een plakkaat onthuld door de weduwe van Doktor, Lucina da Costa Gomez.

,,We kunnen informatie geven over Doktor die gewerkt heeft aan vrijheid en het ontwikkelen van eigenwaarde bij het minderbedeelde volk.
Of over Doktor die een proeftuin opende, die vandaag de dag Parke Tropikal heet, en die ook het idee opperde van een eigen universiteit.

Verder kan dieper ingegaan worden op een quote van Doktor tijdens de onderhandelingen over de autonomie van Curaçao en het Statuut waarbij hij gezegd heeft:

,,Laten we beginnen met de helft van wat we willen te verkrijgen om daarna de rest te vragen.
Maar als we nu weglopen en alles laten zoals het is, dan moeten we weer opnieuw beginnen en strijden voor de eerste helft”, zo gaf De Lanoy voorbeelden.

Hij hoopt dat met de nieuwe naam van de universiteit dus ook de persoon van Doktor da Costa Gomez beter bekend wordt.

,,Het Gomezplein, vernoemd naar Doktor, daagt wat dat betreft niet uit om meer te weten te komen over zijn persoon”, zo stelde de RM.

,,Doktor was een denker, een wetenschapper, een emancipator en een politicus.
De geschiedenis van Doktor zal van generatie op generatie overgaan, nu de universiteit zijn naam draagt.
Doktor was ook van mening dat emancipatie alleen mogelijk is door onderwijs. Toepasselijk dus dat de universiteit zijn naam draagt.”

De minister van Onderwijs, Ivar Asjes (PS) onderstreepte nog eens de persoon van Doktor met een versje van Elis Juliana met de strekking: ‘Ren niet vooruit, zonder rekening te houden met je achteruit (verleden)’.

In een persbericht feliciteert ook de politieke partij PAIS de universiteit met de nieuwe naam. PAIS-leider Alex Rosaria, al jarenlang actief in de stichting dr. Moises Frumencio da Costa Gomez, noemt zichzelf een ‘Gomista’.
Het is ook deze partij geweest die in een Statenmotie vroeg om de naamswijziging.
Zijn vreugde kan dus niet op, nu de universiteit de naam draagt van zijn voorbeeld en idool.
De RM benadrukte nog hoe mooi het is dat aan de vooravond van het 35-jarige bestaan van de universiteit in januari, de naamsverandering heeft kunnen plaatsvinden.

Het logo

De kleuren van het logo – blauw, geel en wit – komen ook terug in de kleuren van de vlag. Het blauw van de achtergrond is de kleur van de Caribische zee en de lucht. Het blauw van de letters UoC staan voor de wetenschappelijke autoriteit, vrijheid en toegankelijkheid. De lichtblauwe rand rond het wapen geeft aan dat de UoC onderdeel is van Curaçao, maar toch een eigen identiteit heeft en een wetenschappelijke onafhankelijkheid. De derde en nog lichtere blauw van het figuurtje, laat de blije en vrije student zien die vooruitkomt door studie. UoC legt het fundament, maar de student moet een internationaal georiënteerde professional worden met een eigen geweten. Het geel aan de linker rand van het wapen, geeft aan dat UoC staat voor positivisme en optimisme. Het geel is ook een reflectie van de Curaçaose zon die energie geeft, warm is en creativiteit stimuleert. Essentiële aspecten voor een universiteit. Het wit staat voor vrede, puurheid en wetenschappelijke eerlijkheid waar de UoC voor staat. De twee sterren zijn Curaçao en Klein Curaçao.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *