32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

UpInTheSky | Sint Maarten en Curaçao willen Open Skies met Golfstaten

HomeMediaUpInTheSky | Sint Maarten en Curaçao willen Open Skies met Golfstaten
Curacao wil een ‘verdrag inzake luchtdiensten’ afsluiten met een hele rits landen, waaronder Colombia, Denemarken, Oman, Zweden, Zuid-Afrika en Singapore | QA

De Nederlandse regering wil namens Curaçao en Sint Maarten Open Skies afspraken maken met de Verenigde Arabische Emiraten, waar onder andere Dubai en Abu Dhabi bij horen. Hiermee worden vrije vluchten tussen de gebieden mogelijk.

Dit blijkt uit een brief die minister Blok van Buitenlandse Zaken naar de Tweede Kamer gestuurd heeft.

Vorige week werd duidelijk dat Nederland in 2015 een Open Skies afspraak gemaakt heeft tussen Qatar en Curaçao. Vanuit de Tweede Kamer kwamen daar nog de nodige vragen over. Eén van de vragen was of er meer verdragen op stapel staan.

Verdragen
Uit de antwoorden van minister Blok blijkt dat het geval te zijn. Curacao wil een ‘verdrag inzake luchtdiensten’ afsluiten met een hele rits landen, waaronder Colombia, Denemarken, Oman, Zweden, Zuid-Afrika en Singapore. Voor Sint Maarten wordt gekeken naar onder andere Brazilië, Canada, Finland, IJsland en Qatar.

Golfstaten
Ook wil Nederland namens de twee eilanden een overeenkomst sluiten met de Verenigde Arabische Emiraten. Tot de Emiraten behoren onder andere Dubai en Abu Dhabi. Met het akkoord van Sint Maarten met Qatar erbij hebben Emirates, Etihad en Qatar dan de mogelijkheid om een directe verbinding te starten naar de beide eilanden.

Onbeperkt
In het verdrag wat eerder tussen Qatar en Curaçao gesloten werd, zijn geen beperkingen opgelegd voor de frequentie, de luchtvaartmaatschappijen die op de route mogen opereren of de capaciteit. Zowel Sint Maarten als Curaçao hebben geen airline die rechtstreeks naar het midden-oosten kan vliegen.

Schiphol-Curaçao
De Tweede Kamer wilde onder andere weten of Qatar Airways met de Open Skies afspraak geen passagiersvluchten zal gaan uitvoeren tussen Curaçao en Schiphol. Dit kan de positie van Nederlandse maatschappijen bedreigen. Blok stelt dat die passagiersvluchten er niet komen, omdat er in het verdrag wat Nederland met Qatar sloot, geen fifth freedom of the air rechten zijn opgenomen.

Fifth freedom rights
Deze specifieke rechten zijn nodig voor een buitenlandse airline om vanaf Schiphol een vlucht naar een ander land uit te voeren. Het Indiase Jet Airways maakt hier bijvoorbeeld gebruik van op de route tussen Schiphol en Toronto. In het verdrag tussen Qatar en Curacao zijn alleen de rechten opgenomen om te landen en te starten.

Bron: UpInTheSky

8 reacties

  1. @Opmerker, KLM monopoly? Je kan ook met Tui vliegen en trouwens met KLM betaalde ik laatst 1000 gulden terwijl ik de vlucht curacao naar Aruba 250 Dollar betaalde. 10 uur 100 gulden en 10 minuten 445 gulden (en dan heb ik het nog niets eens over de airport tax!).

  2. Opmerker, er is niemand die de curaçaoënaar verplicht om naar nederland te vliegen, degenen die dat doen betalen die prijs nu eenmaal en kennelijk stopt dat niemand. Wel is het zo dat ALLE curaçaoënaars ongevraagd de prijs voor insel moeten betalen, en dan vliegen ze er niet eens mee. En dat allemaal om deze maatschappij te beschermen. Vlieg je er wel mee dan betaal je en gigantisch bedrag voor een vluchtje van een tientallen minuten, wat al een groot percentage van de prijs is welke men voor een oceaanoversteek moet betalen. Over monopolie en prijs gesproken…

  3. Brian: Ja, buitenlandse zaken en defensie is een Nederlandse aangelegenheid! De Intentie van het bovenstaande is je waarschijnlijk ontgaan.
    Tuna: Het monopolie van de KLM kost voor de Curaçaoenaar voor een ticket meer dan normaal berekend wordt voor lange-afstands vluchten.
    Insel Air heeft met deze afspraken niets te maken.

  4. @opmerker, Waarom volg je geen cursus staatsrecht? Er nu eenmaal zaken die als koninkrijk dienen te worden geregeld en dingen die lokaal bestuur moet doen. Anders moet je maar onderdeel van Nederland worden!

  5. @Opmerker, zo beschermt ieder land zijn luchtvaartmaatschappij, zoals wij hier ook al inmiddels een kleine 230 miljoen aan Inselair hebben “geschonken”, waarom zeur je daar niet over? Dat geld had veel beter aan de venezolanen besteed kunnen worden.

  6. “De Tweede Kamer wilde onder andere weten of Qatar Airways met de Open Skies afspraak geen passagiersvluchten zal gaan uitvoeren tussen Curaçao en Schiphol. Dit kan de positie van Nederlandse maatschappijen bedreigen.”
    The Netherlands first!!!! Je vraag je af of de Nederlandse regering gerechtigd is om de KLM te sponsoren! Zeker van Trump geleerd.
    Het Venezolaanse vluchtelingen probleem is volgens Blok een Curaçaose aangelegenheid, Open Skies afspraken die Curaçao betreffen worden wel door Nederland “geregeld”?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties