UTS zwaar verlieslijdend

Paul de Geus, voorheen Senior Manager bij KPMG, sinds 2006 CEO bij UTS

Paul de Geus, CEO bij UTS

WILLEMSTAD — Telecommunicatiebedrijf UTS heeft in 2013 29 miljoen gulden verlies geleden. Dat maakt het bedrijf bekend aan de hand van de geconsolideerde jaarcijfers.

In een persbericht zegt UTS dat de zwaar verliesgevende dochterondernemingen op St. Kitts en in Suriname (Uniqua) hieraan debet zijn. Was het niet voor deze bedrijven dan had UTS een winst geboekt van 4,7 miljoen, aldus UTS.

“Van zowel St. Kitts als Suriname heeft de UTS-directie in 2012 al aangegeven dat deze ondernemingen afgestoten moeten worden en in het derde kwartaal van dit jaar hoopt UTS deze bedrijven ook definitief te hebben verkocht”, schrijft het telecombedrijf in een persbericht.

“Dit alles terwijl er in 2013 een vrijwillige ontslagronde is geweest. Voor een duurzame toekomst van UTS moeten meer inspanningen om de kosten verder te verlagen worden doorgezet en tegelijkertijd veel aandacht worden besteed aan klantenservice.”

De vrijwillige ontslagronde heeft 21 miljoen gekost, maar, zo zegt UTS, dit was een eenmalige uitgave en heeft dus geen invloed op het resultaat van UTS in de toekomst. Het negatief resultaat van de bedrijfsvoeringen in St. Kitts en Suriname kwam uit op 34 miljoen gulden.


St. Maarte
n

Wat niet in het persbericht vermeld staat is dat de holding van UTS op St. Maarten, UTS Eastern Caribbean NV, een winst van om en nabij de 13 miljoen heeft behaald over 2013. De minister belast met telecommunicatie, Earl Balborda (PNP), bevestigt dat het bedrijf op St. Maarten winstgevend is.

Waarom de UTS-directie ervoor heeft gekozen om wel de negatieve cijfers van de bedrijfsvoeringen op St. Kitts en in Suriname bekend te maken en niet de positieve cijfers van St. Maarten, is een raadsel voor de minister. UTS-ceo Paul de Geus was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Ook de dochteronderneming TeleCuraçao behaalde winst, zegt de minister. Of dit gedaan is met kruissubsidie van UTS wordt nog onderzocht.

De minister wijst erop dat het geconsolideerde jaarcijfers zijn. Dus de resultaten van alle bedrijven worden bij elkaar gevoegd. De vraag voor hem is of UTS op Curaçao verliesgevend of winstgevend is geweest.

De aandeelhouder (lees: de regering) heeft inmiddels ook de jaarcijfers gekregen en zal deze doorgeven aan de overheidsaccountant Soab ter controle. Ook zal de aandeelhouder in een vergadering formeel een standpunt in moeten nemen over het negatieve resultaat van UTS. Balborda zegt al een bepaald standpunt te hebben hierover, maar zal dit eerst in de vergadering van aandeelhouders kenbaar maken.


Tenden
s

UTS zegt de negatieve effecten te voelen van de wereldwijde tendens dat steeds meer gekozen wordt voor applicaties die gebruikmaken van data om mee te communiceren. Er wordt dus minder vaak gebeld. Wereldwijd zijn de verliezen aan inkomsten voor telecombedrijven door deze tendens tussen de 3 en de 7 procent. UTS registreerde in dit verband een verlies aan inkomsten van 4 procent in 2013, aldus het bedrijf.

Verder meldt UTS dat het vorig jaar met 62 miljoen heeft bijgedragen aan de schatkist van de overheid. Van dit bedrag is 19 miljoen betaald aan Bureau Telecommunicatie en Post.

“Een kostenpost die niet bijdraagt aan de dienstverlening die UTS haar klanten biedt.”

Het bedrijf meldt dat er in de toekomst verder zal worden gewerkt aan het optimaliseren van de dienstverlening en het verder verlagen van de kosten met het doel de klant meer tevreden te stellen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *