Vakbonden Aqualectra stappen naar OM

WILLEMSTAD — De twee vakbonden binnen Aqualectra STK en STKo zijn gistermiddag naar het Openbaar Ministerie gestapt om een klacht in te dienen tegen premier Gerrit Schotte en de Raad van Commissarissen (RvC) van Aqualectra. Volgens de vakbonden is er sprake van wanbeleid binnen het nutsbedrijf.

De klacht bestaat uit twee punten, zegt STKo-voorzitter Cedric Hudson.

* “Ten eerste willen we dat het stemrecht van Schotte wordt ingetrokken.”
Als vertegenwoordiger van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) is de premier bevoegd om documenten te ondertekenen. De vakbonden vinden het onwenselijk dat de ministerpresident achter de schermen belangrijke documenten kan ondertekenen die naderhand nadelige gevolgen voor het nutsbedrijf hebben.

* Daarnaast willen de vakbonden dat het OM het gerecht vraagt om de huidige RvC te ontslaan en nieuwe deskundigen te benoemen.

Deskundigen die kennis van zaken hebben en niet onder invloed van de regering staan”, zegt Hudson. “De aandeelhouder oefent druk uit op de RvC, deze oefent op haar beurt weer druk uit op de directie. In het verleden hebben we gezien dat als de directie de bevelen weigert op te volgen, zij naar huis wordt gestuurd. Dat laatste speelt nu ook bij het enig overgebleven directielid Darick Jonis.”

Volgens Hudson verzet Jonis zich echter steeds meer tegen de beslissingen die van hogerhand worden genomen.
Het bedrijf is in de achttien maanden nadat deze regering is aangetreden, achteruit gehold”, vertelt Hudson. “Aqualectra draagt de sociale premies niet meer af. Dat geldt ook voor de loonbelasting. Verder loopt de schuld aan brandstofdistributeur Curoil op. Dat zijn tekenen van wanbeleid”, aldus Hudson.
Als voorbeeld noemt hij ook de  MOU met het Spaanse Assyce . ( zie bijlage)
Het bedrijf was in de running om een zonnepanelenpark op Curaçao te bouwen.
Deze MOU is inmiddels verlopen.
Volgens Hudson was het aanvankelijk de bedoeling om het bedrijf de opdracht te gunnen zonder openbare aanbesteding. Toen de vakbonden daar lucht van kregen, veranderde Schotte de Power Purchase Agreement in een MOU, aldus de STKo-voorzitter.

Mou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *