Vakbonden stappen naar de rechter

Door: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst.com Versgeperst vakbonden Pensioenleeftijd NIEUWS Etienne van der Horst Curaçao aov Abvo  rechter met hamer 127x85CURAÇAO – De vakbonden Abvo, Napb, STrAF, SAP, Sitek en STSK stappen naar de rechter en bespreken morgen of ze een kort geding aanspannen of een bodemprocedure beginnen. Dit bevestigt Marco Lacle van SAP. De vakbonden zijn het oneens met de nieuwe algemene ouderdomsverzekering (AOV)-wet.

De vakbonden lichtten vanmiddag in een persconferentie op het kantoor van de Abvo toe waarom ze niet akkoord gaan met de vernieuwde AOV-wet.

“We houden ons vast aan het sociaal statuut, dat nog geldig is tot en met 31 juli 2015.
Minister Etienne van de Horst (Bestuur) wil dit statuut openstellen en veranderingen aanbrengen.
Daar gaan wij absoluut niet mee akkoord”

, benadrukt Lacle.
Vanavond gaan de vakbonden om tafel met hun advocaat.

Pensioenleeftijd
De overheidsvakbonden maken zich vooral zorgen om de maatregel die ambtenaren, als zij 60 jaar zijn en met pensioen gaan, kort  op hun AOV-uitkering. De pensioengerechtigde leeftijd gaat per 1 maart naar 65 jaar.

Transparantie
“De Staten heeft de AOV-wet goedgekeurd zonder de kant van de vakbonden te horen. De fractieleiders van de coalitiepartijen hebben ons te woord gestaan maar er is geen enkele transparantie geweest vanaf de kant van de Statenleden”

, aldus Lacle.

“De Staten hebben gestemd op een wetsvoorstel van Gerrit Schotte (MFK) zonder beide kanten van het verhaal te onderzoeken.”

De vakbonden komen volgende week weer bijeen om de stand van zaken te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *