Van Raak: Breek met Schotte c.s.

 

Druk uit Tweede Kamer om ‘iets’ te doen aan incidenten neemt toe

Willemstad/Den Haag – De druk op minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om ‘iets’ te ondernemen tegen de aanhoudende bestuurlijke onrust op Curaçao zal vandaag verder worden opgevoerd.

De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties zal de bewindsvrouw in het debat dat voor vandaag op de agenda staat stevig aan de tand voelen over de steeds langer wordende lijst incidenten zoals het voortdurend lekken van vertrouwelijke stukken, het doorspelen van geheime informatie door de Veiligheidsdienst Curaçao, de conflicten met en over de Centrale Bank, de vermenging van de overheids-nv’s met de financiën van het land en het intimideren van iedereen die zich kritisch uitlaat over het kabinet Schotte.

Ronald van Raak, het eerder deze week door MFK-fractieleider Dean Rozier ‘onbetekenend’ genoemde SP-Kamerlid, nam gisteren alvast een voorschotje op de discussie. ,,Het nieuwe land Curaçao lijkt af te glijden, de rechtstaat dreigt te worden uitgekleed. Fraude, corruptie en vriendjespolitiek op Curaçao zijn van alle tijden maar nu is iets heel anders aan de hand. Het eiland lijkt in de greep van de maffia.

Grote zorgen maakt Van Raak zich over de VDC: ,,Geheime informatie van de dienst is mogelijk in verkeerde handen. Naar de motieven van de regering van Curaçao kunnen we alleen gissen maar een verband met onderzoek naar de ministers ligt voor de hand. Was minister-president Schotte op zoek naar belastende informatie over zichzelf, zijn ministers en zijn foute vriendjes? Was hij op zoek naar informatie over politieke tegenstanders? Het is in ieder geval ongehoord dat een regering inbreekt in de eigen geheime dienst. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.”

Het Kamerlid vindt de bewering van Spies niet geloofwaardig dat geen gevoelige informatie van Nederland zou zijn doorgespeeld.

,,1) Niet alleen de lokale server maar ook de internationale server van de geheime dienst van Curaçao is gestript. Wat voor soort geheime informatie is via Curaçao op de wereldmarkt terechtgekomen?

2) Is daarbij informatie die belastend kan zijn voor de internationale strijd tegen de drugshandel?

3) Is daarbij informatie die belastend is voor bestuurders, politici, journalisten en andere critici van het regime van Schotte?

4) Heeft de minister contact gehad met haar Amerikaanse collega?

5) Wordt vanuit de Verenigde Staten onderzoek gedaan naar het lek op Curaçao?”

,,In aanloop naar 10 oktober 2010 heb ik vaak gewaarschuwd. Vaak heb ik gewezen op de noodzaak om het statuut aan te passen omdat wij niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de democratie, de rechtstaat en goed bestuur op Curaçao. Maar ik had niet kunnen bedenken dat we nu gedwongen zouden worden verantwoordelijkheid te nemen voor maffiapraktijken. Dit kan zo niet verder. Wij kunnen niet blijven doen alsof er op Curaçao een normale regering zit. Wij kunnen zo niet voort in het Koninkrijk als informatie die we delen in de Rijksministerraad of met de geheime dienst niet meer veilig is. Als informatie terecht dreigt te komen bij mensen die we juist moeten bestrijden.”

Van Raak kondigde aan Spies vandaag te verzoeken niet langer weg te kijken: ,,De tijd is gekomen om om met dit regime te breken.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *