Van Raak weigert gesprek met Illidge

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en Koninkrijkszaken

Ronald van Raak weigert gesprek met Illidge

DEN HAAG — SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) niet over integriteit praten met Patrick Illidge, onafhankelijk Statenlid voor St. Maarten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie loopt.

“Je kunt niet over integriteit praten met iemand die zelf verdacht wordt van corruptie. Ik vond zijn deelname ook al opmerkelijk tijdens het Ipko in januari op Curaçao, maar inmiddels heeft hij voor de rechter gestaan en heeft het OM de aanklacht bekendgemaakt”, aldus Van Raak. Het Openbaar Ministerie van St. Maarten verdenkt Illidge van de aanname van 150.000 dollar aan steekpenningen van de eigenaar van het Bada Bing-bordeel, Jaap van den Heuvel. Ook wordt hij verdacht van vuurwapenbezit.

De SP-politicus wil de kwestie het liefst meteen morgen bij de opening van het Ipko aan de orde stellen. Als dat niet lukt, dan zal hij het donderdag ter sprake brengen als bestuurlijke integriteit op de agenda staat.

“Zelfs als iemand alleen verdacht is, dan zou hij terug moeten treden. Dat is in Nederland ook het geval”, zei hij.

Van Raak zegt dat hij ook grote moeite had met de samenwerking met Eric Lucassen, tot 2012 voor de PVV lid van de Tweede Kamer en lid van de commissie Koninkrijksrelaties, tegen wie herhaaldelijk aangifte was gedaan wegens bedreiging.

Later bleek dat Lucassen ook veroordeeld was tot een voorwaardelijke straf en boete omdat hij in dienst van de Koninklijke Landmacht misbruik had gemaakt van de machtsrelatie tussen hem als instructeur en een leerling.

Overigens was het tijdens de eerste dag van het vorige Ipko in Den Haag in 2013, dat de video-opname opdook, waarin Illidge mogelijk steekpenningen aannam van Van den Heuvel. Hoewel Van Raak ook toen suggereerde dat Illidge de besprekingen moest verlaten, werd na overleg met de andere delegaties besloten dat de verdenking geen onderwerp was voor het Ipko.

De parlementen van Curaçao, Aruba, St. Maarten en Nederland komen vanaf morgen tot en met vrijdag bij elkaar in Den Haag. Onderwerpen die tijdens het overleg aan bod zullen komen zijn onder meer: onderwijs, economische kansen in het Koninkrijk, mensenhandel en gezondheidszorg.

De delegaties van Curaçao, Aruba en St. Maarten worden morgenochtend door de voorzitters van de Nederlandse Eerste Kamer en Tweede Kamer ontvangen.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Van Raak weigert gesprek met Illidge

 1. Je kunt deze personen geen witteboorden criminelen meer noemen
  Ze zijn gewoon maffia…

 2. terecht, jegaat niet praten met een crimineel over integriteit.
  Ook zou er niemand met een geweten, nog met Schotte moeten praten.
  De maffia moet uitgeschakeld worden…

 3. Van Raak is hypocriet. Hoeveel corrupte politici zijn er niet in NL?
  Daar praat hij wel mee. Oordeel niet heer Van Raak. Wees niet zo arrogant!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *